Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Babiš je jako krokodýl, říká Zimola a obává se „sežrání“. A Sobotka byl špatný šéf ČSSD

Autor: simao, ČTK - 
5. května 2018
16:38

Vyjednávání ANO a ČSSD míří do finále, sociální demokraté však přišli s požadavky, které Babišovu hnutí příliš nevoní. Říkají jim koaliční pojistky. Třeba na faktický pád vlády do sedmi dnů v případě, že by demisi podalo 5 ministrů za ČSSD. Statutární místopředseda Jiří Zimola přitom upozorňuje, že pro ČSSD samotné jednání není snadné. Připomíná mu totiž „lísání se ke krokodýlovi“, za kterého v rozhovoru pro novinky.cz označil Andreje Babiše.

„Není to pro naši politickou stranu snadné, protože je to jako lísání se ke krokodýlovi. Nevíte, jestli ho máte polechtat po bradě nebo praštit po hlavě, a když otevře tlamu, tak nevíte, jestli se na vás směje, nebo vás chce sežrat,“ přišel Jiří Zimola se značně netradiční přirovnáním v současné politické situaci, kdy ČSSD a ANO spějí ke společné vládě.

V ní by navzdory hubenému volebnímu výsledku 7,27 % a 15 poslancích ve Sněmovně mohli mít sociální demokraté pod palcem hned pět resortů. „My se pokoušíme pro tuto zemi udělat vládu. Jestli ta vláda bude úspěšná, jestli bude fungovat, jestli nás krokodýl sežere, to je všechno ve hvězdách,“ říká však nyní Zimola svérázně s narážkou na příměr Winstona Churchilla a „lísání se ke komunistům“, ale také s notnou dávkou opatrnosti.

Pro vládu s ANO je přitom třeba i další člen ČSSD Zdeněk Škromach. Zimolova slova o vyjednávání s Babišem dnes glosoval slovy: „To zvládnou jen silní a odvážní. To není výlet pro salonní panenky.“

Zimola: Od Sobotky šlo „zadání“ na chatu

Jednu zkušenost již ČSSD z koaličního vládnutí s Andrejem Babišem má. A nevyšla z ní nejlépe. Byť byl podle Ziomoly Bohuslav Sobotka dobrý premiér. Nebyl však podle něj dobrý stranický šéf.

„Já mu přeji, protože nejsem zatrpklý, mnoho štěstí v jeho životě. Vím, že se jako premiér svým způsobem obětoval pro Českou republiku, že byl dobrý premiér, ale nebyl dobrý předseda strany, to říkám také jasně,“ vzkázal Zimola, jeden z účastníků legendární lánské schůzky za Sobotkovými zády u prezidenta Miloše Zemana

Jak je to s jeho zatrpklostí, však není úplně jasné. Se Zimolou se totiž pojí i dotazy na jeho chatu na Lipně, kvůli které skončil coby hejtman a nedostal se nakonec ani na stranickou kandidátku.

Zimola však nyní míní, že byl vyškrnut, protože byl názorovým oponentem minulému vedení ČSSD. „Kdo by nebyl zatrpklý, když vám někdo zničí politickou kariéru. A to nebylo jen v případě odstranění z kandidátky. Bylo to i o tom, že na mě moji kolegové tak, jak sbírám informace, zřejmě i ušili tu kauzu tzv. lipenských chatek,“ říká nyní Zimola. A dodává: „Myslím, že minimálně od Bohuslava Sobotky to zadání nějakým způsobem šlo.“

Video  Zaorálek: Sobotky je škoda. ČSSD konečně pracuje a zvedá se z prachu  - Jakub Veinlich/Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Ještě coby jihočeský hejtman čelil Zimola loni na jaře kritice kvůli nadstandardním odměnám předsedy představenstva krajem vlastněné Jihočeské nemocnice Martina Bláhy. Zimola a jeho náměstek Jaromír Slíva navíc postavili rekreační domy na Bláhově pozemku u Lipna. Policie 16. února oznámila, že případ financování stavby uzavřela a nikoho stíhat nebude. Podle Zimoly se prokázala nevina a případ měl politické pozadí.

Podle Zimoly se prokázala jeho nevina. Zato svou účast v Lánech před časem označil za chybu. „Lánská schůzka byla záležitost, v níž jsem figuroval jako užitečný idiot. Říkám to se vší odpovědností, protože si to po čase člověk uvědomí. Ale člověk si musí umět přiznat chyby a neopakovat je,“ řekl loni Blesku.

Pirát Bartoš se navezl do zesměšňující se ČSSD

Lánská schůzka je však již dalekou minulostí, uzavřená je i Zimolova lipenská kauza a odchod Sobotky do politické penze sice čerstvější záležitostí, ale strana jde dál i bez něj - a s tandemem Zimola - Jan Hamáček v čele. Podle Piráta Ivana Bartoše se však současná ČSSD svými ústupky zesměšňuje. Narážel tím pro novinky.cz i na přístup ČSSD k trestně stíhané osobě ve vládě. Ta sice sociálním demokratům dál vadí, ale s Andrejem Babišem si již společně vládnout představit dokáží. 

„Není správné, když před volbami říkáte něco a po volbách něco jiného. ČSSD několikrát razantně vystoupila: ′S Babišem ne.′ ′Pouze za těchto podmínek.′ Není nic smutnějšího a směšnějšího, než když politik vystupuje s ultimátními vzkazy, ze kterých následně, protože mu to nefunguje, couvá,“ rýpl si do ČSSD Bartoš. 

Zimola mu vrátil úder na Twitteru. „Mě zase nenapadá nic smutnějšího než strana s místy docela zajímavým programem, která se ale hned po zvolení zavrtá v opozici, kde ze svého programu nemůže prosadit vůbec nic,“ vzkázal.

SPD? Strana politických podnikatelů, míní Zimola

Zimola také reagoval na odpor ze strany Tomia Okamury poté poté, co širší vedení ČSSD zakázalo na celostátní úrovni spolupráci s SPD. „Hnutí SPD považuje deklaraci ČSSD o odmítnutí spolupráce s SPD za pokračování nenávistné kampaně ČSSD proti SPD. Dnes platí, že ČSSD je sedmiprocentní neúspěšná a stoprocentně trapná politická strana,“ zaútočil Okamura.

„To není nenávist. To je nechuť spolupracovat se stranou politických podnikatelů, kteří svou kampaň založili na nenávisti. Právě té nenávisti, kterou teď podsouvají nám,“ kontruje Zimola.

bios ( 6. května 2018 10:30 )

Krokodýlí droga, která lidi rozkládá zaživa, zaplavila kolumbijské ulice V kolumbijských ulicích se šíří velmi nebezpečná droga původem z Ruska. https://www.novinky.cz/zahranicni/svet/471252-krokodyli-droga-ktera-lidi-rozklada-zaziva-zaplavila -kolumbijske-ulice.html

marmat ( 6. května 2018 10:04 )

Pan Zimola byl možná přítomen lovu krokodýlů...Je nutno hodit laso na tlamu, zatáhnout, omotat-tím ho paralyzovat/ovládnout. No vypadal dlouho, že spí - i když ho popichovali bidlem a najednou vystartoval a lano se omotlo lovci kolem kotníků...

marmat ( 6. května 2018 09:47 )

A když máte nečisté svědomí i gumová kachnička ve vaně má po flašce vína podobu útočníka!

marmat ( 6. května 2018 09:41 )

Nekomentuje...nerozpitvává.....NECHÁVÁ je v klidu vydusit. Sami si lezou do průhledného papiňáku.Znervózněli -a to je pro lidi velmi přitažlivá show . Akvárium s modelovým Titanikem !

marmat ( 6. května 2018 09:31 )

Jednoho KROKODÝLA /lidožrouta ještě vloni toto dobou měli ...je to podle hesla každý podle sebe hádá!!!Sobotka to nebyl, Zaorálek "pouze" asistoval. Jejich aligátor je pojmenován panem Babišem jako NEJVĚTŠÍ ZLO....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa