Středa 17. dubna 2024
Svátek slaví Rudolf, zítra Valérie
Oblačno, déšť 10°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Čejková prozradila detaily smlouvy na ministerstvu. Babiš se o ní dozvěděl z Blesku

Autor: Zuzana Štíchová - 
17. května 2018
19:19

Exmoderátorka a poradkyně ministra zemědělství v demisi Mirka Čejková přiblížila pro Blesk Zprávy detaily své nové smlouvy na resortu. Obejde se například bez zkušební doby a kontrakt na 50 tisíc dostala rovnou na neurčito. Na ministerstvu u Jiřího Milka (za ANO) by měla odpracovat plný úvazek. Premiér Babiš přitom nakázal spolupráci, která původně měla stát až 180 tisíc měsíčně, ukončit. O nové smlouvě se dozvěděl až po dotazech Blesk Zpráv.

„Teď jsem si vyzvedla platový výměr. Smlouva je od 15. 5., je na neurčito, zkušební doba není sjednána,“ prozradila Čejková Blesk Zprávám krátce poté, co se ujistila o detailech své nové smlouvy. Už dříve přímo ministr Milek poodhalil, že je kontrakt podepsán na 50 tisíc měsíčně včetně osobního ohodnocení. To je podle Čejkové ve výši 14 tisíc korun.

Absenci zkušební doby pak zdůvodnila tím, že už na resortu působila. Exmoderátorka spolupracuje s Milkem od začátku roku. V kontextu toho, že by podle domluvy ANO s ČSSD by zemědělství mělo připadnout sociálním demokratům, se ale nabízí také otázka, zda nejde o „dárek“, který ČSSD zdědí. A bude muset vyplácet odstupné. V případě tříměsíční standardní zkušební doby by to bývalo mohlo jít „zadarmo“.

To bude ale záležet na výsledku vnitrostranického referenda, které o účasti soc. dem. ve vládě definitivně rozhodne v polovině června.

Babiš: O pokračování spolupráce jsem nevěděl

Překvapen dotazy Blesk Zpráv byl premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), který dříve nakázal lukrativní smlouvu na 180 tisíc s Čejkovou zrušit poté, co informace unikly na veřejnost. 

Ptal jsem se na to, nevěděl jsem to. Pokud tam byla smlouva za 180 tisíc a teď je ta paní, která určitě je šikovná, ale je to samozřejmě otázka výsledků. Pokud je to tak, tak je to adekvátní. Musí to pan ministr posoudit, pokud je to správně. Ale je to jeho rozhodnutí a ten příjem, pokud je adekvátní, tak s tím problém nemám, ale nevěděl jsem to,“ reagoval Babiš na novou smlouvu po návratu z Bulharska.

„Vůbec nechápu, proč někoho za takové peníze najal. To je neskutečné,“ zuřil totiž dříve kvůli angažmá za 180 tisíc korun pro web Novinky.cz. „Přikázal jsem panu Milkovi, aby to okamžitě zrušil. Je to hrozné, všem ministrům jsem nařídil, že mají šetřit. Ale vypadá to, že někteří to nepochopili,“ dodal tehdy a vyžádal si od ministrů seznamy spolupracovníků s odůvodněním jejich zaměstnání a s výší platů.

urim ( 17. května 2018 21:24 )

Že by pracovala na plný úvazek za třetinu původní smlouvy se mi nezdá. To co bude měsíčně chybět do 180 000,00 Kč si vybere v naturáliích.

jana999 ( 17. května 2018 20:17 )

ta čejková je ale blbá, místo, aby to tajila s tím leze do blesku

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa