Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Zeman jmenoval nové generály, ale chybička se vloudila. A šéf Senátu nedorazil

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
8. května 2018
17:54

Prezident Miloš Zeman v úterý jmenoval u příležitosti Dne vítězství šest generálů. Generálské hodnosti mají ředitelé protidrogové centrály Jakub Frydrych a pardubických krajských hasičů Miroslav Kvasnička. Do vyšších hodností Zeman jmenoval také čtyři vojáky. Prezident naopak nepovýšil ředitele Bezpečnostní informační služby (BIS) Michala Koudelku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku, ačkoli je vláda do generálské hodnosti rovněž navrhovala. Ceremoniál se neobešel bez drobného prohřešku protokolu, když dorazilo plato se sklenkami šampaňského na přípitek dřiv, než Zeman čekal. Prezident si také všiml, že žádný z nových generálů není svobodný. 

Podobně jako v Koudelkově a Procházkově případě Zeman nevyhověl v říjnu 2016 vládnímu návrhu na povýšení ředitele Vězeňské služby Petra Dohnala a jeho náměstka Simona Michailidise. Důvod neuvedl, podle spekulací to bylo kvůli postoji ministra spravedlnosti Roberta Pelikána při návštěvě dalajlamy. Dohnal a Michailidis byli povýšeni až před rokem.

Vláda zřejmě se Zemanem povýšení nekonzultovala

Že Zeman Koudelku nepovýší, napsal už v pondělí web Aktuálně.cz. Miloš Zeman prý není spokojený s prací BIS. Jedním z důvodů má být i zpráva zpravodajské služby, podle které se prý v Česku nevyráběla látka novičok, i když Rusko a částečně i prezident tvrdí opak. 

Návrhy na povýšení předkládá prezidentovi vláda. Premiér Andrej Babiš nevyloučil, že šéfa BIS Michala Koudleku a zástupce velitele pozemních sil Petra Procházku navrhne kabinet Zemanovi znovu. Se Zemanem prý jejich nejmenování příliš neřešil, pravý důvod neví. Naznačil ale, že vláda jejich povýšení se Zemanem nejspíš nekonzultovala.  

„Asi nebyly dodržené zvyklosti, že to nebylo dopředu konzultováno, ale ten další termín bude v říjnu, takže si myslím, že se k tomu ještě vrátíme,“ řekl Babiš na dotaz Blesk Zpráv po odchodu z Pražského hradu. 

Kritika generála Pavla

Zeman na Pražském hradě ale také kritizoval. Jméno sice nevyslovil, ale z náznaků je patrné, že měl na mysli generála Petra Pavla, který se podle prezidenta až příliš vyjadřuje k zahraniční politice České republiky. 

„V jednom jediném případě, který nebudu konkretizovat, jsem si všiml, že jeden z generálů má neodbytný pocit vyjadřovat se k zahraniční politice České republiky, chtěl bych tedy upozornit, že zahraniční politika je věcí vlády, ministra zahraničí a v neposlední řadě i prezidenta republiky. Politizujících generálů bylo sice v dějinách několik, ale nikdo z nich nedopadl dobře,“ řekl Zeman před nastoupenými generály i ministryní obrany Karlou Šlechtovou nebo premiérem v demisi Andrejem Babišem, či ministrem vnitra Lubomírem Metnarem

Armádní generál Petr Pavel působí jako předseda vojenského výboru NATO a v nedávném rozhovoru pro Radiožurnál například uvedl, že Rusko není spokojené se současným uspořádáním světa, proto vede proti státům aliance konfrontační politiku a dezinformační kampaň.

Všichni zadaní 

Podle prezidenta Miloše Zemana by měla armáda držet základní linii bez ohledu na to, jaká vláda je právě u moci. Tato linie má podle prezidenta, coby vrchního velitele ozbrojených, sil čtyři základní body. 

„Zaprvé – zvyšování výdajů na obranu o  2 % HDP. Zadruhé zvyšování početního stavu armády. Zatřetí zvláštní důraz na podporu takzvaných aktivních záloh a konečně začtvrté rozumný akviziční program, který bude znamenat, že nebudeme kupovat staré železo a ještě předražené, ale že budeme kupovat opravdu moderní výzbroj a výstroj,“ řekl Zeman po povýšení šestice generálů.  

Prezident Miloš Zeman si také všiml žen, které doprovodily nově povýšené generály na slavnostní ceremoniál. Stály v druhé řadě za povyšovanými muži. Byly to jejich manželky, což nezapomněl prezident také s vtipem sobě vlastním okomentovat. 

Zcela závěrem mně dovolte, abych poděkoval vašim manželkám. Já se dívám, jestli někdo z vás je svobodný, páni generálové, a vidím, že manželky máte všichni. 

Přešlap protokolu

Na závěr každého hradního protokolu si prezident s nově jmenovanými ministry, či povýšenými generáli, jmenovanými soudci a dalšími hosty připije na zdraví. Ani dnes neudělal výjimku. Jenže hradní protokol ho trochu předběhl. 

„Takže ještě jednou vám blahopřeji a těším se na naši společnou fotografii, která nastane asi po 10 minutách, protože, jak jsem byl informován, musíte se převléci do nových generálských uniforem,“ řekl v závěru svého projevu Zeman a šel nově povýšenými generálům pogratulovat. Když došel k šéfovi protidrogové centrály Jakubu Frydrichovi, už u prezidenta stál nečekaně čišník s platem slavnostních sklenek se sektem. 

„Až budete převlečení, tak to musíme vzít ještě jednou. Co se dá dělat,“ zahrál celou situaci do autu prezident. S generály si přiťuknul a ze své sklenky se jen nepatrně napil a odevzdal ji hradnímu kancléři Vratislavu Mynářovi

Chyběl předseda Senátu

Jmenování nově jmenovaných generálů vedle ministrů, předsedy vlády nebo šéfa policie Tomáše Tuhého či náčelníka generálního štábu Aleše Opata či kardinála Dominika Duky  přihlížel také předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). V sále ale chyběl předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD), který nemá s prezidentem Zemanem právě dobré vztahy. Jak ale zjistily Blesk Zprávy, i přesto Štěch pozvání na slavnost dostal. 

„Pan předseda byl na jmenování nových generálů pozvaný, kvůli jinému programu se ale prezidentské kanceláři z účasti omluvil,“ řekla Blesk Zprávám mluvčí Senátu Eva Davidová.

Už od začátku roku se přitom spekuluje o tom, že kvůli špatným vztahům se Štěchem prezident letos nepozval předsedy obou parlamentních komor na novoroční oběd. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 8. května 2018 20:25 )

Govínko na dortu----pokárání generála Petra Pavla !!!generála Armády České republiky a od června 2015 předsedy vojenského výboru NATO. Jako první zástupce zemí bývalé Varšavské smlouvy tak nastoupil do nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance.

Dais ( 8. května 2018 20:04 )

Polib svý máti řiť avino.

plebejec ( 8. května 2018 20:03 )

Hasič, generál? Kdy budou mít generála funebráci? Taky mají uniformu.

plebejec ( 8. května 2018 20:01 )

Teď o té Sněhurce, ty popleto.

Dais ( 8. května 2018 19:56 )

MZ má pana Havla v úctě!. MZ má nevycválané voliče.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa