Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Noční vlci projeli Moravou a míří do Prahy. ČSSD se od účasti Foldyny distancuje

Autor: jer, ČTK - 
6. května 2018
19:55

Klub ruských motorkářů Noční vlci v neděli projel jižní Moravou. Skupina blízká Vladimiru Putinovi se zastavila v Brně, Starovičkách a Hustopečích. V pondělí klub navštíví i Prahu, poté bude pokračovat do Německa. Svoji pouť motorkáři nazývají „Cesta vítězství.“ Motorkáře podporuje i místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, šéf sociálních demokratů Jan Hamáček to označil za jeho soukromou aktivitu.

V neděli v Jihomoravském kraji Noční vlci položili věnce u hrobů sovětských vojáků a u památníků bitev. Noční vlky doprovázela více než stovka motorkářů, piety se zúčastnili i zastupitelé obce a veteráni z války.

„Věřím, že oslavíme osvobození naší obce tak, aby byl odkaz těchto událostí předáván následujícím generacím pouze ve vzpomínkách a bez nutnosti znovu opakovat hrůzné události,” řekl při události starosta Staroviček Vladimír Drbola a dodal: „Neustálé vypětí, dlouhodobé strádání a hrůzné zážitky účastníků válečných událostí bez osobního prožití dnes, z pohodlí svých domovů, můžeme jen těžko chápat a posuzovat.”

Video  Noční vlci si na Olšanských hřbitovech v roce 2016 rýpli do odpůrců i zákazu vjezdu do Polska.  - Blesk / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Před Jihomoravským krajem Noční vlci navštívili Bratislavu, Bánskou Bystrici či Trnavu. Z jižní Moravy skupina podporovatelů ruského prezidenta Vladimira Putina v pondělí vyrazí do Prahy, kde navštíví Olšanské hřbitovy. Poté budou pokračovat v cestě do Drážďan a Berlína.

Noční vlci a Foldyna

Ruský motorkářský klub Noční vlci při průjezdu Českem doprovází také poslanec a místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna. Ten je známým podporovatelem této skupiny.

„Moje rodiče v roce 1945 osvobodila v Břeclavi právě Rudá armáda. Tuhle tradici držím a jsem rád, že se mohu svobodně vyjádřit, přestože se to celé řadě lidí nelíbí,“ řekl Foldyna pro Lidovky.cz. Noční vlci podle Foldyny jen oslavují vítězství nad fašismem, nejedná se prý o zločinecký gang.

Předseda ČSSD Jan Hamáček se však od přístupu Foldyny distancoval. „Jedná se o soukromou iniciativu Jaroslava Foldyny, jde čistě o jeho osobní věc. Proto bych byl velmi nerad, kdyby byla ČSSD jakkoliv s průjezdem této kontroverzní motorkářské skupiny spojována,” uvedl pro Lidovky.cz Hamáček.

Paroubek: Příliš je démonizují

Řada členů ČSSD se k situaci vyjádřila v podobném duchu. Naopak bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek tvrdí, že klub Noční vlci se příliš démonizuje a ve Foldynových aktivitách žádný problém nevidí. „Jestli jsou to lidé, kteří sympatizují s ruským prezidentem, je jejich věc. Jestli přicházejí v době, kdy si připomínáme osvobození republiky především ruskou armádou, tak s tím nemám problém,” řekl pro Lidovky.cz.

snehulak ( 7. května 2018 09:24 )

Noční vlci mají přísný zákaz čelit fyzickému napadání a mlátit členy té několik desítek čítající skupiny mezinárodních profesionálních demonstrantů, kteří objíždějí všechny protestní akce po republice. Ale zatím se setkávají hlavně se slušnými lidmi. Horší to bude, až na ně vyrukuje v Praze Kalousek s vlajkou Tibetu. Co kdyby ji některý náhodou přejel motorkou? To by byl celosvětový průšvih!

bb88 ( 7. května 2018 08:01 )

Byl jsem na hřbitově ve F-M když přijeli. Čekal tam i zástupce pravoslavné církve, který tuto akce hezky zarámoval. Mělo to úroveň a patřičnou vážnost. Zahrály Československá a Ruská hymna.Viděl jsem ruské, polské, slovenské a české vlajky. Měl jsem z celé akce dobrý pocit. Škoda jen, že na prvním kruhovém objezdu, který se opravuje už 3 týdny, kamion srazil jednoho motorkáře.

bb88 ( 7. května 2018 07:55 )

Agent_007 ( 7. května 2018 01:45 )

Když tady mohou projíždět ušáci,o které tady slušný člověk nestojí,tak proč by nemohli Noční vlci,kteří jsou vítáni.

jebulin ( 7. května 2018 00:45 )

Ne, ale Trumf na mopedu.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa