Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zimola narychlo zmizel z vyhroceného jednání ČSSD. S čím se svěřil Hamáčkovi?

Autor: Jakub Veinlich - 
12. května 2018
15:20

Pro sociální demokraty to byl důležitý politický podvečer. Jejich statutární místopředseda Jiří Zimola ale na něm nevydržel až do konce. Zatímco při pátečním jednání politického grémia Zimola ještě seděl u jednacího stolu, na početnější schůzce předsednictva chyběl. Řada členů na něj přitom měla několik otázek kvůli textu koaliční smlouvy, s dotazy marně čekal i exministr Milan Chovanec. Blesk Zprávy zjistily, co za tím bylo.

V pátek skončila dlouhá cesta sociální demokracie k vnitrostranickému referendu. Vedení sociální demokracie po více než sedmi měsících od voleb naformulovalo otázku pro všechny straníky, kteří mají rozhodnout, zda má sociální demokracie vstupovat do menšinové vlády s hnutím ANO 2011. U zásadního jednání ale chyběl klíčový muž strany. Místopředseda Jiří Zimola, který se na textu spolu s vyjednávači z hnutí ANO podílel.

„Měl jsem na něj několik otázek, které jsem mu chtěl položit, ale na jednání nebyl,“ řekl Blesk Zprávám bývalý ministr vnitra a také někdejší dočasný šéf ČSSD Milan Chovanec.

O Zimolově nepřítomnosti ale nevěděl skoro nikdo. Vyjma předsedy ČSSD Jana Hamáčka. „Honza nám oznámil, že nebude vůbec, z osobních důvodů,“ doplnil bývalý ministr. Chovanec ve straně patří k těm, kteří nové spojenectví s Andrejem Babišem odmítají.

„Vážné rodinné důvody“

„Předseda nám oznámil, že ty důvody chápe,“ pokračoval Chovanec, který na jednání předsednictva podporoval návrh, aby se přerušilo do doby, než si sociální demokraté celý text smlouvy vyjasní.

Přesný důvod Zimolovy absence zatím není jasný, souvisel ale s jeho osobním životem. „Vážné rodinné důvody,“ řekl reportérovi Blesk Zpráv zdroj blízký Zimolovi ve chvíli, když zjistil, že 1. místopředseda strany jednání narychlo opustil.

Bývalý hejtman nejspíš odjel na rychlo do svého domovského Jihočeského kraje. „Říká se tomu rodinné problémy. Bohužel, jak to bývá, neočekávané. Nerad bych to blíže specifikoval,“ řekl v sobotu Zimola Blesk Zprávám.

Jiří Zimola v minulosti patřil k velkým kritikům vedení strany pod taktovkou někdejšího předsedy Bohuslava Sobotky. Po aféře se stavbou usedlosti na Lipně skončil jako hejtman Jihočeského kraje a nakonec kvůli odporu vedení strany nemohl kandidovat v loňských volbách ani z posledního místa do Poslanecké sněmovny, policie ho ale v případu očistila.

Na únorovém sjezdu ČSSD se stal nakonec někdejší účastník takzvané lánské schůzky v roce 2013 místopředsedou sociálních demokratů, který stojí od počátku u vyjednávání ČSSD s hnutím ANO o menšinové vládě podporované KSČM.

V roce 2016 se Zimola po zhruba pětiletém románku s Miss Blond Janou Příhodovou vrátil k manželce Ditě. Spěchal exhejtman právě za ní?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

halba ( 14. května 2018 15:26 )

Dostal hlášku,že manželka maže vozejk s jiným.

oldedek ( 13. května 2018 10:35 )

Zimola, Hamáček, Hašek, filosof Foldyna si museli, protože jsou milenci našeho Mýly z Hradu, pěkně "sami rozmyslet" jak to s Andrejem dát dohromady, protože Mýla je zase milencem Andreje ... Jó láska politická je láska ta největší

radar666 ( 13. května 2018 09:21 )

Soudruh Chovanec nepatří zrovna mezi ty,kteří mají právo se na cokoliv ptát a cokoliv kritizovt. Neboť on to byl ,kdo spolu se Sobotkou a Zaorálkem svým jednáním dostali ČSSD tam,kde se momentálně nachází! V předvolební kampani se spojili s Kalouskem a místo prosazování programu ČSSD ,vrhli všechny síly do kampaně " Antibabiš " !Každý ,i sebemenší laik ví,že spojit se s Kalouskem ,je cesta do pekel !Což se také nakonec potvrdilo.Takže Chovanec by měl držet hubu a nechat Zimolu na pokoji.On se totiž na rozdíl od něj ,snaží vrátit ČSSD zpět na úroveň před Sobotkou !

cocumysvole ( 12. května 2018 22:55 )

Souhlas !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

cocumysvole ( 12. května 2018 22:53 )

Pro sociální demokraty to byl důležitý politický podvečer. Jejich statutární místopředseda Jiří Zimola ale na něm nevydržel až do konce. Asi dostal chuť na pivko. Hňup.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa