Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

„Pitomio? To je jak kreslená karikatura,“ vysvětlil soud verdikt o Okamurovi

Autor: ČTK, Mii - 
11. května 2018
12:19

Zkomolení jména předsedy SPD Tomia Okamura na hanlivý výraz Pitomio je to samé, jako kdyby někdo vytvořil jeho kreslenou karikaturu. Pokud stojí na reálném základě a nepřekračuje meze, je přípustná. Nejvyšší soud (NS) to v pátek uvedl v rozhodnutí, jimž zamítl Okamurovo dovolání. Politik by si podle něj měl uvědomit, že je veřejná osoba a tudíž mít větší toleranci.

„Vzhledem k tomu, že karikatura používá výrazových prostředků sobě vlastních, je třeba na způsob, jimž se vyjadřuje, nahlížet shovívavěji, nelze však připustit, aby zcela zjevně přesáhla meze přiměřenosti v poměru ke sledovanému cíli kritiky - tzv. intenzívní exces, stojí v odůvodnění, které soud zpřístupnil v pátek, zatímco výrok byl veřejně známý už ve čtvrtek.

Justice se podle NS v Okamurově kauze obecným zásadám nezpronevěřila, proto politik s dovoláním neuspěl. V platnosti zůstal rozsudek, na jehož základě se sice vydavatelství Czech News Center muselo na webu omluvit za dva články v týdeníku Reflex z roku 2013, kde bylo označení Pitomio podle soudů samoúčelné, ale Okamura nevysoudil odškodnění, navíc justice v obecné rovině připustila možnost použít přezdívku Pitomio v rámci oprávněné kritiky.

V dovolání stálo, že justice se při posuzování přiměřenosti označení Pitomio odklonila od zásady, že užití natolik expresivního výrazu „je přípustné pouze ve výjimečných případech jako reakce na extrémní prohlášení adresáta takovéhoto označení“. NS měl podle Okamurova dovolání přemýšlet také nad tím, zda je zkomolenina spojená s hanlivým výrazem přípustným zásahem do práva na ochranu jména a důstojnosti a zda jde o přípustnou hodnotící kritiku, pokud namísto hodnocení názorů či výroků je hanlivě označován sám jejich nositel.

Vystupuje proti politické korektnosti

NS dospěl k závěru, že pokud se například podoba člověka může stát předmětem karikatury, pak ani nelze vyloučit analogickou možnost zkarikování jména. „I v tomto případě se proto obdobně uplatní zásada, že karikatura náleží do podmnožiny hodnotících soudů, jedná se o jiný způsob kritiky, jež svým terčem činí určitý charakterový rys, tělesnou vlastnost, čin konkrétní karikované osoby, na který pomocí ironie a nadsázky upozorňuje a tímto způsobem kritizuje,“ rozhodl soud.

Umění karikatury nespočívá podle NS v přiměřenosti a nestrannosti, naopak z principu bývá ostrá. „Stejně jako kritika, je karikatura hodnocena jak podle svého obsahu, tak podle formy, jíž je na určitou skutečnost upozorňováno. Pro karikaturu je typické, že zveličuje, přehání a ironizuje, a proto nezbytným předpokladem pro bezchybné právní posouzení je odstranění satirického hávu, do nějž se halí; vlastní informace i karikatura musí spočívat na reálném základě, byť minimálním,“ popsali soudci v rozhodnutí.

Městský i Vrchní soud v Praze v kauze zdůrazňovaly, že expresivní a nelichotivé výrazy média nemají proti politikovi používat samoúčelně. Nicméně pokud jde o součást legitimní kritiky konkrétních postojů či výroků, možné to je. V případě Okamury justice zohlednila také jeho vlastní mediální prezentaci: vystupuje provokativně, propaguje politickou nekorektnost, rád volí silná slova, snaží se působit kontroverzně. Pitomio je výraz expresivní nelichotivý, ale nikoliv a priori vulgární.

Výraz se rozšřil do všech médií

Sporné články vycházely v Reflexu v roce 2013. V říjnu téhož roku se Okamura stal poslancem za Úsvit přímé demokracie. Momentálně je poslancem a předsedou hnutí Svoboda a přímá demokracie. Pojem Pitomio se v posledních měsících čas od času objevuje také v jiných médiích než v Reflexu, například v Euru či Lidových novinách.

„Politik nevyhnutelně a vědomě předkládá novinářům a široké veřejnosti ke kontrole každé své slovo a čin, a proto musí projevit vyšší stupeň tolerance,“ konstatoval NS.

bb88 ( 12. května 2018 09:49 )

Jak se do lesa volá, tak se z lasa ozývá. Tvůj příspěvek není taky žádna slušnost.

bb88 ( 11. května 2018 16:22 )

Takže Horáček , Hamáček může být čuráček a je to OK. ???

bb88 ( 11. května 2018 16:20 )

Ty jsi chuj, jak tata tvůj.

hackoff ( 11. května 2018 13:21 )

on by ten soud rozhodl obracene, kdy by se tykalo nejakeho politika z tvz. "demokratickych" stran.Je mi k zbliti z tech dvojich metru, ktery soudy, urady, sprava, vlada neustale predvadeji

majka60 ( 11. května 2018 13:01 )

Jak by se líbilo pánům soudcům, kdyby je někdo veřejně zesměšňoval ? Mně se tohle vůbec nelíbí.....a socan68 ten už vůbec ne.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa