Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nové volby, nebo dohoda. Koaliční smlouva krouží kolem odsouzení člena vlády

Autor: vei, ČTK, base - 
11. května 2018
13:04

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš považuje navrženou koaliční smlouvu s ČSSD za přijatelný kompromis. Nyní bude na sociální demokracii, zda se ve vnitrostranickém referendu rozhodne do vlády vstoupit, nebo ne, řekl novinářům před pátečním jednáním výboru a poslaneckého klubu hnutí ANO, které posléze navrženou koaliční smlouvu schválilo. Pro případ, že ČSSD neschválí koaliční vládu s ANO, se Babiš zmínil o možnosti jednat o předčasných volbách v květnu 2019 souběžně s volbami do EP.

Koaliční smlouva podle Babiše obsahuje přijatelný kompromis i v otázce postupu v případě prvoinstančního odsouzení člena vlády, co by se mohlo týkat právě jeho. 

ČSSD žádala v takovém případě odchod dotyčného člena vlády, ANO to odmítalo. Obě strany se nakonec dohodly, že by odsouzení politika a jeho následné odmítání odejít z vlády znamenalo konec koaliční smlouvy.

V textu koaliční smlouvy, který získal Blesk, zní bod dohody takto: „V případě prvoinstančního odsouzení jakéhokoliv člena vlády, pokud ten v přiměřeném čase od vynesení rozsudku neodstoupí, pozbývá tato koaliční smlouva platnosti.“ Klíčovou otázkou tedy je, co znamená termín „přiměřený termín“. Místopředseda ČSSD Martin Netolický  k tomu Blesk Zprávám řekl, že termín by měl znamenat: Bez zbytečného odkladu. 

Opatření je namířené proti Babišovi, kterého policie obvinila z podvodu v případu financování farmy Čapí hnízdo. Babiš to v pátek znovu označil za zpolitizovanou záležitost.

SPD z vedení Sněmovny? ČSSD ustoupila

Podle Babiše ČSSD ustoupila od požadavku, aby na základě koaliční smlouvy byli z funkcí ve Sněmovně odvoláni představitelé SPD. Sám k tomu nevidí důvod. „Já v tom nevidím souvis mezi ustanovením Sněmovny a vládou,“ řekl. Podle něj trvalo ustavení Sněmovny měsíce a nové otevření této záležitosti by znamenalo další dlouhá jednání.

Z návrhu koaliční smlouvy rovněž vyplývá, že mezi hnutím ANO a ČSSD bude muset být shoda na zákonech například o státním rozpočtu, daních, volbách, referendech, o změnách ústavy a o médiích. ANO a ČSSD by podle návrhu musely zajistit, že pro důvěru jejich vládě budou hlasovat všichni poslanci tohoto hnutí a strany.¨

Co se stane, když odstoupí ministři za ČSSD

Návrh dohody pojednává také o standardních mechanismech koaliční spolupráce. Týkají se například odvolávání a jmenování členů vlády, závazku, že žádná ze stran nevyvolá hlasování o nedůvěře vládě, podpory návrhů zákonů a vzájemných jednání.

Kdyby v případné koalici vznikl spor, nepodařilo by se jej v dohodovacím řízení urovnat a odstoupilo by všech pět sociálnědemokratických ministrů, do týdne by musel podat demisi premiér a ministři za hnutí ANO, stojí v návrhu.

Co se týká definitivního schválení koaliční smlouvy, je to teď hlavně na ČSSD. „U nás není problém. Nezaznamenal jsem, že v rámci našeho hnutí byly nějaké rozporuplné komunikace. Výbor nás jasně vyzval, abychom znovu jednali s ČSSD, my jsme s nimi jednali, takže teď budeme čekat na rozhodnutí ČSSD,“ řekl Babiš.

Varianta, když to  ČSSD neschválí? Předčasné volby

„Já jsem rád, že jsme to nějak dojednali. Samozřejmě koaliční smlouva je určitě důležitá, ale ještě důležitější je, aby to fungovalo, aby to fungovalo lépe než za té minulé koaliční vlády,“ řekl Babiš, který byl v minulé vládní koalici ČSSD, ANO a KDU-ČSL ministrem financí.

Pro případ, že ČSSD neschválí koaliční vládu s ANO, se Babiš zmínil o možnosti jednat o předčasných volbách v květnu 2019 souběžně s volbami do EP.

A co bude s komunisty? 

KSČM, jejíž pomoc bude vláda ČSSD a ANO podle všeho potřebovat hned při hlasování o důvěře vládě, se podle Babiše nebude podílet na vládě, jen umožní její vznik.

Připustil však, že v dohodě o spolupráci jsou ještě spory o nominace KSČM do státních podniků. 

Vedení ANO v pátek kromě jednání o možné spolupráci s ČSSD slaví i šesté výročí registrace hnutí. V prostorách poslaneckého klubu pro představitele hnutí byl připraven dort a šampaňské. Dorazily i některé známé tváře hnutí jako eurokomisařka Věra Jourová. 

cezar8 ( 12. května 2018 12:14 )

To, aby těch pár čssďáků, ještě mdlého rozumu v referendu rozhodovalo jestli vláda bude nebo ne, tak to je paradox, který může nastat asi jen u nás. Zprofanovaní rozkradeným státem a svým astronomickým dluhem tady za naše peníze předvádějí výsměch, za který by měli skončit na dvoře Mírova....

marmat ( 11. května 2018 20:47 )

Protože na této adrese sídlí Brněnský Magistzrát (!!!´, tak to smrdí minimálně BEZDOMOVECTVÍM pana aktivisty !!! Dále ani nechci spekujovat !!!

marmat ( 11. května 2018 17:08 )

Pořád není KONEC...takový šéf senátu Štěch je z té dohody NARUBY! Směřuje to k předčasným volbám ! Babiš víc ochoty JEDNAT nemohl jinak všem intrikánům dokázat.Referendum to jen v agonii strany natahuje a shodí ve finále Hamáčka ze Zimolou do Macochy.

marmat ( 11. května 2018 17:04 )

sores: OK -JE TO POŘÁD DOKOLA !!! Ale to je dvojsečné...Lidi mu víc a víc díky tomu honu fanděj!!! Nejstřízlivější odhady nyní = přes 33% preferencí !

sores ( 11. května 2018 14:20 )

V prohnilém Česku je jich odsouzených a nic se neděje!!!Janoušek, Rátth, psycholog Waiss co zajel manželé to utichlo hodně rychle. Ale nejvíce je zaměřeno je na Babiše !!!!!! Je to záměrnééé a hlavně nespravedlivé!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa