Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Hamáček se Zimolou Plzeň nedobyli: ČSSD v kraji se do koalice s Babišem moc nechce

Autor: ČTK - 
20. května 2018
21:49

Předseda ČSSD Jan Hamáček a statutární místopředseda Jiří Zimola přijeli v neděli do Plzně přesvědčovat zástupce místních organizací v kraji o vstupu sociální demokracie do vlády s ANO. I když po více než dvouhodinové debatě straníci nepřijali žádné usnesení, z Plzeňského kraje zaznívaly převážně hlasy proti vstupu ČSSD do menšinové koaliční vlády s ANO. Alespoň to ČTK řeklo po jednání několik jeho účastníků. Hamáček ani Zimola schůzku nekomentovali. Na setkání přišla zhruba polovina zástupců sedmi desítek místních organizací v kraji.

Účastníci schůzky zdůrazňovali, že jakékoliv odhady poměru sil mezi zastánci a odpůrci účasti ČSSD ve vládě jsou nepřesné, protože rozhodovat budou všichni členové v referendu, které začíná v pondělí. Setkání se neúčastnil předseda krajské ČSSD a bývalý úřadující předseda strany Milan Chovanec, šéf plzeňské městské organizace a primátor Martin Zrzavecký či hejtman Josef Bernard. Bernard i Zrzavecký se už dříve opakovaně vyjádřili pro to, aby ČSSD zůstala v opozici.

Hamáček na pražské konferenci. Hamáček na pražské konferenci. | ČTK

Pro vstup do vlády se zatím vyslovili představitelé středočeské ČSSD, proti naopak zástupci Ústeckého kraje.

Krajský výkonný výbor Plzeňského kraje už v dubnu odsouhlasil jednohlasně usnesení, že členové by neměli hlasovat pro vstup do vlády, řekl místopředseda krajské ČSSD Zdeněk Honz. „Já osobně jsem pro to nevstoupit do vlády s Andrejem Babišem. V uplynulých čtyřech letech jsem viděl jeho podrazy vůči naší straně. Uplynulá vláda byla velice úspěšná, naši ministři bohužel nedokázali komunikovat naše úspěchy a přivlastnil si je Andrej Babiš,“ uvedl Honz.

„Babiš? Predátor, který si jde za svým“

Podobně smýšlejí i bývalí poslanci ČSSD Igor Jakubčík a Václav Votava. „Mám osobní zkušenost, kterou máme s vládnutím. Měla by být i varováním pro léta příští. Je to otázka důvěry, a já tu důvěru prostě nemám,“ řekl na adresu předsedy ANO Votava. „Zažil jsem čtyři roky v Poslanecké sněmovně, to je člověk, se kterým se lze domluvit, ale nectí jakékoliv dohody. To je predátor, který si jde za svým,“ dodal k Babišovi Jakubčík.

Nedělní jednání bylo podle něj místy bouřlivé, ale přínosné. „Přesvědčené přesvědčili, nepřesvědčené nepřesvědčili. Většinově zaznělo jednoznačně ne,“ dodal o dnešním setkání s Hamáčkem a Zimolou Jakubčík. Nesouhlas se podle něj ozývá i z jeho domovské klatovské organizace. Hamáček se po jednání už nechtěl vyjadřovat, Zimola odmítl říci, zda na setkání převažovaly názory pro vstup do vlády, nebo proti.

Video  Jan Hamáček představil, koho bude chtít mít ČSSD ve vládě. Kromě něj to budou Poche, Krčál, Staněk a Toman.  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Starosta městského obvodu Plzeň-Doubravka Michal Chalupný uvítal, že Hamáček a Zimola vysvětlili, jak bude vypadat stranické referendum, jak je zabezpečeno proti zmanipulování výsledků. Ocenil i to, že vedení ČSSD v tak důležité otázce přistoupilo k referendu, kde se mohou vyjádřit i řadoví členové, ne jen funkcionáři.

Diskuse s šéfy strany ho ale ke změně názoru nepřesvědčila. „Většinově jsme tady byli spíše skeptičtí. Já jsem názor nezměnil. Myslím si, že by měla být ve hře varianta tolerance vzniku vlády, ale nepodílet se na ní," řekl Chalupný. Podle něj je ale laciné uvádět za celý kraj stanovisko, zda region podporuje vstup do vlády, nebo ne. „To mluví funkcionáři, to nemluví členská základna, a ta bude mít konečné slovo,“ dodal Chalupný. I on však ve svém okolí vnímá jednoznačně odmítavé názory spolustraníků na vstup do vlády.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 20. května 2018 23:09 )

I tak může vypadat BOŽÍ TREST .... Totální schýza=vydírat se 7% ministerstva/křesla ve vládě od 30% vítěze...Dostat víc, než "je zdrávo"- rozdávat TO před referendem a pak v něm (event.) naprosto pohořet ...Noooooooo-vypadá to na spolujezdce Sobotky v Pražském metru !!!???

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa