Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„N*srat jako.“ Babiš se obořil na dívku kvůli podpisu, označil ji za provokatérku

Autor: simao - 
5. května 2018
12:07

Své „sorry jako“, tedy popudlivou odpověď televizní reportérce, dokázal Andrej Babiš (ANO) přetavit v marketingové heslo. Teď jej však údajně „povýšil“ na novou úroveň. „N*srat jako,“ měl prý odseknout dívce, která ho při výjezdu vlády do Jihomoravského kraje požádala o podpis. Ovšem do knihy investigativního novináře Jaroslava Kmenty, která Babiše nelíčí v nejlepším světle a pátrá mj. i po kořenech jeho pohádkového zbohatnutí a jeho kostlivcích z minulosti. Babiš odmítá, že by vulgarismus z jeho úst zazněl.

„N*srat jako.“ Těmito slovy odmítl údajně Andrej Babiš podepsat knihu se žlutou obálkou a označující jej za bosse, která je zcela opačného ražení, než Babišova vize pro rok 2035 s názvem „O čem sním, když náhodou spím“, se kterou se šéf ANO tak rád chlubí.

„Myslela jsem si, že se podepíše, proč by ne,“ řekla Novinkám Šárka Václavíková z organizace Společně Brno, která za Babišem s knihou přišla. O tomto sprostém odmítnutí mluví právě ona, na samotné nahrávce však díky šumu z okolí Babišova přesná slova slyšet nejsou.

Babiš a Ovčáček svorně: Byla to provokace

Premiér v demisi Babiš ve své reakci označil dívku za provokatérku. Již to, že snahu o podpis knihy její kolegyně natáčela, považuje za důkaz. I v samotné knize se dle něj objevují lži a nepodložené spekulace. „Systematicky mě poškozuje, a proto jsem to odmítl odepsat. Ten vulgarismus je lež, protože jsem řekl 'sorry jako, nepodepíšu',“ bránil se Babiš pro Novinky.cz. 

Že jde o provokatérku, tvrdí i hradní mluvčí Jiří Ovčáček, který se premiéra zastal. „Trapná provokace neziskovkářek. Jedna z nich nedávno radostně podporovala válku v Sýrii. Ostře jsem se ohradil,“ uvedl dnes na sociální síti Zemanův mluvčí.

Kmenta o Babišovi: Od premiéra odporné

Václavíková, která za Babišem kvůli podpisu přišla, se přitom nenechala jen tak odbýt. A vytáhla na Babiše i zavražděného kmotra Mrázka. „Vyžranej Kmenta, kterej bral 80 tisíc ve Frontě a nic nedělal,“ komentoval Babiš samotného autora knihy. 

„Tak vyžranej jsem. Ale 80 tisíc jsem nebral a těch 17 let v MfD jsem docela makal,“ odpověděl Babišovi přes Twitter Kmenta. „A za to ′n*srat′ bych Andrejovi Babišovi doporučoval se dámám omluvit. To je od premiéra neslušné a odporné,“ míní spisovatel.

Babiš opět terčem. Za vulgarity i „výlety“

Do Andreje Babiše se přitom s gustem pustili i někteří opoziční poslanci. Premiérovi, ale také prezidentovi Zemanovi vytkl sprostá slova exministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Takto oba pánové mluví o vládě, studentech, ve veřejnoprávních médiích, na veřejnosti, o premiérovi Sobotkovi o kolezích z vlády... vlastně to vystihuje víc než si umíme připustit,“ míní Jurečka.

Své pohoršení vyjádřil i poslanec a místopředseda ODS Martin Baxa. „Tak takhle si Andrej Babiš asi představuje to ′makání pro všechny′: vzduchem létají fiktivní miliardy, výjezdy vlády jsou spíše reklamními výlety hnutí ANO za státní peníze a těm, kterým se něco nelíbí, prostě ′nas..t′. Výborná perspektiva,“ uvedl.

Poslankyně STAN Věra Kovářová se pak pozastavila nad zjištěními organizace Společně Brno, že se na výjezdu vlády pořádala jak Babišova autogramiáda jeho knihy, tak na lístečcích pro dotazy veřejnosti bylo umístěno logo ANO, které zatím jako jediné menšinovou jednobarevnou vládu tvoří.

„Autogramiáda Babišovy knihy, lístečky na dotazy s logem ANO? Říkáte si, že musí jít o happening hnutí ANO, že? Vy bláhoví! Žádný stranický happening, ale výjezd vlády do Jihomoravského kraje! Sorry jako...,“ glosovala Kovářová na Facebooku dění z jižní Moravy.

Kalousek: N*srat jako? To by byl název pro výjezdy vlády!

S gustem si přitom kauzičku kolem Babiše a Brňačky užívá premiérův rival Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj přitom existují „tři stupně babišismu : 1) Sorry jako. 2) N*srat jako. 3) Zatvoriť jako.“

„Dovoluji si navrhnout, aby na památku této události dostaly všechny vládní výjezdy do regionů čestný název : ′N*srat jako′. Ono se to k těm investičním slibům bude skvěle hodit,“ uvedl dnes na Facebooku. Připomněl tak opět i kritiku vlády za údajné sliby, které v krajích Babiš a jeho ministři dávají. Premiér se však brání, že nic neslibují, ale pouze tvoří investiční plán a zjišťují si požadavky, které by mohli zohlednit při tvorbě dalšího rozpočtu.

„Jsem šetřivý člověk.“ Babiš brání krajské mise

Babiš se však opakující se kritice za krajské výjezdy dál brání. Podle něj jde o dobře investované peníze a na výjezdech se jeho kabinet chová finančně zodpovědně. „Nejčastěji jedeme do místa vlakem nebo autobusem. Jsem šetřivý člověk, to se o mně ví, takže mi věřte, že penězi ze státního nehýříme nesmyslně. Takové výjezdy tady měly vlády udělat dávno,“ je přesvědčený Babiš. 

Podle něj je důležité zjistit, co lidé v regionech, ale také starostové či hejtmani skutečně potřebují, aby mohla vláda v budoucnu skutečně dobře investovat. 

„Bude to investiční plán na dalších 10 let. Pořád slýchám, že jen děláme kampaň, ale to je nesmysl. Vláda musí znát potřeby v regionech a musí jim pomoct s investicemi. Je to nejlepší cesta, jak cíleně a efektivně investovat veřejné finance,“ obhajoval na svém profilu na sociální síti Babiš vládní mise.

marmat ( 7. května 2018 13:34 )

Slečno aktivistko, až budete eso ve vládě, nepojedete ani SINGL ani vlakem....

marmat ( 7. května 2018 13:32 )

KDO uslyšel na nahrávce to, co stvořil Kmenta s Aktivistkou ať se zde přihlásí!!! BUDE PRVNÍ.

jans ( 7. května 2018 09:09 )

Sprosté je, když od nepřátel Babiše placená “nevinná” provokatérka typu Femen přijde předložit knihu Kmenty k podpisu.

vlasta62 ( 6. května 2018 18:01 )

Jezdí autobusem.Šetří. Ale já viděla v TV, že za ním jede suita limuzín.

marmat ( 6. května 2018 11:30 )

opr:z politiky

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa