Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

OKD jako Kožený či Mostecká uhelná: Soud žádá miliardy za škodu, budou pykat úředníci?

  • Autor: ČTK,simao - 
    7. 5. 2018
    05:45

    Požadovaná náhrada škody v kauze nevýhodné privatizace OKD patří k největším v historii českého soudnictví. Obžaloba ji vyčíslila na 5,7 miliardy korun a podle státního zástupce má tuto sumu uhradit trojice obžalovaných - soudní znalec a dva někdejší státní úředníci. Jenže podle kritiků by měli stát před soudem jiní. Již v pondělí se čeká v této kauze rozsudek. Padne další rekordní „flastr“? A budou za privatizaci zbývajícího státního podílu z éry Grossovy vlády, ve které coby ministr financí seděl Bohuslav Sobotka (ČSSD), platit právě tito obžalovaní? Náhradu škody soudy požadovaly dříve i v jiných případech - u Viktora Koženého či v kauze Mostecké uhelné.

  • 1.Padnout má rozsudek

    Den D v případě dosavadního projednávání kauzy OKD je tu. Soudní znalec Rudolf Doucha, který podle obžaloby vypracoval hrubě zkreslený posudek při prodeji zbývající části státního podílu OKD, a bývalí místopředsedové Fondu národního majetku (FNM) Pavel Kuta a Jan Škurek, kteří měli privatizaci na starosti, opět usednou na lavici obžalovaných.

    Vinu popírají i s argumentem, že fond byl pouhým administrátorem privatizace a odpovědnost za cenu prodávaného podílu nesla ministerstva financí a průmyslu.

    Ministrem financí byl tehdy Bohuslav Sobotka (ČSSD), který však tvrdí, že stát prodával svůj podíl za tržní cenu. Státní zástupce minulý měsíc pro Douchu, Kutu a Škurka navrhl podmínku, všichni tři by také měli společně nahradit vzniklou škodu 5,7 miliardy korun.

    Video  Jak šel čas s OKD: Od chlebodárce pro 100 tisíc lidí ke krachu  - David Budai, Markéta Volfová, Lukáš Červený
    Video se připravuje ...

  • 2.Sobotka hájil prodej státního podílu

    Sobotka ještě coby premiér vypovídal v kauze privatizace OKD loni v září. Řekl, že kvůli prodeji firmy by měl být před soudem ten, kdo rozhodl o tom, že stát v důlní společnosti přišel o majoritní většinu. Souzeni by podle něj měli být i lidé, kteří z firmy po roce 2004 vytahali obrovské peníze.

    Privatizaci OKD Sobotka hájil také například tím, že firma se prodala za nejvyšší nabízenou cenu. Přesto se nyní u soudu řeší dle žalobce vzniklá škoda 5,7 miliardy korun. Pokud by soud souhlasil, že ji mají obžalovaní zaplatit, jednalo by se o pořádnou „pálku“. Ale nikoli úplně výjimečnou. České soudnictví už takové tresty pamatuje.

  • 3.Kožený měl zaplatit 8,3 miliardy

    K větší náhradě byli v posledních letech odsouzeni bývalý prezident harvardských fondů Viktor Kožený a jeho spolupracovník Boris Vostrý. V říjnu 2012 soud rozhodl, že mají nahradit více než desetimiliardovou škodu, kterou způsobili Harvardskému průmyslovému holdingu (HPH) při podvodných obchodech s cennými papíry. Kožený měl zaplatit zhruba 8,3 miliardy korun a úroky, Vostrý přes 2,2 miliardy a úroky.

    Bývalý »pirát« loni v září na svatbě v bahamské metropoli Nassau. Nechyběly jeho dcery Jenny (zcela vpravo) a Brigitte (třetí zprava). Bývalý »pirát« loni v září na svatbě v bahamské metropoli Nassau. Nechyběly jeho dcery Jenny (zcela vpravo) a Brigitte (třetí zprava). | Foto od čtenáře

  • 4.Miliardy za Mosteckou uhelnou

    O náhradu v řádu miliard jde také v případě trestního řízení proti bývalým manažerům Mostecké uhelné (MUS), jejichž případ bude řešit pražský městský soud. Loni na jaře média informovala, že ministerstvo financí bude prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových požadovat 8,608 miliard korun. Jde o náhradu škody, jež státu podle výpočtů ministerstva vznikla při privatizaci a následném údajném tunelování těžařské společnosti. Verdikt zatím nepadl, stát se v této kauze domáhá i peněz zablokovaných úřady ve Švýcarsku.

    Uhlobaron Koláček dorazil na začátek druhé fáze projednávání kauzy Mostecké uhelné ve Švýcarsku v doprovodu právníka Pavla Kavínka Uhlobaron Koláček dorazil na začátek druhé fáze projednávání kauzy Mostecké uhelné ve Švýcarsku v doprovodu právníka Pavla Kavínka | ČTK

  • 5.Peníze chtějí i po Parkanové

    O téměř miliardové částky, jež by mohli obžalovaní platit, jde i v dalších neuzavřených kauzách. Například v případě nákupu letadel CASA stojí před soudem exministryně obrany Vlasta Parkanová a bývalý ředitel sekce vyzbrojování Jiří Staněk, po kterých ministerstvo požaduje škodu, vyčíslenou na 819 milionů korun. Ještě o 50 milionů korun více požaduje státní Exportní garanční a pojišťovací společnost (EGAP) po manažerech Jiřím Skuhrovi a Karlu Plevovi kvůli škodě vzniklé kvůli pojištění úvěru na výstavbu cementárny ve Vietnamu.

    Vlasta Parkanová u soudu: 13. května 2014 Vlasta Parkanová u soudu: 13. května 2014 | ČTK

  • 6.H-System a další kauzy

    V řádu stamilionů se pohybovaly náhrady škody i v dalších případech, které již soudy uzavřely. Například letos v březnu Obvodní soud pro Prahu 1 uložil bývalým vrcholným manažerům společnosti Čepro Tomáši Kadlecovi a Alexandru Houškovi, aby společně uhradili 260 milionů korun, o které státní firma přišla při nevýhodných obchodech. K uhrazení několika stovek milionů poškozeným klientům byl odsouzen i někdejší šéf firmy H-System Petr Smetka, hlavní strůjce rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení.

    Petr Smetka je jediný, který za miliardový podvod H-Systemu sedí. Petr Smetka je jediný, který za miliardový podvod H-Systemu sedí. | Archiv Blesku

  • 7.Jak se OKD dostalo do problémů?

    Část akcií OKD byla na začátku 90. let prodána v kupónové privatizaci, hlavním majitelem ale zůstal stát, akcie držely i obce a města. V následujících letech získala rozhodující vliv firma Prosper Trading, jež odkoupila obecní podíly a v létě 1997 pak odkoupila akcie OKD od státem založeného Restitučního investičního fondu. Podle vyjádření někdejšího poslance ČSSD Josefa Hojdara to byl rozhodující moment, kdy podíl státu v těžební společnosti klesl pod 50 procent.

    Později se většinovým vlastníkem stal Karbon Invest (KI) Viktora Koláčka a Petra Otavy. Do firmy vstoupil v druhé polovině roku 1998, nedlouho po vzniku menšinové vlády Miloše Zemana (tehdy ČSSD). V roce 2003 začala vláda Vladimíra Špidly (ČSSD) jednat s KI o prodeji zbylých 46 procent akcií. Původně dohodnutou cenu 2,25 miliardy korun ale v květnu 2004 neschválil antimonopolní úřad.

    V září 2004 vláda Stanislava Grose, ve které byl ministrem financí, schválila prodej menšinového státního podílu skupině KI za 4,1 miliardy korun (podle státního zástupce byla však tehdejší cena nejméně 9,8 miliardy korun). Většinovým vlastníkem se ale ještě v listopadu 2004 stala investiční skupina RPG Industries, vedená podnikatelem Zdeňkem Bakalou, jehož firma Charles Capital se podle médií podílela i na předchozích krocích majitelů KI (tehdejší prodejní cena firmy se podle různých zdrojů pohybovala od devíti do 12 miliard korun).

    Majitelem OKD se nedlouho po privatizaci stala firma napojená na Zdeňka Bakalu Majitelem OKD se nedlouho po privatizaci stala firma napojená na Zdeňka Bakalu | Blesk archiv

  • 8.43 tisíc bytů

    Později se majitelem OKD stala v Nizozemsku registrovaná firma New World Resources (NWR), kterou od února 2016 ovládají tři britské investiční společnosti. Předloni se pak samotná firma OKD dostala do insolvence a soud ji poslal do úpadku. V srpnu 2017 věřitelé OKD schválili plán reorganizace, který počítal s tím, že doly a provozní majetek budou vloženy do nové společnosti OKD Nástupnická, v níž 100 procent akcií měla získat státem vlastněná společnost Prisko. Ta akcie OKD převzala letos začátkem dubna.

    Součástí privatizovaného majetku OKD bylo i 43 000 bytů, spravovaných společností RPG Byty. Ta je získala od mateřské RPG Industries, jež byty koupila od společnosti KI spolu s OKD. RPG Industries se údajně zavázala, že v případě prodeje bytů je nabídne přednostně nájemníkům za netržních podmínek. To se ale nestalo. Společnost byty sice neprodávala, zato v roce 2015 změnila majitele celá firma. Za nové majitele vystupuje mezinárodní Round Hill Capital, která sídlí v Londýně. Nyní se majitel bytů jmenuje Residomo.

    Kvůli svému působení v OKD se již v minulosti ocitli před soudem také Koláček, Otava a místopředseda představenstva dolů Jan Przybyla.Podle obžaloby opatřovali na základě obchodních a mandátních smluv výhody své firmě KI, a to na úkor OKD a Českomoravských dolů. Soud však v červnu 2009 všechny tři obžalované zprostil viny.

    Privatizaci OKD vyšetřovala v minulosti i Evropská komise kvůli podezření, že prodejní cena byla příliš nízká a stát možná poskytl nedovolenou podporu firmě KI. „Evropská komise v roce 2011 konstatovala, že nedošlo k nedovolené veřejné podpoře,“ řekl k tomu v roce 2015 Sobotka. Privatizaci OKD od letošního roku nově řeší i sněmovní vyšetřovací komise.

    Video  Z havíře se stává bezdomovcem. Honza v dolech strávil 23 let  - Karel Janeček
    Video se připravuje ...

kacer56 ( 7. května 2018 14:06 )

Nejsem věřící, ale začínám se modlit, aby na toho plešatýho, zubatýho fackovacího panáka, ktrej nám tady 4 roky vládnul, byl ve světě pro svou pologramotnost a neznalost jazyků všem pro smích, doma 3x za den opakoval: Čapí hnízdo, Čapí hnízdo, Čapí hnízdo. Tak takový hovado, co záměrně okradlo lidi o 40 tisíc bytů a stát o desítky miliard z úmyslně nevýhodného prodeje OKD musí už konečně nést odpovědnost.Snad nejsou všichni soudci u nás jako Králová, nebo Elischer, aby se nechali podplatit všemi těmi milionářskáými advokáty jako např.Sokol, Brůna a dalšími předraženými právníky s dlouhými prsty a konexemi. Grosse si už vzal čert, teď aby hlavně nezapomněl na Sobotku.

salto ( 7. května 2018 08:46 )

Takže za všechno mohou úředníci. Z logiky věci plyne, že vláda, parlament jsou k ho.nu, jinými slovy - banda nemyslících vyžírků, se kterými si ouřadové dělají co chtějí

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa