Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Babiš je handlíř, zuří opozice kvůli obratu u novičoku. Kalousek zmínil rok 1948

Autor: Jakub Veinlich, Zuzana Štíchová - 
22. května 2018
15:28

Hned v úvodu úterní schůze Poslanecké sněmovny se měli poslanci dobrat ke kauze novičok, kterou nedávno rozvířil prezident Miloš Zeman. Přestože se na debatě dohodli předsedové všech stranických klubů, nakonec k ní nedošlo. Otočilo ANO, SPD a KSČM, kteří zbytek přehlasovali. Šéf poslanců Miroslav Kalousek následně přirovnal situaci ke komunistickému puči v roce 1948. Jiní opoziční poslanci mluvili o souvislostech se vznikající vládní koalicí ANO a ČSSD, která se má právě o hlasy komunistů opřít.

Novičok měl přijít na program schůze jako první. Debata ale překvapivě narazila na odporu KSČM, SPD a ANO. Přestože se předsedové poslaneckých klubů na zařazení tohoto bodu jednomyslně už dříve dohodli. 

„Ještě dnes na organizačním výboru jsem kladl otázku, jak co nejrychleji dospějeme k usnesení. Není v našem zájmu z toho dělat žádný velký politický cirkus. Nikdo v tu chvíli nezpochybnil, že by to bylo projednáváno,“ čílil se poté, co bod spadl ze stolu, Miroslav Kalousek (TOP 09).

„Nestačím se divit, jakým způsobem se vyvíjí tato schůze. Bohužel půjdeme cestou mimořádné schůze a přednostních práv. Postoj KSČM mě nepřekvapil. Pane premiére, v současné době vy neděláte politiku, ale chováte se jako koňský handlíř,“ opřel se do Andreje Babiše šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek a narážel tak na hlasy KSČM, které mají Babišovu novou vládu případně dovést k důvěře Sněmovny. Bartošek následně ukázal novinářům podpisy všech svých poslanců pod návrhem na svolání mimořádné schůze.

Otočka hnutí ANO by mohla ovlivnit také probíhající vnitrostranické referendum ČSSD o vstupu do vlády. Řada opozičních politiků poslance soc. dem. upozorňovala, na jednání jejich potenciálního koaličního partnera. Jan Birke (ČSSD) ale napříkald stále obhajuje účast strany ve vládě. Proč? Podívejte se na videu:

Komise pro kontrolu činnosti Vojenského zpravodajství už dříve Zemana vyzvala, aby „zachovával utajovaný režim zpravodajských informací a v případě nejasností, aby danou věc konzultoval primárně s vládou České republiky a s českými tajnými službami“. Prezident totiž o novičoku mluvil veřejně v soukromé televizi – zdůrazňoval přitom, že jde o zprávy tajných služeb.

Politici: Zeman posloužil ruské propagandě

Předseda komise pro kontrolu vojenského zpravodajství Vít Rakušan (STAN) i dnes odmítl, že by se v České republice kdy vyráběla látka identická jako novičok a doufá, že sněmovna dnes udělá za celou kauzou definitivní tečku.

„K žádné výrobě novičoku – tedy látky identické s tou, kterou měl být otráven agent Skripal ve Velké Británii, prostě v České republice nedochází. To jednoznačně ze zprávy vojenského zpravodajství, kterou jsem měl k dispozici, nevychází. Zpráva voj zpravodajství, není v rozporu se zprávou s BIS,“ řekl Rakušan, podle kterého mohou být zprávy rozdílné jen v používání některých odborných slov.

„Ano, považujeme za důležité, aby český parlamentu vyzval jasný signál, že se novičok v České republice nevyráběl,“ řekl novinářům předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, podle kterého prezident posloužil ruské propagandě.

I podle TOP 09 prezident Miloše Zeman zneužil zprávy tajných služeb a interpretoval je po svém. TOP 09 proto chtěla původně svolat k novičoku mimořádnou schůzi poslanců – ti se nakonec ale na organizačním výboru Sněmovny dohodli, že zařadí tuto kauzu jako první bod úterního jednání.

„Naší ambicí je přijmout usnesení. Doufám, že Poslanecká sněmovna je dostatečná autorita, která nahradí škody, které prezident republiky napáchal svým vyjádřením a poškodil nás před všemi našimi spojenci,“ je přesvědčený předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Kalousek: Je to hanebnost prezidenta

„Jsem přesvědčen, že to pan prezident udělal zcela úmyslně s cílem prospět ruské propagandě, což pokládám za hanebnost českého prezidenta,“ dodal Kalousek, podle které by toto jiný prezident na světě neudělal.

„Zajisté po celém světě si státníci žádají informace od zpravodajských služeb, ale jen jeden prezident ČR, když to udělá, tak to říká veřejně – a jen jeden pak dezinpretuje tajné zprávy těchto tajných služeb,“ doplnil šéf poslanců TOP 09.

Komunisté i ANO se zastali Zemana

Zařazení novičoku na program schůze podpoří také sociální demokraté. Podle jejich předsedy by měl jako podklad k případnému usnesení posloužit závěr zahraničního výboru. Ten v polovině května přijal závěr, v němž říká, že na území České republiky se nevyráběla a neskladovala žádná látka typu novičok.

„Odmítáme se zabývat náhradními tématy. Klub KSČM nepodpoří bod ke kauze novičok,“ řekl novinářům předseda komunistům Vojtěch Filip. Komunisté navrhnou tento bod vyřadit ze schůze Sněmovny. „Nejde navrhovatelům tohoto bodu, aby se k lidem dostali další informace ale jde o boj s prezidentem republiky, protože jejich kandidát nevyhrál,“ dodal Filip.

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek se přímo nevyjádřil, zda podpoří schválení projednávání tohoto bodu. Odkázal ale na vyjádření KSČM, kteří chtějí navrhnout vyřazení novičoku z projednávání schůze. Znovu by tak v poslanecké sněmovně spolu hlasvoala koalice ANO, SPD a KSČM, která má sílu tento bod vyřadit. 

„Nenavrhovali jsme tento bod zařadit. K této věci se několikrát jednoznačně vyjádřil premiér Babiš, který jasně uvedl, že tato látka u nás nebyla vyvíjena ani skladována. Vystoupí paní ministryně Šlechtová, případně pan premiér. Preferujeme ale spíše projednávání zákonů,“ řekl novinářům Faltýnek.

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

„Závěr je, že u nás byl vyráběn a testován novičok, byť v malém množství, a poté zničen. Víme kdy a víme, kde to bylo... Je pokrytectví předstírat, že se nic takového nedělo,“ prohlásil prezident Zeman na TV Barrandov.

Zemanovi podle jeho slov nevadí, že se tak dělo, za pokrytecké považuje předstírat, jako by se nic takového nedělo. „Lžeme si do vlastní kapsy,” uvedl na začátku května.

Kauzou novičok se minulý týden zabýval i senátní bezpečnostní a zahraniční výbor. I podle jeho závěru Zeman sdělil o výrobě novičoku v Česku nepravdivé informace a ohrozil české bezpečnostní zájmy. Výbor přitom vycházel ze zpráv tajných služeb, které konstatovaly, že se novičok v Česku nevyráběl, ani neskladoval.

Senátoři zvolení za hnutí STAN od minulého týdne připravují podklady pro ústavní žalobu na Zemana, a to kvůli podezření z velezrady.

ODS: Ať chce poslat na Hrad kontrolu

ODS podle předsedy strany Petra Fialy nepodporovala svolání mimořádné schůze k této kauze. Chce ale toto téma otevřít a podpoří ho při schvalování programu.  

„Už jen to, že se tu zpochybňují naše spojenecké závazky. A prezident říká, to co by říkat neměl,“ řekl na tiskové konferenci před zahájením schůze Poslanecké sněmovny Fiala.

Ve svém usnesení chce jít ale ODS nad rámec všech doporučených usnesení ze zahraničního výboru i komise pro kontrolu zpravodajských služeb. ODS chce poslat na Hrad kontrolu z Národního bezpečnostního úřadu. 

„Chceme, aby Poslanecká sněmovna požádala NBÚ, aby prověřil, jak se nakládá s utajovanými informacemi v kanceláři prezidenta republiky,“ řekl předseda poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.

Referendum, protikuřácký zákon i důchody

Návrh programu schůze čítá celkem 118 bodů. Novela zákona o důchodovém pojištění přináší kromě jiného změnu v pevné výměře důchodů, která je pro všechny stejná. Polepšit by si tak měla zhruba polovina lidí s nižšími důchody, snížila by se zásluhovost. Od ledna by navíc měly stoupnout penze seniorům nad 85 let o 1000 korun měsíčně.

Sněmovna by mohla také pokračovat v posuzování zavedení obecného referenda, jak je navrhli poslanci SPD. K jejich předloze navíc přibyly i normy o všelidovém hlasování od zákonodárců ČSSD a KSČM. Liší se především parametry a vymezením záležitostí, o nichž by lidé mohli rozhodovat.

V prvním čtení by se poslanci mohli vrátit rovněž k poslaneckému návrhu na zmírnění takzvaného protikuřáckého zákona. Předpokládá zejména to, že provozovatelé restauračních zařízení, v nichž se nepodává jídlo, by mohli zřizovat oddělené kuřárny.

V návrhu programu je rovněž bod o výběrovém řízení na další provoz mýtného systému. Tendr zrušil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Poslanci by mohli debatovat z iniciativy komunistů také o „nezaplacených podnicích privatizovaných vládami ODS, ODA a KDU-ČSL v letech 1992 až 1998“.

Žádost o mimořádnou schůzi Sněmovny

Poslanecký klub TOP 09 chce také sehnat podpisy pro svolání mimořádné schůze. Poslancům jedné z nejmenších parlamentních stran se nelíbí, personální změny vlády v demisi. 

Ministryně obrany Karla Šlechtová v minulých dnech odvolala ředitele vojenského zpravodajství, rezignoval šéf Generální inspekce bezpečnostních služeb Michal Murín a odchází i další...klub už podle předsedy strany Jiřího Pospíšila pro schůzi s názvem Vysvětlení personálních změn a čistek v mocenských složkách státu, hledá podporu ostatních stran. 

„Není veřejnosti vysvětleno, proč odchází ředitel pražské policie, který se zastával vyšetřovatelů v kauze Čapí hnízdo. Není vysvětleno dostatečně, proč šéf civilní rozvědky je postaven ministrem vnitra v demisi mimo službu,“ řekl k požadavku TOP 09 Pospíšil. „Jsou to čistky významné permanentní plíživé změny v klíčových institucích ČR,“ doplnil bývalý ministr spravedlnosti. Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek šel ještě dál. Personální změny přirovnává k únoru 1948.

santikxauz ( 22. května 2018 18:00 )

Kdyby raději řešili zlodějny TOP-09,ODS,STAN,KDU-ČSL,ČSSD,tak by udělali lépe.

Felix Julec ( 22. května 2018 17:49 )

Ad Qmur xxx Situace se vyvinula tak,že prez.Zeman asi už o návštěvu USA nestojí.Rusi mají problém sami se sebou.Ruska se asi bojí ten exporadce.Špičky vojenské techniky amíci prodávají jen nejlepším přátelům(dnes uveřejnili na ČT F 35 Izraeli).V ČR si likvidaci vojenského šrotu platíme sami.

Felix Julec ( 22. května 2018 17:36 )

Suita budižkničemů z demagogického bloku se zase projevila.Od dutých hlav se vznosné myšlenky a činy nedají očekávat.

hejhej ( 22. května 2018 17:32 )

Pořád dávají media prostor nějakému poslanci Kalouskovi - opilci z pidi strany prostor. Ty jeho blafy, stejně jako přechytřelých z demokratické žumpy se nedají číst a je nepříjemné se dívat i na jejich ksichty.

paska ( 22. května 2018 16:14 )

Kalousek pláče, no už to má za pár

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa