Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Trapas Česka s koňským darem na královskou svatbu „hasil“ diplomat: Delikátní práce

Video se připravuje ...
Autor: bud, simao - 
17. května 2018
05:00

Mohla to být ostuda „par excellence“, ale naštěstí se vše podařilo v tichosti urovnat. Řeč je o starokladrubském hřebci Favory Alta XXI, kterého Česko před sedmi lety darovalo královským novomanželům Williamovi a Kate u příležitosti jejich svatby. Nepromyšlený nápad narychlo „hasil“ tehdejší velvyslanec v Británii Michael Žantovský. „Padlo to na má nepřipravená ramena,“ vzpomíná v rozhovoru pro Blesk Zprávy a popisuje, že domlouvání každého daru je citlivá diplomatická záležitost.

Byl to nápad, který se zcela vymykal všem tradičním diplomatickým postupům. Dar v podobě živého zvířete zaskočil britskou královskou rodinu i českou diplomacii. Vláda v roce 2011 u příležitosti svatby prince Williama a Kate narychlo a bez předchozích konzultací rozhodla o tom, že Česko královskému páru daruje koně z Národního hřebčína v Kladrubech. S nápadem podle všeho přišel exministr zemědělství Ivan Fuksa.

„Šlo o myšlenku jednoho ministra vzniklou na poslední chvíli a ještě ke všemu hned oznámenou do médií. A to není způsob, jak se Británii nebo u královského dvora předávají dary,“ řekl pro Blesk Zprávy tehdejší velvyslanec Michael Žantovský.

Dary se plánují, aby nevznikl trapas

Předání jakéhokoliv daru je totiž velmi citlivou záležitostí, která se obvykle domlouvá mnoho týdnů nebo dokonce měsíců dopředu. Na nepromyšlené kroky v tomto ohledu není vůbec prostor. „Je to dlouhý proces, který zahrnuje několik velmi vznešených představitelů, jako je maršálek diplomatického sboru nebo osobní tajemník královských výsostí,“ vysvětlil Žantovský.

„Součástí každého protokolu při významných mezinárodních událostech nebo návštěvách je formulka, že dary se dohodnou a předávají diplomatickou cestou. To je kvůli tomu, aby obdarovaný nebyl zaskočen, uražen nebo uveden do trapné situace,“ upřesnil.

Nic z toho se ale v případě kladrubského bělouše nestalo. A byl to právě Žantovský, kdo jako velvyslanec musel nevhodný český dar v Británii vysvětlovat. „Vyžádalo si to poměrně jemné diplomatické vyjednávání, které padlo na má nepřipravená ramena,“ vzpomíná.

Do Británie putoval nakonec jen obraz koně

„Úlohou velvyslanců a diplomatů je proměňovat potenciální trapasy v elegantní dohody o tom, co se bude dít. A to se v tomto případě podařilo,“ dodal s tím, že královský pár nakonec dar formálně přijal. „Navštívil jsem je s krásným vyobrazením koně v rámu, namalovaným českým umělcem. Předal jsem ho místo toho fyzického koně.“

Kůň nakonec zůstal v Česku a Kate s Williamem ho zatím neviděli. „Kůň u nás stále je, daří se mu dobře, má veškerou péči, je zvyklý na lidi. Je umístěn v prvním boxu, dalo by se říct čestném, se zvláštní tabulkou, která připomíná, že byl věnován jako svatební dar. Je ukazován návštěvníkům, kdo přijde na prohlídku do stájí hřebčína, má možnost jej vidět v plné kráse. Nicméně má stejný režim v hřebčíně jako ostatní koně,“ řekl Blesk Zprávám Pavel Douša, mluvčí kladrubského hřebčína.

KRÁLOVSKOU SVATBU VÁM NA BLESK.CZ PŘINESEME VE SPECIÁLNÍM STUDIU, KDE HOSTEM MEZI DALŠÍMI BUDE TAKÉ BÝVALÝ HRADNÍ PROTOKOLÁŘ JINDŘICH FOREJT. SLEDUJTE ŽIVÉ A ONLINE ZPRAVODAJSTVÍ ZDE

sekebo ( 17. května 2018 19:53 )

Fuksa, tak to byl typický odeesácký ministr, takže člověk se vůbec nemůže divit, co chtěl poslat do Anglie. Ale to byla pouze drobnůstka proti tomu, co napáchal v ČR. Ten už od pohledu vypadal hooodně podezřele a připomínal vše, kromě ministra.

majojo ( 17. května 2018 16:52 )

A hlavně: My jsme neměli přední etiketáře, třeba knížete, kterých bychom se zeptali?

ferryx ( 17. května 2018 13:56 )

Všechno je to šaškárna, když už se někdo rozhodl toho koně darovat,měli být Angláni rádi, že takový dar dostali. Určitě mají nějaké stáje, kde by mohl žít. A ne nad tím ohrnovat nos. Stejně tak nechápu, proč se tu z nějakých feudálů můžou mnozí podělat. My s nimi nemáme nic společného a když Angličanům nevadí, že žijí z jejich „potu“, je to jejich věc.

ivoadler ( 17. května 2018 13:39 )

Byl to blbej nápad. To si někdo vzpomněl za pět minut dvanáct. Dary, které vyžadují další navazující starosti jsou blbé. Na to může přijít jen wool.

sores ( 17. května 2018 13:03 )

A Anglie dává českým dětem politiků k svatbě nějaké dary??????????? Navíc se nežení "modrou" krví ale obyč.holku z rozvedené rodiny!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa