Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Lidovce povede do eurovoleb Svoboda. Jedná se o kandidátce se Starosty a TOP 09

Autor: ČTK - 
19. května 2018
15:56

Lidovce povede příští rok do voleb do Evropského parlamentu dosavadní europoslanec Pavel Svoboda. Na druhé místo v sobotu stranická konference nominovala dalšího europoslance Tomáše Zdechovského a na třetí europoslankyni Michaelu Šojdrovou. ČTK to řekl předseda strany Pavel Bělobrádek. Strana ještě podle něj vede debatu, zda kandidátní listinu nesestaví společně s TOP 09 a Starosty a nezávislými (STAN). Volby do Evropského parlamentu (EP) se uskuteční na konci května 2019.

Kandidátní listinu považuje lídr Svoboda za silnou. Za hlavní témata označil otázku bezpečnosti nebo řešení migrační krize. Zdůraznil, že lidovci požadují, aby Česká republika zůstala v Evropské unii, protože pro členství v ní není alternativa. Podrobnosti programu teprve strana připraví a zveřejní.

Zdechovský řekl, že je pro lidovce důležité, aby v evropských volbách posílili. „Budeme chtít čtyři mandáty do Evropského parlamentu,“ řekl. V současnosti mají lidovci tři - Svobodu, Zdechovského a Šojdrovou.

Kandidátní listina je podle něj mladá a pestrá, jsou na ní lidé z venkova i městští intelektuálové, doplňuje ji i buddhista. „Rodina, žena, děti, podpora rodin s dětmi, bezpečí, svobodná budoucnost a solidarita, která je spojená s bezpečím a odpovědností. Myslím, že to jsou témata, která jsou nám lidovcům blízká,“ řekla Šojdrová k programu.

Na čtvrté místo dnešní konference zvolila vysokoškolského pedagoga Jaroslava Suchého. V Evropském parlamentu by se chtěl věnovat tématu studentských výměn nebo sportu, u kterého by chtěl od EU podporu na rekreační, výkonnostní i vrcholové úrovni. Pětkou se stal místopředseda strany, poslanec Ondřej Benešík. Na půdě EP by chtěl být hlasem českého parlamentu. Na dalších místech je třeba student František Talíř nebo ředitel Charity ČR Lukáš Curylo. Lidovci si vybrali své kandidáty na prvních 14 míst.

Bělobrádek ČTK řekl, že nyní bude ustanoven volební štáb a následně bude rozhodnuto o rozpočtu kampaně, její podobě nebo termínu jejího začátku. „Budeme muset také rozhodnout v nějakém časovém horizontu, zda budeme kandidovat samostatně, nebo ne,“ řekl. Debatu lidovci vedou s TOP 09 a STAN. „Dávalo by to smysl, že jsme ve společném klubu v rámci Evropského parlamentu. Nicméně ta diskuse není ještě uzavřena,“ dodal.

Občané EU volí zástupce do EP jednou za pět let. Česko má v dosavadním EP 21 míst. V minulých volbách do Evropského parlamentu dali voliči KDU-ČSL 9,95 procenta volebních hlasů, lidovci tak získali tři křesla europoslanců. Těsně nejúspěšnější podle zisku voličských hlasů bylo tehdy hnutí ANO, které získalo čtyři mandáty, stejně jako koalice TOP 09 a STAN. Dva ze čtyř poslanců za ANO ale od hnutí odešli - Pavel Telička a Petr Ježek.

Také sociální demokraté získali čtyři křesla europoslanců. Komunisté mají, stejně jako lidovci, tři europoslance, ODS dva a Svobodní jednoho. Volby v roce 2014 doprovázela rekordně slabá volební účast, k urnám přišlo jen 18,2 procenta oprávněných voličů.

Příští volby se uskuteční v rozmezí 23. až 26. května 2019. Europarlament bude mít nově po odchodu Velké Británie z EU 705 křesel místo dosavadních 751. České republice zůstane 21 míst. Podle pravidel z roku 1976 by se volby měly konat mezi 6. a 9. červnem, tento termín ale členské státy považovaly za nevhodný. Navrhly proto změnu.

Pořadí kandidátů KDU-ČSL do evropských voleb 2019:

1. Pavel Svoboda
2. Tomáš Zdechovský
3. Michaela Šojdrová
4. Jaroslav Suchý
5. Ondřej Benešík
6. František Talíř
7. Lukáš Curylo
8. Eva Šillerová
9. Eduard Hulicius
10. Hayato Josef Okamura
11. Lukáš Pachta
12. Pavel Kopeček
13. Petr Vysloužil
14. Josef Ulrich

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa