Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Foldyna vytasil parazity, neziskovky i Stalina. Videem o Nočních vlcích vytočil Hamáčka

Autor: Zuzana Štíchová - 
9. května 2018
11:50

Dohru uvnitř sociální demokracie bude mít pondělní rozbroj místopředsedy ČSSD Jaroslava Foldyny s aktivistou Martinem Uhlířem ohledně Nočních vlků. Předseda strany Jan Hamáček žádá Foldynovu omluvu za rozzuřenou reakci, sám poslanec se ale kát odmítá. „Jsem levicovej sociální demokrat, držím se tradice a nejsem zaprodanec,“ reaguje na Hamáčkův požadavek ve videu zveřejněném na internetu. Odmítá, že by vzýval „masového vraha Stalina“, prý se jen postavil na stranu tradice a historie.

„Pan premiér v demisi říká ‚čau lidi‘. Tak já to zkusím po něm. Čau lidi. Tak jsem se dočetl, že můj předseda Honza Hamáček říká, že jsem se choval nedůstojně jako místopředseda sociální demokracie. Že prý jsem se hádal s aktivistama. S jakýma aktivistama? S těma, co organizujou Majdan? Co jsou přisátý na neziskovky a na státní prachy? S těma, co skončili v policejním antonu? Já jsem neskončil v policejním antonu, já se choval slušně,“ začíná Foldyna, který má poslaneckou imunitu, video, které natočil zřejmě po boxerském tréninku vzhledem k omotaným rukám a upocené tváři.

Jsem levicovej sociální demokrat, držím se tradice a nejsem zaprodanec. To si uvědomte. Nedělejte takovýhle věci, že se necháte zatlačit do kouta pár uřvancema, který jsou tady placený, aby dělali hybridní politiku. Tak čau z toho Děčína,“ končí naopak svůj monolog, kde zmínil i aktivisty „přisáté na státní prachy“. I Noční vlci přitom dostávali v Rusku v minulosti štědrou státní podporu. Loni ale nedostali nic.

Foldynovu akci nejprve označilo vedení strany za soukromou iniciativu. Poté, co republiku obletěly fotografie, na kterých Foldyna řve na jednoho z odpůrců motorkářského gangu Noční vlci, už ale předseda Hamáček požaduje omluvu.

„Že se o účasti Jardy Foldyny na akci ruských motorkářů bude psát a mluvit, to bylo jasné. Také jsem dopředu řekl, že je to jeho soukromá iniciativa, se kterou ČSSD nemá a nechce mít nic společného. Bohužel to, co se nakonec odehrálo, výrazně přesáhlo meze soukromé akce jednoho z členů vedení ČSSD. Tohle prostě Jaroslav Foldyna přehnal, jako místopředseda strany se musí kontrolovat a měl by se za své chování omluvit. Jako předseda sociální demokracie budu v pátek na jednání předsednictva s Jaroslavem Foldynou o včerejším incidentu a jeho chování osobně mluvit,“ reagoval Hamáček na sociální síti. 

Foldyna se jako každý rok připojil k Nočním vlkům při cestě na pietu na Olšanské hřbitovy. Motorkáři se v Praze střetli se svými odpůrci a došlo ke slovním střetům. Do jednoho z nich se zapojil i místopředseda ČSSD, sám příznivec skupiny a vášnivý motorkář. Protestujícího prý nechtěl udeřit hlavou, ale „dát mu jazyk“, vysvětloval svérázně vypjatou scénku.

Reakce: Pohřeb ČSSD s Ortelem i místopředseda Nočních vlků

„Nebouchli jsme do sebe hlavami, jen jsme do sebe ťukli, chtěl jsem mu dát jazyk, protože jsem si myslel, že je gay,“ říkal Foldyna po střetu. Jeho činy i slova vyprovokovaly k reakcím politiky i jiné osobnosti české veřejnosti.

„Místopředseda Nočních vlků Foldyna,“ rýpl si historik Jiří Padevět. „Foldynovo vysvětlení strkanice je vrcholem nevkusu. Spíš to vypadá, že si myslí, že před ním stojí Brežněv. On je totiž pan poslanec Foldyna známý vlastenec. Ruský vlastenec,“ přidala se 1. místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová. „Okomentoval bych to, ale bojím se, že dostanu ve sněmovním bufetu čelo,“ přisadil si její kolega Dominik Feri.

To jsem tedy zvědavý na prozápadní orientaci nově vznikající vlády, již má jmenovat prezident Zeman, který pro změnu našel Putinovi v Česku novičok :-(,“ zmínil na Twitteru místopředseda ODS Martin Baxa.

„Když koukám na Foldynu, tak si říkám, že na pohřbu ČSSD asi bude hrát Ortel, tancovat Zeman a náborové letáčky bude rozdávat Okamura,“ neudržel se ani Jiří Kozák, ředitel CEVRO a kandidát do Senátu.

To senátor Václav Láska(nestr.) se rovnou pustil do parodie. Pod fotku rozzuřeného Foldyny napsal: „Místopředseda ČSSD pan Foldyna pravděpodobně právě říká: „Milý pane, rád bych namítnul, že se ve svých názorech trochu mýlíte. A já s vámi bohužel nemohu souhlasit. Ba se obávám, že míra odlišnosti našich postojů bude větší než malá.”

Noční vlci mají blízký vztah k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, který navštěvuje jejich akce. Spolek také dříve dostával od Kremlu peníze, loni ale na rozdíl od minulých let vyšel naprázdno. Šéf klubu Alexandr Zaldostanov je na sankční listině USA i EU za podporu ruské anexe ukrajinského Krymu.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Antonin Blaha ( 9. května 2018 22:22 )

 Sichlhamr mozna vy v Cechach,kdyz vy jste skakali po stromech my jsme meli Velkou Moravu😂😂😂

gabreta ( 9. května 2018 18:20 )

A co Němcům bys to nezakázal? Ty se narodit dřív, tak by z tebe byl dobrej člen NSDAP!!

gabreta ( 9. května 2018 18:10 )

Nejvíc mne nadchl výrok soudruha Jiřího Kozáka, ředitele CEVRO a kandidáta do Senátu. Jen pro úplnost, co je to vůbec CEVRO a kdo je jeho zřizovatelem!! CEVRO Institut je soukromá vysoká škola v Praze se zaměřením na studium práva, ekonomie, politologie a mezinárodních vztahů či bezpečnostních otázek. Vznikla v roce 2006. Jejím zakladatelem je spolek CEVRO – Liberálně-konzervativní akademie, založené a řízené politiky ODS. V jeho správní radě jsou Ivan Langer, Jaroslav Salivar a Tomáš Chrenek, předsedou dozorčí rady je Jiří Frgal.

hnnn ( 9. května 2018 14:11 )

Největší k*kot jsi suverénně ty!

jrotka ( 9. května 2018 13:52 )

Je smutné,že když někdo chce uctít památku padlých tak je asi špatný.Vy co jste neprožili hrůzy války ,tak se dnes co je ruské tak je špatné.Podle mě je hamba zapomínat na ty,co za dnešek položili své životy a všichni co to neprožili,tak by se měli naučit chovat slušně a ne vše odsuzovat!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa