Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

„Házeli nám bomby na hlavy, ambasáda to neřešila.“ Čeští Syřané se zlobí

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
22. května 2018
06:15

Kritika české ambasády v syrském Damašku už nezaznívá jen od některých politiků. Připojili se k ní také Syřané s českým občanstvím, kteří občanskou válku zažili na vlastní kůži, nebo se dotkla jejich rodin. Podle lékařky Samiry Sibai velvyslanectví opakovaně monitorovalo počty Čechů v zemi, přesto když začalo bombardování, nic nepodniklo. Překladatel Rashid Khalil zase mluvil o nátlaku velvyslankyně Evy Filipi, poté, kdy mu pomohla ze země dostat nemocné rodiče. Svědectví zazněla během debaty na půdě Senátu. Ministerstvo zahraničí se proti kritice ohradilo.

Jediné velvyslanectví ze zemí EU, to je česká ambasáda v Damašku. Vede ji velvyslankyně Eva Filipi a zastupuje v zemi i zájmy USA. Je to pocta, která ale Česku může rychle zhořknout. Už od poloviny loňského roku totiž čelí ambasáda kritice, že vydává víza prominentům režimu Bašára Asada, který bombarduje vlastní lid. Oponenti navíc české diplomacii vyčítají, že provozem ambasády legitimizuje Asadovu vládu.

Teď se k některým českým politikům ale přidali také zástupci syrské komunity v Česku. Sami s ní totiž mají negativní zkušenosti. „Česká ambasáda v Damašku je jako myšlenka dobrá věc. Její úlohou by ale měla být ochrana českých občanů,“ míní Samira Sibai, česko-syrská lékařka, jejíž rodina musela prchnout z bombardovaného města Homs.

„(Ambasáda) ignorovala české občany na území Sýrie. Provdala se tam spousta žen, založily rodiny a jejich děti a vnuci mají i české občanství. Opakovaně nás zapisovali a sčítali, aby nás mohli evakuovat. To se nikdy nestalo,“ kritizuje jednání velvyslanectví v době, kdy česko-syrští občané potřebovali nejvíce pomoci. Podle Sibaije je to v kontrastu například s napadením Kuvajtu Irákem. „Když Husajn napadl Kuvajt, posílali vládní letadlo. S námi se ale nikdo nespojil, jestli jsme v pořádku. České velvyslanectví selhalo,“ popsala.

Zachránili mi rodinu, ale...

Jinou zkušenost má s jednáním velvyslanectví tlumočník a překladatel Rashid Khalil. „Vděčím jim, že mi zachránili rodiče. Když jsem mailem požádal paní velvyslankyni, že můj otec je v přímém ohrožení, protože je opoziční politik, tak mi vyšla vstříc. Moji rodiče byli nemocní, nemuseli ani navštívit ambasádu, protože je to 1000 km, a zařídila jim a doručila víza,“ začíná zdánlivě optimisticky svůj příběh syrský Kurd.

V tu chvíli si asi nedokázal představit, co přijde o několik měsíců později. Stalo se to za vlády premiéra Petra Nečase, kdy Khalil pořádal před Úřadem vlády demonstraci za přerušení styků Česka se Sýrií. V tu dobu mu podle jeho slov zavolala Eva Filipi.

„Paní Filipi mi řekla, pane Khalide, já jsem vám pomohla s rodiči, odvolejte tu demonstraci. Možná je to z mé strany nevděčnost, ale na druhé straně to bylo od ní... ošklivé,“ váhal s přesnou formulací. „Paní velvyslankyně má svůj podíl na tom, jaký je obraz Sýrie tady v Česku. Když vyhodili do vzduchu bezpečnostní cetrum 300 m od ambasády, ona tvrdila v televizi nebo v rozhlase, že je tam klid a nic se neděje,“ doplnil Syřan, který doufal, že v jeho zemi proběhne také sametová revoluce, kterou zažil v Česku. Odpověď režimu byla ale v roce 2011 v Sýrii rychlá a brutální.

Černínský palác se brání: Krev na rukou nemáme

Veřejného slyšení v Senátu se za ministerstvo zahraničí (MZV) zúčastnil náměstek pro řízení sekce mimoevropských zemí Martin Tlapa. Ten odmítl kritiku, že by Česko otevřenou ambasádou nahrávalo režimu Bašára Asada. „Není to černobílé. Má důvod, abychom tam byli. Není to proto, abychom podporovali režim, ale abychom komunikovali. Otázka je, co tam do budoucna chceme dělat. Otázka nestojí zavřít ambasádu, to nám nikdo nevyčítá. Otázka možná je, jak hlasitě a kdy odsuzovat určité věci. Nemyslím, že máme krev na rukách, že podporujeme válku v Sýrii,“ řekl.

Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa Náměstek ministra zahraničí Martin Tlapa | Profimedia

Blesk Zprávy poté žádaly reakci Černínského paláce i na konkrétní zkušenosti českých Syřanů. „Ambasáda ČR v Sýrii nikdy české občany na jejím území neignorovala. MZV ČR vydávalo od začátku syrského konfliktu aktuální informace o situaci v zemi. Součástí varování byly i výzvy k opuštění země, na což velvyslanectví v průběžném kontaktu s krajany pravidelně upozorňovalo,“ reagovala na svědectví mluvčí Michaela Lagronová.

„Záležitostí se pravidelně zabýval krizový štáb. Občanům ČR byla poskytována konzulární asistence. Ta se týkala např. vyřizování dokladů potřebných pro přemístění, například udělení výjimek z osobní přítomnosti při podání žádostí či podpůrná komunikace konzulárního odboru MZV s místními orgány v ČR. Zatímco ostatní členské státy EU Sýrii opouštěly a zavíraly úřady, velvyslanectví ČR v Damašku zůstalo pro občany ČR k dispozici a poskytovalo a dodnes poskytuje konzulární služby, a to nejen českým občanům, ale i těm se slovenskými kořeny, či občanům států EU a dalších spojenců,“ doplnila.

Podle Lagronové byly reakce na fungování ambasády ze strany krajanů v řadě případů pozitivní a zkušenosti Samiry Sibai i Rashida Khalila považuje ministerstvo za nepodložené.

Katastrofální následky jednoho z bombových útoků v Sýrii Katastrofální následky jednoho z bombových útoků v Sýrii | Profimedia

Hádka politiků: Zavřít, či nezavřít?

Kritika ambasády už v minulosti přišla i od řady českých politiků. Proti působení ambasády se stavěli především lidovci a TOP 09. „Asad je diktátor, který za pomoci Ruské federace vraždí vlastní obyvatelstvo a i po skončení bojů nechává vraždit civilisty. Jednání syrské vlády k vlastním občanům, kteří jsou pod dozorem Ruska unášeni, mučeni a vražděni, je naprosto neospravedlnitelné. Nechápu roli zastoupení České republiky na úrovni velvyslanectví v Damašku v současné době,“ brojil zhruba před rokem místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek.

Naopak ponechání ambasády podporuje senátor syrského původu Hassan Mezian. „To, co se děje v Sýrii, trvá už šestý rok. Uzavření ambasády tam by bylo kontraproduktivní. Jako skoro jediná zajišťuje diplomatický servis pro více zemí, zajišťuje slušný komunikační kanál, a hlavně humanitární akce. Máme tam vynikající diplomatické zastoupení,“ oponoval.

Antonin Blaha ( 22. května 2018 11:32 )

 Nikdo jako Cesky Syran neexistuje a nevidim jediny duvod proc by se nase ambasada mela starat o takove luzry🤐

jana999 ( 22. května 2018 10:57 )

to je jako má ambasáda všechny hledat, snad vidí co se děje a můžou se přihlásit samy ne?

santikxauz ( 22. května 2018 07:24 )

Jak by na světě bylo krásně bez USA,oni jsou hlavní viníci všech válek na světě.

europa ( 22. května 2018 07:20 )

To je ta paní "lékařka", které "Asad zavraždil tchána"? Doživotně vyhostit z České republiky. Je to jen štváčka, která se chce za každou cenu zviditelnit. A bulvární novináři jí jdou na ruku. Jestli chcete psát o žumpě, nepište radši nic.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa