Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD z Pocheho necouvá. Ministry budou i Krčál, Toman, Staněk a Hamáček

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
18. května 2018
15:55

Sociální demokracie trvá na Miroslavu Pochem jako kandidátovi na ministra zahraničí. Jeho kolegy ve vládě by měli být Jan Hamáček na vnitru, Petr Krčál na ministerstvu práce, Miroslav Toman na zemědělství a Antonín Staněk na kultuře. Předseda strany Jan Hamáček jména představil na tiskové konferenci.

„Po dlouhém a vyčerpávajícím jednání s ANO máme dobrou dohodu pro ČR. Dává možnost zemi fungující a stabilní vládu. Pro soc. dem. je to dobrá příležitost prosadit program. Od našich členů byla poptávka na to, aby věděli, kdo bude ČSSD ve vládě reprezentovat,“ uvedl představení možných ministrů předseda Jan Hamáček.

Jediným nestraníkem je Miroslav Toman, který je ale podle Hamáčka připraven do strany vstoupit. Toman je předsedou Agrární komory a spekulovalo se o něm i jako o kandidátovi hnutí ANO v první vládě. Zároveň byl ministrem v úřednickém Rusnokově kabinetu, který spoluskládal prezident Miloš Zeman. Toman také kandidoval za SPOZ (Zemanovci), kde je Zeman čestným předsedou.

Miroslav Toman už jednou ministrem zemědělství byl. Ve vládě Jiřího Rusnoka Miroslav Toman už jednou ministrem zemědělství byl. Ve vládě Jiřího Rusnoka | Foto Blesk - Martin Hurda

Antonín Staněk je olomouckým primátorem. Po konci Bohuslava Sobotky neúspěšně kandidoval na uvolněný post předsedy ČSSD. Od října 2017 je poslancem a působí také jako proděkan Pedagogické fakulty Univerzity v Olomouci.

Olomoucký primátor Antonín Staněk Olomoucký primátor Antonín Staněk | Profimedia.cz

Petr Krčál dělal dříve na ministerstvu práce a sociálních věcí náměstka. Ujmout by se měl pro ČSSD klíčového resortu. Býval radním a zastupitelem na krajském úřadu na Vysočině, v současnosti řídí tamní buňku sociální demokracie. Na post šéfa MPSV ho nominoval už Bohuslav Sobotka, tehdy se ale Krčál z vážných osobních důvodů nominace vzdal.

Petr Krčál by se mohl stát novým ministrem práce a sociálních věcí. Petr Krčál by se mohl stát novým ministrem práce a sociálních věcí. | ČTK

Ještě před oficiálním zveřejněním se začalo debatovat o možném ministru zahraničí Miroslavu Pochem, europoslanci za ČSSD. Ten se nelíbí prezidentu Miloši Zemanovi. Poche dříve působil na pražském magistrátu. V Bruselu působí ve Výboru pro průmysl, výzkum a energetiku (ITRE).

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk.cz. Měl by být šéfem diplomacie Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) při rozhovoru pro Blesk.cz. Měl by být šéfem diplomacie | Foto Blesk - Robert Klejch

Andrej Babiš naopak odmítl jména svých ministrů před referendem uvnitřČSSD prozradit.

Hádka o Pocheho. Uhne ČSSD?

Různé hlasy zaznívají z ČSSD poté, co Miloš Zeman prohlásil, že nebude akceptovat Miroslava Pocheho (ČSSD) jako kandidáta na ministra zahraničí. Předsedové poslanců i senátorů strany mají za to, že Zeman nemá do nominací co mluvit. Naopak místopředseda strany Foldyna hlavu státu hájí. Podle něj své názory vyjadřovali i Václav Klaus nebo Václav Havel.

Neakceptuji Miroslava Pocheho (ČSSD) jako budoucího ministra zahraničí. Takový vzkaz poslal sociálním demokratům prezident Miloš Zeman ještě před tím, než se vůbec uskutečnilo stranické referendum. Teprve členská základna rozhodne, zda se ČSSD vlády zúčastní a tedy zda se vůbec europoslanec Poche bude moci o post ucházet.

Zemanovi se při příchodu na jednání grémia, tedy užšího vedení strany, postavili jak předseda poslanců Chvojka, tak předseda senátorů Vícha.

Předpokládám, že se pan Hamáček nebyl ptát pana prezidenta na souhlas s tím, jestli může navrhnout nějaká jména na funkce ministrů, ale že ho přijel jen seznámit s těmi jmény. Jako právník si myslím, že tady nemáme prezidentský systém, kdy by měl prezident určovat, kdo bude ministrem. Máme parlamentní formu vlády,“ řekl Jan Chvojka s tím, že předseda strany Hamáček by nominaci na nátlak prezidenta stahovat neměl. „Měl by si trvat na svém,“ dodal předseda poslanců ČSSD.

„Ústava říká, že to je záležitostí premiéra. Prezident má asi právo vyjádřit názor na cokoliv,“ komentoval Zemanova slova Petr Vícha. I podle jeho názoru by ale prezident měl předložená jména akceptovat. „Jsem zvědav na jména těch odvážlivců, kteří budou měsíc grilováni, ačkoliv nebudou vědět, jestli nakonec v referendu ta vláda projde,“ dodal.

Naopak za Zemanem stál při příchodu Jaroslav Foldyna, místopředseda strany. Ten připomněl, že své výhrady měli k některým kandidátům i Zemanovi předchůdci Havel a Klaus. V tomto směru podle něj současná hlava státu nevyčnívá.

Po dlouhém a vyčerpávajícím jednání s ANO máme dobrou dohodu pro ČR. Dává možnost zemi fungující a stabilní vládu. Pro soc dem je to dobrá příležitost prosadit program. Od našich členů byla poptávka na to, aby věděli, kdo bude ČSSD ve vládě reprezentovat

marmat ( 19. května 2018 23:00 )

Velmi zoufalý trolle-stojí Vám ta stovka za to trápení a ztrapňování bez konce...???

Bohuslav Chalupa ( 18. května 2018 19:07 )

pan Poche, ve vší úctě, nejen, že měl svého času nějaké problémy jako komunální politik (pan Dienstbier ze stejného politického hnízda by mohl vyprávět), ale tím, že jako europoslanec podpořil Bruselské takzvané "kvóty", by měl být ze zákona držen na 100 kilometrů od Ministerstva zahraničních věcí České republiky - to je ta země, vážení, ve které žijeme my a ve které budou žít i naše děti, není to Belgie, není to Švédsko ani SRN, je to naše země. U pana Pocheho si nejsem jist, že díky Bruselu nezapomněl odkud pochází.....

oltec ( 18. května 2018 17:26 )

to se tu sešla elita národa

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa