Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Palestinci stahují z Česka velvyslance. Jako odvetu za oslavnou recepci v Izraeli

Autor: ČTK, AKu - 
16. května 2018
14:40

Palestinská samospráva sídlící na okupovaném Západním břehu Jordánu ve středu oznámila, že stahuje své velvyslance z Česka a dalších tří zemí EU. Zástupci čtveřice států se zúčastnili nedělní recepce u příležitosti pondělního slavnostního otevření amerického velvyslanectví v Jeruzalémě. Informovala o tom agentura AFP. Opatření se vedle České republiky týká Rakouska, Rumunska a Maďarska. Český velvyslanec v Izraeli byl sice na recepci, při slavnostním otevření ambasády už ale chyběl.

Jeruzalém je nejožehavějším bodem izraelsko-palestinského konfliktu. Palestinci chtějí jako svou metropoli převážně arabsky mluvící východní část města, kterou Izrael obsadil v roce 1967 a později anektoval. Izraelská vláda naopak Jeruzalém považuje za nedělitelné hlavního město židovského státu. Většina světových mocností neuznává izraelskou anexi východního Jeruzaléma a konečný status města by podle nich měl být vyřešen při mírových rozhovorech.

Americký zastupitelský úřad v Jeruzalémě byl otevřen v pondělí u příležitosti 70. výročí vzniku izraelského státu. V té době se v Pásmu Gazy konaly protesty Palestinců, při kterých izraelské bezpečnostní složky usmrtily bezmála 60 lidí.

Ambasádu v Jeruzalémě má už i Guatemala

Ve středu své velvyslanectví v Jeruzalémě otevřela také Guatemala a do konce měsíce chce stejný krok učinit i Paraguay.

Česko by podle premiéra Andreje Babiše mělo do konce května v Jeruzalémě otevřít honorární konzulát a do konce roku Český dům jako prostor pro česko-izraelskou kulturní, obchodní a mezilidskou výměnu. Pro přesunutí ambasády z Tel Avivu do Jeruzaléma po vzoru USA se opakovaně vyslovil prezident Miloš Zeman.

 

 

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cepp ( 16. května 2018 17:21 )

Proč zde máme potencionální problémové zastoupení Palestiny. Jakou činnost u nás vyvíjí? Sami se před světem zdiskreditovali. Doufám, že jsou u nás pečlivě monitorováni.

agfor ( 16. května 2018 16:32 )

A stáhnou si i všechny svý teroristy nebo jenom toho hlavního ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa