Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

„Nebuďme blbci,“ vyzývá ČSSD Hašek. A Hamáček se Zimolou „zpracovávají“ členy v regionech

Autor: Jaroslav Šimáček - 
16. května 2018
06:30

ČSSD se připravuje na vnitrostranické referendum, které má rozhodnout o jeho účasti ve vládě s ANO. Předseda Jan Hamáček se vydal do regionů, aby tam vysvětloval přínosy takového spojenectví, o kterém někteří nadále pochybují. Svůj apel na spolustraníky si však připravil třeba i Michal Hašek, který varuje před opakováním chyb minulého vedení a programem Antibabiš. „Věřím, že ČSSD není stranou politických blbců,“ vzkázal Hašek na Facebooku.

„V ČSSD nás čeká důležitý krok. Proto jsme s Jirkou Zimolou zahájili cesty za straníky do regionů,“ uvedl na Facebooku Jan Hamáček a přidal fotku z Ještědu, kde debatovali s členy liberecké ČSSD. O výsledcích jednání s ANO, případné menšinové vládě a prý také „o pozitivech i rizicích“.

Hamáček „kopne do vrtule“: Za členy ČSSD jede do Teplic, Plzně i Ostravy

Hamáček a Zimola, kteří byli hlavním motorem při jednáních s ANO, jsou prý přesvědčeni, že vyjednali „dobrou dohodu pro ČR a důstojnou příležitost pro ČSSD“ prosadit sociálně demokratický program.

Zatímco Andrej Babiš (ANO) se svým menšinovým kabinetem objíždí republiku při výjezdech do krajů, Hamáček - v civilu mj. skaut s přezdívkou Vrtul - se nyní zaměřil čistě na členy ČSSD. Chce jim dát své čestné slovo a přesvědčit je, že vstup do vlády za současných podmínek (5 vládních křesel a domluvená koaliční smlouva i programové prohlášení vlády) je výhrou, nikoli prohrou.

Jak Blesk Zprávy zjistily, Hamáček pokračuje ve svém přesvědčování čile - v úterý měl na programu Pardubice a Hradec Králové, ve středu je v plánu pražská ČSSD, ve čtvrtek jihlavská. V pátek jede Hamáček do Teplic, v sobotu na Kladno, v neděli do Plzně a v pondělí do Ostravy - Petřvaldu. „Tímto by měly výjezdy pana předsedy být kompletní,“ uvedl mluvčí ČSSD Petr Vurbs.

Středula vyzývá ČSSD: Nemůžete být opoziční stranou

O tom, že ČSSD nemá zůstat v opozici, ale skutečně vstoupit do vlády, je přitom přesvědčen i staronový šéf odborářů - předseda ČMKOS Josef Středula.

Těší ho, že ČSSD hájila v minulé koalici, v níž byla s ANO a lidovci, zájmy zaměstnanců. „Zajímalo by mě, jak to budete dělat jako opoziční strana, pane předsedo. Jestliže chcete toto prosazovat, nemůžete být opoziční strana, jestli chcete pro lidi něco dosáhnout, tak nebuďte opoziční strana, jestliže chcete a myslíte na lepší život lidí, tak musíte převzít tu zodpovědnost,“ vyzýval veřejně Středula Hamáčka.

Chovanec je proti a varuje před KSČM

Před společnou vládou s ANO však varovali nejvíce ti, kteří ji zažili z první ruky - expremiér Bohuslav Sobotka však již vysokou politiku opustil, a tak je nyní slyšet hlavně exministr vnitra Milan Chovanec.

Vadí mu rýsující se podpora KSČM pro vládu. K návrhu koaliční smlouvy proto poznamenal. „Smlouva vůbec neřeší podmínky, za jakých vláda získá podporu od komunistů. To prý dojednává samostatně hnutí ANO. Ale soc. demokracie za to přeci také ručí. Za něco, co vůbec nezná? Je důvodem tohoto podivného postupu snaha obejít Bohumínské usnesení? Pak to ale není pohádka o Chytré horákyni, ale o Králi Lávrovi. A všichni v socdem z toho budou mít leda tak oslí uši!“ varoval taktéž na sociální síti.

Vyjednávání o novém vládním kabinetu označil Chovanec bez obalu za „vládní šarádu“. On sám si prý v dobrém i špatném užil to, co znamená být ministrem. „Chápu, že řadu mých kolegů, co si to ještě nezkusili, to láká. Ale nechápu, že za cenu toho, že ze socdem bude fíkový list, který jednou poslouží a pak se zahodí a rozšlape,“ upozornil Chovanec.

Štěch: Nevěřím, že bude Babiš ČSSD respektovat

Další kritické poznatky k vládě s Andrejem Babišem přinesli i další exministři - Jiří Dienstbier (v současnosti senátor) či Lubomír Zaorálek (nadále poslanec).

Společně se šéfem Senátu Milanem Štěchem, který před vládou s ANO varuje otevřeně také, jsou označováni místy i za „rebely“. „Nevěřím, že Andrej Babiš bude sociální demokracii respektovat jako suverénní stranu a nebude pokračovat v jejím poškozování. A nebylo by dobré, kdyby sociální demokracie získala nálepku toho, kdo za každou cenu chce být ve vládě,“ varoval mj. Štěch.

Chvojka: Nutí ČSSD kupovat zajíce v pytli

Delší dobu přitom panují obavy z jednoty poslaneckého klubu ČSSD, který má momentálně 15 členů včetně předsedy strany Hamáčka. Poté, co politického „důchodce“ Sobotku vystřídal Roman Sklenák, v něm zůstávají nadále odpůrci paktu s ANO Chovanec a Zaorálek.

Šéf poslaneckého klubu Jan Chvojka - taktéž někdejší ministr pro lidská práva a legislativu (jehož post Babiš v menšinové vládě zcela zrušil) - věří, že bude klub jednotný. Obavy ale chápe. „Různá varování před vstupem do vlády rozhodně nevnímám jako nahodilé výkřiky. A také je neberu na lehkou váhu. Je dobře, že o tak vážném kroku, který určí budoucnost ČSSD na řadu let dopředu, má rozhodovat celá členská základna. Jsem přesvědčený, že rozhodne moudře,“ řekl Blesk Zprávám Chvojka.

Kritikům spojenectví z ANO přitom nahrál i fakt, že Andrej Babiš odmítl sdělit před referendem ČSSD jména ministrů za ANO v nové vládě. „Není to příliš prozíravý krok. Nutí totiž ČSSD kupovat zajíce v pytli,“ míní Chvojka.

Hašek varuje: Znovu vytahují Antibabiše

Za zastánce vládního angažmá platí v ČSSD vedle Hamáčka a Zimoly či současných místopředsedů Romana Onderky a Jaroslava Foldyny třeba i matadoři Zdeněk Škromach a Michal Hašek. Štěchovi, ale i Chovancovi a Zaorálkovi nyní Hašek připomněl moment, kdy ČSSD vyškrtla z kandidátky tehdy nechtěného Jiřího Zimolu. „Kde byli dnešní ′rebelové′ a bojovníci - přátelé Štěch, Chovanec, Zaorálek? Byli ve vedení, které takto postupovalo,“ připomíná.   

Podle něj se odpůrci spolupráce s ANO dopouštějí stejné chyby jako minulé vedení ČSSD. „Program Antibabiš naordinovaný ČSSD minulým vedením včetně Milana (Štěcha) už nás málem přivedl do politického hrobu a znamenal ztrátu stovek tisíc voličů, řada z nich šla volit rovnou ANO... Stejní lidé, kteří nás dovedli k ostudné porážce, teď chtějí zatvrzele Antibabiše opakovat,“ varoval dnes Hašek na Facebooku.

A coby někdejší účastník lánské schůzky u Miloše Zemana za Sobotkovými zády a prezidentův fanoušek si vypůjčil právě Zemanova slova: „Jak říká pan prezident - každý může udělat chybu,ale jen blbec chybu opakuje. Věřím, že ČSSD není stranou politických blbců.“

„Belzebub“ Hašek ministrem?

Právě Hašek se přitom do vyjednávání s ANO zapojil aktivně také - v kapitole zemědělství. Sám však prý o křeslo ministra nijak neusiloval. „Do vlády by podle mého měli jít zkušení lidé z regionů, nezatěžkaní negativním mediáním obrazem. Neměli bychom ani sahat po známých tvářích z řad našich zákonodárců,“ míní statutární místopředseda ČSSD Zimola.

A tak se v případě nového šéfa resortu zemědělství, který by měl ČSSD také připadnout, spekuluje spíše o Miroslavu Tomanovi, současném prezidentovi Potravinářské komory, který v čele tohoto ministerstva působil již ve vládě Jiřího Rusnoka. V minulosti to byl právě Hašek, kdo byl stínovým ministrem zemědělství ČSSD, vládního angažmá se však nedočkal.

„ČSSD pro mne žádné uplatnění hledat nemusí, Belzebub Hašek není politický trafikant. Pracuji dva roky v soukromé sféře a jsem v ní spokojený,“ vzkázal nyní na Facebooku Hašek, který se vrátil k advokátní praxi.

Fialová: Při zisku 7 % nelze čekat velkou parádu

Zatímco Michal Hašek v nejvyšších patrech stranické hierarchie oficiální roli momentálně nemá, na sjezdu ČSSD byla do vedení zvolena i místopředsedkyně Jana Fialová. „Já sama za sebe říkám, že vstup do vlády je ta lepší varianta z obou dvou horších, protože při volebním výsledku sedmi procent asi nemůžeme čekat nějakou velkou parádu,“ vzkázala v úterý.

Pět nabízených ministerstev je následujících - vedle zemědělství především vnitro, práce a sociální věci, kultura a zahraničí. Fialová je považuje za resory, kde ČSSD může opravdu prosazovat program a doporučuje hlasovat pro vstup do vlády s ANO. Vyslyší kolegové ze strany prosbu Hamáčka či její?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Brazmanaus ( 14. července 2018 19:07 )

Teqila,ty musíš být pěkně narvanej, blbečku co jsi nevychodil zakl.školu, něco ti řeknu.Babiš,jo ten stebák ze Slovenska, víš proč toto všechno zavedl?,protože sám tuto díru v zákoně zneužíval, tím si nahrabal miliardy,jak se dostal k moci udělal přítrž,tak aby nekradli druzí, stačilo když kradl on, už to víš blbě ?

osinek ( 16. května 2018 19:53 )

Ten podraz na Sobotku tj. tu tajnou schůzku Haška, Onderky, Zimoly a par dalších "slušňáků z ČSSD" organizoval Hašek spolu s prezidentem Zemanem

osinek ( 16. května 2018 19:47 )

Notorickému lháři Haškovi, který po parlament. volbách v r.2013 opakovaně tvrdil, že žádná schůzka Haška, Zimoly, Onderky a par dalších socanských dárečků s prezidentem zemanem se na Lánském zámku se nekonala, již otrnulo. Když ho tehdejší moderátorka ČT Drtinová nachytala na švestkách- trapně něco blekotal a pak "přiznal barvu, musel lhář Hašek z politiky odejít. Hašek musí považovat členy ČSSD za "naprosté pitomce" pokud si myslí, že socani na tuto Haškovskou drzou televizní lež" již zapomněli Něco tak nehorázného jako Hašek totiž nikdo v ČT nepředvedl.... Dokonce babiš tak přesvědčivě nelže, když tvrdí, že kauza Čapí Hnízdo je účelovka.

agfor ( 16. května 2018 11:57 )

Nebuďme blbci ? Hašku, pozdě, ale blbci jsou hlavně ti, co takové vládnoucí nenažraná hovada volí.

svestkybudou ( 16. května 2018 11:47 )

Hašek s Hamáčkem se můžou držet za ruce.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa