Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Čechy na královskou svatbu Harryho a Meghan nepozvali. Trapas s koněm stačil

Autor: simao - 
15. května 2018
15:25

Zatímco na královské svatbě prince Williama s Kate Middletonovou český velvyslanec v roce 2011 nechyběl, víkendový obřad prince Harryho s Meghan Markle se obejde bez oficiální české účasti. Na rozdíl od bývalého velvyslance Michaela Žantovského ten současný nedostal pozvánku. Na druhou stranu tak ani znovu nedojde na dar nedar, který i po letech budí úsměv. Svého koně z Kladrub si britská královská rodina totiž nikdy nevyzvedla a dodnes je atrakcí pro místní návštěvníky.

„Pan velvyslanec nejde, svatba bude v užším kruhu, než byla svatba Williama a Kate, tudíž jsme pozvání ani nedostali,“ řekla na dotaz Blesk Zpráv mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Jako jediný oficiální představitel Česka byl 29. dubna 2011 ve Westminsterském opatství při svatbě prince Williama a jeho vyvolené Kate Middleton tehdejší velvyslanec Michael Žantovský (69) - dnes již diplomatické služby opustil a vede Knihovnu Václava Havla.

Naposledy byli Zemanovi u královny

Velvyslancem ve Velké Británii je dnes Libor Sečka (56), který do funkce nastoupil v lednu 2016. Na britské ostrovy se vydal po své šestileté čínské „misi“. Coby velvyslanec ČR v Číně působil v letech 2009 až 2015. Zatím posledním velkým oficiálním setkáním s britskou královskou rodinou je tak návštěva Miloše Zemana, jeho manželky Ivany a dcery Kateřiny u královny Alžběty II. 

Sledujte v sobotu od 11 hodin živě velké svatební studio na Blesk.cz. Přímý přenos svatby Harryho a Meghan doplní svým komentářem řada hostů včetně experta na královské rodiny a protokol Jindřicha Forejta.

Video  Miloš Zeman u Alžběty II.: To je moje žena a dcera, hlásal hrdě!  - ČTK/AP
Video se připravuje ...

„Poněkud nešťastný“ kůň pro královský pár

V případě předchozí svatby Williama a Kate přitom měl putovat do britských královských stájí i český dar, schválený tehdejší vládou - bělouš Favory Alta XXI z Národního hřebčína v Kladrubech.

Podle Lagronové šlo o dar poněkud „nešťastný“. Dopadlo to s ním totiž neslavně, královská rodina si jej totiž nevyzvedla a kůň, jehož otec závodil mj. právě na mezinárodních dostizích v anglickém Windsoru, zůstal v Kladrubech i nadále.

„Je pěkný, nemá chyb. Ale ten dar je trapas,“ varoval již v roce 2011 chovatel anglických plnokrevníků Ludvík Hess v reakci pro iDnes.cz, kterého Williamova manželka Kate požádala, aby darovaného hřebce prohlédl a zaslal jí zprávu. Problémem však tehdy bylo již to, že šlo o živý dar, který vymysleli patrně bývalý ředitel hřebčína Jan Höck s tehdejším ministrem zemědělství Ivanem Fuksou. 

Kůň v Česku zůstává dál. Vede se mu dobře

Jak je na tom dnes kůň Williama a Kate, kterého však nikdy osobně neviděli? „Kůň u nás stále je, daří se mu dobře, má veškerou péči, je zvyklý na lidi. Je umístěn v prvním boxu, dalo by se říct čestném, se zvláštní tabulkou, která připomíná, že byl věnován ke svatebnímu daru. Je ukazován návštěvníkům, kdo přijde na prohlídku do stájí hřebčína, má možnost jej vidět v plné kráse. Nicméně má stejný režim v hřebčíně jako ostatní koně,“ řekl Blesk Zprávám Pavel Douša, mluvčí kladrubského hřebčína.

Darovaný hřebec Favory Alta zůstal v Kladrubech. Darovaný hřebec Favory Alta zůstal v Kladrubech. | Jitka Pecharová, Isifa.com

Rovina daru byla podle Douši spíše symbolická. „Možná se ani nepředpokládalo, že by jej začlenili do svého chovu. Nicméně je to královská rodina, která má velký vztah ke koním a i její členové, především princ Philip, navštívili Národní hřebčín. Rovina tohoto daru nicméně asi zůstane už navždy symbolická,“ dodal mluvčí.

Češi zvali Harryho a Meghan na První máj

Současný velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka však žádný takový dar s Brity řešit nemusel, svatba prince Harryho s herečkou Meghan Markle se tentokrát české diplomacie netýká. Prince Harryho s jeho snoubenkou Meghan přitom Češi lákali nedávno alespoň na prvomájový polibek do Českého centra v Londýně.

„Naše stážistky si moc přály, aby se přišel políbit do Českého centra pod třešeň princ Harry a jeho snoubenka Meghan. Bohužel se nám ale nedostalo potvrzení účasti, což je velká škoda, protože projekt May We Kiss se, myslím, moc povedl. Dovezli jsme před českou ambasádu na Prvního máje tradiční třešeň a posbírali skoro 200 česko-britských polibků kolemjdoucích pod rozkvetlým stromem,“ řekla Blesk Zprávám ředitelka centra Tereza Porybná.

„Ten projekt byla jakási naše odpověď na brexit - doslova řečeno: ′Make Love not Brexit′. S královnou se ale například už několikrát potkal pan velvyslanec,“ dodala Porybná.

Český velvyslanec v Británii vyhrál sázku o brexit

Kdo vůbec Česko v zemi, která se připravuje na brexit, zastupuje? Velvyslanec Libor Sečka je zkušený diplomat. Pochází ze Znojma, je ženatý, s manželkou Sabrinou má dvě dcery a syna. V letech 1980 - 1985 vystudoval Moskevský státní institut mezinárodních vztahů, odkud má diplom z oboru mezinárodních ekonomických vztahů, po revoluci absolvoval stáže v Bruselu při Evropské komisi, v Londýně na Institutu právních studií (kurz vyjednávacích schopností) či v Bonnu.

Na ministerstvu zahraničí působil již od roku 1986. Po revoluci pracoval na velvyslanectví ve Španělsku (náměstek a poté zástupce), působil i v týmu vyjednávajícím podmínky vstupu ČR do EU. Později byl i českým velvyslancem při EU.

Možná i proto měl Sečka dobrý odhad, když Britové rozhodovali v referendu o brexitu. „Nečekal to nikdo. Ale pokud se ptáte mě, tak se přiznám, že jsem si na brexit vsadil,“ řekl Sečka Lidovým novinám, ale doplnil, že nešlo čistě o prozřetelnost: Měli jsme mezi evropskými velvyslanci sázkařskou soutěž a já byl jediný, kdo vsadil na odchod z EU – nikoli proto, že bych v brexit věřil, ale proto, že jsem chtěl trochu provokovat. Získal jsem lahev červeného vína. Ale výsledek byl skutečně nečekaný.“

Velvyslancem ČR se přitom Sečka stal již celkem pětkrát v pěti různých zemích. Vedl velvyslanectví v Mexiku, při EU, v Itálii a na Maltě, od roku 2009 v Číně a v roce 2016 se přesunul do Velké Británie. Jeho britská mise začala oficiálně 5. ledna 2016, nedlouho poté 2. března absolvoval nástupní audienci u královny Alžběty II.

Český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka s vévodkyní Camillou a manželkou Sabrinou Český velvyslanec ve Velké Británii Libor Sečka s vévodkyní Camillou a manželkou Sabrinou | mzv.cz

Na velvyslanectví přivítali vévodkyni Camillu

Kontakty s královskou rodinou má velvyslanec s manželkou pravidelnější. Letos v únoru pozvali na české velvyslanectví manželku prince Charlese Camillu, vévodkyni z Cornwallu. Setkání uspořádala Sečkova žena Sabrina coby neformální předsedkyně Skupiny manželek velvyslanců EU v Londýně.

Vévodkyni obdarovali při této příležitosti podstatně praktičtěji - sadou křišťálových sklenic s karafou proslulé značky Moser. Spolu s tím dostala od Sečky navrch i sadu znojemských vín - a tenhle dárek se ujal podstatně více. Vévodkyně Camilla za něj na konci dubna oficiálně poděkovala dopisem velvyslanci.

ladybug ( 16. května 2018 16:19 )

Dejte pořád pokoj s trapasem. Tak co, tak si koníčka nevyzvedli, asi mají svých dost. Ale tenhle je opravdu krásný a určitě se mu doma daří dobře.

malavelka ( 16. května 2018 13:11 )

Ale jsou i jiná království, a o těch se moc nepíše. Nemají zřejmě skandály a jsou více slušní ?

malavelka ( 16. května 2018 13:06 )

Kupodivu jsou i tady kvalitní lidé, ale ti se nikam necpou. Tak to vždy bývalo a je.

malavelka ( 16. května 2018 13:03 )

Asi se bojí ,že si zanesou chov nějakým virtem či bakterií. Mohli ale naoko převzít a uklidit ho někam na farmu.Nemají ani zapotřebí být k Česku trochu slušní.Ovšem my stojíme na jejich straně a vyhostili jsme na jejich přání ruské vyslance.

naidka ( 16. května 2018 11:03 )

Hajtra jsi ty sám.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa