Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

V ČSSD to vře. Část chce znát členy budoucí vlády a upřesnit smlouvu s ANO

Autor: Jakub Veinlich - 
11. května 2018
13:58

Grémium sociální demokracie začalo projednávat návrh koaliční smlouvy s hnutím ANO. Někteří sociální demokraté byli před příchodem na jednání do pražské centrály s dokumentem nespokojení. Chtějí znát podrobnosti. Včetně jmen budoucích ministrů, i co znamená přiměřená lhůta pro odstoupení odsouzeného člena vlády.

Jak bude znít otázka ve vnitrostranickém referendu pro schválení vstupu ČSSD do vlády? To je hlavní bod jednání dnešního grémia sociálních demokratů, které začalo krátce po třinácté hodině v pražském Lidovém domě. Někteří členové vedení strany přišli s řadou otázek. S návrhem textu budoucí koaliční smlouvy jsou totiž ne úplně spokojení.

A otázka zní...

Jednání grémia ČSSD bylo vcelku rychlé. Hlavní rozhodování nechalo na schůzku předsednictva strany. 

„Na grémiu jsem tu otázku předdefinovali, nechal bych to ale na předsednictvu. V zásadě je ale lakonická: Zda-li sociální demokraté souhlasí se vstupem do vlády,“ parafrázoval otázku do vnitrostranického referenda místopředseda strany Jaroslav Foldyna.

„Chceme jména,“ zní z ČSSD

„Pakliže chceme, aby regiony schválily koaliční smlouvu a následnou spolupráci, tak cítím, že je tady velmi velká touha lidí, aby věděli, kdo tu politiku sociální demokracie bude realizovat,“ řekl při příchodu Jaroslav Foldyna. Naznačil tak výtky, které ke koaliční smlouvě něktěří členové mají. 

Podle dalšího místopředsedy ČSSD Martina Netolického je navíc potřeba, aby členové ČSSD věděli jména všech ministrů – nejen těch sociálně demokratických – kteří by v případné vládě seděli.

„Upozorňuji, že pan premiér avizoval, že dojde ke změnám i na úrovni ministrů za hnutí ANO a nemyslím si, že je dobré zužovat tu diskusi jen na členy sociální demokracie. Nejen členové, ale i veřejnost má právo vědět, s kterými ministry není pan premiér spokojený,“ řekl Netolický s tím, že jména všech ministrů by chtěl znát do hlasování – tedy do posledního týdne v květnu.

Vstup ČSSD do vlády veřejně od samého začátku nepodporuje předseda Senátu Milan Štěch, kterému se návrh koaliční doby nelíbí v několika bodech. „Je tam příliš volných frází, kde je velký prostor pro různá řešení, nebo i neřešení. Například mi vadí, že by se mělo stavět velké úřednické centrum, přitom si myslím, že Praha a Česká republika potřebuje jiné věci,“ neskrývá Štěch svou nespokojenost.

„Jak znám hnutí Ano i Andreje Babiše z minulé doby, i psaná dohoda, i sebelepší, neznamená nic, a stejně se bude jednat podle momentální situace a ta se může samozřejmě v čase měnit. Vstoupit do vlády s Andrejem Babišem  po těch našich zkušenostech je velmi a velmi riskantní,“ dodal Štěch další důvod, proč bude ve vnitrostranickém referendu hlasovat proti vstupu sociální demokracie do vlády.

Milan Štěch jde ještě dál, nechce vědět jen jména ministrů za ČSSD, ale také náměstků. „V průběhu toho jednání jsem zjistil, že někteří členové orgánů, zejména předsednictva měnili názor. Byli proti vstupu a najednou jsou pro vstup. Někteří z nás se domníváme, že to může být vedeno osobní motivací být v pozici vysokého státního úředníka, nebo člena vlády,“ řekl přísně Štěch. 

Problém „ Přiměřeného času“

Sociální demokraté prosazovali, aby se do textu koaliční smlouvy dostala také podmínka o okamžité rezignaci odsouzeného člena vlády a to i v případě, nepravomocného odsouzení. Tato podmínka je ale ve smlouvě zanesena jen velmi volně. „V případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoli člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti,“ píše se v návrhu koaliční smlouvy, který mají Blesk Zprávy k dispozici.

Jinými slovy – odsouzený člen vlády nemusí odstoupit hned. A tato vágní formulace se některým členům vedení ČSSD zrovna nezamlouvá.

Co vlastně znamená formulace v přiměřeném čase? „To je právě to, co se mě ptali někteří kolegové. To je to, na co se chci teď zeptat. To je otázka diskuse, nemám na ni odpověď,“ řekl Jaroslav Foldyna při příchodu na jednání.

Podle Netolického je podivné se vůbec o takové podmínce bavit. „Je to věc politické kultury a samozřejmostí. Jak se ukazuje, tak v České republice ještě nejsme natolik vyzrálí, že si toto neuvědomujeme, a musíme vše pilovat ve smlouvách, přesto, že by to mělo být standardní,“ uvedl.

Sám si pod pojmem „přiměřený čas“ představuje okamžik po vynesení rozsudku. „Ve chvíli, kdy v zákonech není uveden konkrétní termín, tak podle právnického výkladu je to bez zbytečného odkladu, tedy ihned jak je to možné. Tak bych vykládal i já tuto větu,“ upřesnil Netolický, který nechce dopředu říct, jak bude ve stranickém referendu hlasovat, protože nechce ovlivnit straníky.

Odpoledne se sešlo také ještě širší vedení ČSSD. A ani jeho členové nejsou zatím s výsledky vyjednávání příliš spokojení.

„Ta smlouva, tak jak se jeví, tak výhodná není. Uvidíme, jak nám to kolegové vysvětlí a co je vedlo k tomu, aby takovou smlouvu přijali," neskrývala zklamání někdejší šěf strany a ministr vnitra Milan Chovanec. 

Podobně nespokojený je také bývalý šéf diplomacie a celostátní tvář ČSSD v loňských volbáh do Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek. 

„Není to žádná sláva, připadá mi, že by strana měla znát jména kandidujících ministrů a měla by mít čas seznámit se s tím, do čeho se jde. To nevíme. To, co se dohodlo, ve mně velké nadšení nevyvolává. Mám celou řadu věcí, o kterých budu na předsednictvu mluvit," dodal Zaorálek. 

Už ráno se sešlo širší vedení a poslanecký klubu hnutí ANO. Andrej Babiš se nechal slyšet, že pokud sociální demokraté vznik vlády ANO a ČSSD podporovanou KSČM nepodpoří, zahájí jednání s s předsedy všech parlamentní stran o předčasných volbách. Ty by chtěl eventuelně v termínu s volbami do Evropského parlamentu - na jaře příštího roku. Ze sociální demokracie zatnívají ale hlasy, že se nenechá vydírat. Napříkald šéf Senátu Milan Štěch upozornil, že ještě ani nebyl vyčerpaný druhý pokus pro sestavení vlády, který by se ucházela o důvěru Sněmovny. 

„(Andrej Babiš), tady má možnosti ještě jiného řešení. To je problematika jeho osoby, která je trestně stíhaná a která má řadu problémů – viz Čapí hnízdo a má tady možnost oslovit ještě další partnery, kteří zůstali na tom druhém až šestém místě. Proč jen ta sedmá pozice sociální demokracie, když ta strana, pole jeho ústních prohlášeních v minulosti, byla tak špatná a tak problematická. Samozřejmě toto bude říkat o každé straně, pokud by mu nějak nevyhovovala v těch jeho zájmech a požadavcích. Takže si myslím, že by si to mohl zkusit někdo jiný s hnutím ANO.

Myslím si, že teď je k tomu ještě daleko, vždyť tu nebyl daný ještě ani druhý pokus. Tak proč mluvit o předčasných volbách – to je vydírání,“ dodal Štěch. 

jajas ( 11. května 2018 21:07 )

Už aby to bylo, jen zdržujou!

osinek ( 11. května 2018 19:19 )

Je někdo z vedení ČSSD nebo KDU-ČSL trestně stíhaný? Není náhodou trestně stíhaný nynější premiér v demisi Babiš podezřelý z finančního podvodu při získání skoro 50-milionové dotace z EU pro farmu Čapí Hnízdo? Ty nevíš Tequilo, že OLAF (Evropský úřad pro boj s finančními podvody) ve své zprávě o eurodotaci pro farmu Čapí Hnízdo (necelých 50 milionů korun) uvedl, že Babiš, jeho paní, dvě děti a několik manažerů Agrofertu porušili právní normy Evropské unie ale též české zákony tj. dopustili se podvodu při získání dotace pro Čapí Hnízdo? Všichni jsou trestně stíháni Přečti si dnešní (páteční) české noviny, které informují o tom, že Dotační úřad pro střední Čechy požaduje,aby Babišův Agrofert vrátil dotaci necelých 50 milionů korun, na kterou neměl nárok? Chce to méně pít Tequilo a více číst, abys příště nepsal podobné nesmysly.

osinek ( 11. května 2018 19:01 )

Moc mne pobavil ten "dáreček" Zimola. Dnešní (páteční) Právo ( str.1) připomíná jak Zimola začátkem dubna opakovaně prohlásil, že socani půjdou do vlády s Hnutím ANO pouze tehdy, když ve vládě nebude trestně stíhaný Babiš. A světe div se. Za pár týdnů v květnu Zimola tvrdí, že účast v koaliční vládě s ANO na čele s trestně stíhaným Babišem již Zimolovi nevadí;že účast socanů ve vládě vedené Babišem je velkou šancí pro ČSSD. Myslí si Zimola, že socani jsou naprostí pitomci, kteří si nechají "vymývat mozky" neodpovědnými žvanily jako Zimola, kterým nejde ani tak o ČSSD ale spíše o vlastní prospěch? Lze předpokládat, že většina socanů v referendu odmítne návrh dohody připravené Babišem a socany Hamáčkem a Zimolou o koaliční vládě a že Zimola a ta jeho parta zmizí z politické scény!

santikxauz ( 11. května 2018 15:52 )

Jak často máte v Bohnicích očistu,jen před vizitou?

kukuku ( 11. května 2018 15:52 )

Sobotka to tak měl naprogramované - každou použitelnou osobnost z ČSSD vyštvat, aby tam sám mohl vládnout (a táhnout je k 7%).

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa