Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Zeman bude slavit s Rusy. Ovčáček vypěnil kvůli novičoku, sám ale dřív mluvil jinak

Autor: ČTK, Mii, simao - 
5. května 2018
14:53

Miloš Zeman promluvil o tom, že se dle jeho zpráv v Česku vyráběl a testoval novičok. A schytal to, kritici ho označují za hlásnou troubu Putinova Ruska. 9. května se přitom prezident chystá na oslavy na ruskou ambasádu. Šéf hradního zahraničního odboru Rudolf Jindrák varuje, že nejde o důkaz, že by „kopal za Kreml“. Zemana urputně brání i mluvčí Jiří Ovčáček, který však o novičoku mluvil v březnu jinak.

Začátek května se v Evropě nese v duchu oslav konce druhé světové války. Zatímco Češi si událost připomínají 8. května, Rusové o den později. A dělají to mnohem velkolepěji - každý rok na Rudém náměstí pořádají ohromnou vojenskou přehlídku. Ta letos podle podnikatelského listu RBK vyjde v přepočtu na asi na 209 milionů korun. Prezident Miloš Zeman ruskou přehlídku osobně neuvidí, v ten den ale navštíví ruskou ambasádu v Praze.

Kauza novičok rozdmýchala vášně

Slavit s Rusy zamíří Zeman po svých slovech ohledně novičoku, kterými popíchl značnou část českých politiků. Zeman o údajné české výrobě a testování novičoku - tedy útočné látky, kterou měl být otráven ve Velké Británii bývalý agent Sergej Skripal s dcerou Julií - promluvil na TV Barrandov.

Ministerstvo obrany v pátek vydalo prohlášení, že se tato chemická zbraň v Česku nevyrábí, pouze je zahrnuta do testování bojových otravných látek a použitý miniaturní vzorek je okamžitě v laboratoři opět zničen. „Jde o tzv. mikrosyntézu, která není podle mezinárodní úmluvy považována za výrobu,“ upozornil v prohlášení ředitel odboru komunikace Jan Pejšek.

Prezident se však dostal pod palbu kritiků kvůli tomu, že de facto potvrdil verzi Ruska, které uvádělo, že se novičok vyrábí i v jiných zemích - a zmínilo i Českou republiku.

Ovčáček vypěnil. Sepsul i moderátorku ČT

Ostatně již v březnu, když takto Rusové zaútočili, hradní mluvčí Jiří Ovčáček tvrdil: „Obvinění ČR je nesmyslné a absurdní. Je dobře, že z naší země v reakci na spekulace zaznívá jednoznačné odsuzující stanovisko.“

Když se však nyní na Zemana sesypala vlna kritiky, začal Ovčáček na Twitteru vracet údery. „Jak za časů normalizační KSČ. Pravda je nežádoucí. Důležitý je správný ideový postoj,“ čílil se Ovčáček, podle kterého již část politiků už ani neskrývá, že považuje lhaní za zcela běžné.

A když se ozvala i moderátorka ČT Nora Fridrichová, Ovčáček vypěnil. „Na tohle přispíváme koncesionářskými poplatky. Na ideovou redaktorku ČST Praha. Hloupé urážky, to je jejich styl,“ bouřil po slovech Fridrichové „Jak se z Kremlu volá, tak se z Hradu ozývá“.

Zeman na ruské ambasádě: Přízrak „virózy“

Zeman se přitom v nadcházejícím týdnu vydá oslavit konec války na ruskou ambasádu, kde se však oslav účastní pravidelně. Pokaždé argumentuje tím, že je nutné uctít památku východních osvoboditelů Československa od nacistů. Slavnostní recepce začne ve středu 9. května od 12:00.

Zemanovu účast obhajuje i ředitel zahraničního protokolu na Hradě Rudolf Jindrák. „A do toho všeho se pan prezident příští týden zúčastní ruské recepce... Bude to jistě další důkaz, že kope za Kreml. Schválně, jsem zvědav, kolikrát bude zmíněno a jak interpretováno, že rovnou z recepce odletí do Polska,“ upozornil na Twitteru po kritice prezidenta za novičok.

Ruská ambasáda je vůbec oblíbeným návštěvním místem Zemana a lidí z jeho okolí. Prezident ji například navštívil před dnes již legendárním vyzvedáváním korunovačních klenotů v roce 2013, kde působil přinejmenším unaveně. Podle opozice bylo tehdy jasné, že Zeman to na ambasádě přehnal s alkoholem, Hrad však jeho stav přičítal viróze.

Prezident se tím, že k Rusku drží jisté sympatie, netají. S tamním prezidentem Vladimirem Putinem se setkal za své půrvní funkční období hned několikrát a pravidelně se vyslovuje i pro zrušení západních sankcí vůči Rusku. Zeman také odmítal vyhoštění ruských diplomatů z Prahy. Ti byli z Česka vyhoštěni v rámci mezinárodní podpory Británie, kde se rozhořela kauza Skripal.

Podle Britů jej otrávili právě Rusové, ti však nyní využili Zemanova slova a mluví o britských lžích. Ostatně i v momentě, kdy Rusové uvedli, že použitý jed Novičok mohl být vyroben na území Česka, Zeman tvrzení přímo neodmítl, ale nechal ho prošetřit Bezpečnostní informační službou. A když od ní získal výsledky, uvedl, Česko jed skutečně vyrábělo.

Zeman obhajuje Rusko, myslí si analytik

Podle bezpečnostního analytika Josefa Krause z Fakulty sociálních sítí Masarykovy univerzity v Brně je zřejmé, že Zemanovy výroky vedou k obhajobě pozice Ruska. Kraus poukázal na to, že informace, kterou Zeman zveřejnil, pochází ze zdrojů zpravodajské služby, která se zdráhá potvrdit detaily. „Ve finále je to ale něco, co by prezident neměl vůbec vypouštět na veřejnost,“ zdůraznil expert. Zeman podle něj tímto nehájí zájmy České republiky.

Že by výrok ohrozil česko-britské vztahy, se nicméně nebojí. „Zvlášť, když přichází z úst prezidenta, který už má na Západě pověst toho, který jde Ruské federaci a ruským zájmům na ruku,“ uvedl analytik.

Prezident Miloš Zeman při proslovu na ruské ambasádě v Praze (9. května 2016) Prezident Miloš Zeman při proslovu na ruské ambasádě v Praze (9. května 2016) | ČTK

Rusové budou rozhánět mračna

Přes sankce i přestřelkám kvůli Skripalovi a novičoku se nyní Rusové chystají na oslavy. A ty budou opět velkolepé. Konkrétně přeprava vojáků vyjde přibližně na 150 milionů rublů, slavnostní koncerty na téměř 190 milionů, více než 100 milionů může stát rozhánění oblaků, podobně jako uvedení města do slavnostního hávu.

Na suvenýry a dárky pro veterány se počítá s 32 miliony, jde například o ložní prádlo, vysavače, mixéry, kuchyňské roboty či kávovary. Moskevské přehlídky se podle ministerstva obrany zúčastní více než 13 000 vojáků se 159 kusy vojenské techniky a 77 letadly či vrtulníky, včetně dvou nejnovějších stíhaček Su-57, a rovněž dva letouny MiG-31K s raketami Kinžal, létající údajně hypersonickou rychlostí.

Poprvé se na přehlídce předvede také bojové vozidlo na podporu tanků Terminator, robotická vozidla Uran-6 a Uran-9 či bezpilotní stroje Korsar a Katran. Den vítězství je v Rusku považován za svátek, který lidi nejvíce sjednocuje. Někdejší Sovětský svaz ztratil podle odhadů v druhé světové válce 26 milionů svých občanů.

Po rozpadu SSSR se přehlídky v letech 1991 až 1994 vůbec nekonaly, v roce 1995 pochodovali po náměstí veteráni a v dalších letech se sice přehlídky obnovily, ale bez vojenské techniky. Na Rudé náměstí se tanky, děla a rakety vrátily po sedmnáctileté přestávce v roce 2008, aby symbolizovaly obnovenou moc Ruska.

O kauze Novičok mluvil Zeman v pořadu Blesku S prezidentem v Lánech:

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Zdeněk Kopečný ( 6. května 2018 13:48 )

Takže, Amíci a Angláni kradli a znásilňovali taky. Amíci mj. vylupovali vozy se zásobami pro frontu a šmelili s lupem na černém trhu. Zprávu o chování US GI's dostal začátkem r. 1945 vrchní velitel gen. Eisenhower. Viz dokumenty na TV Prima Zoom (Skrytá tvář 2. svět. války). Najít se to dá i na angl. Wikipedii. O tom se v příspěvku ale (raději) moc nepíše. Co páchali Němci na okupovaných územích, v Rusku, Bělorusku, na Ukrajině? Otřesná zvěrstva! A nebyli to jen SS, ale i Wehrmacht. Nedivím se, že za to byli tak nenáviděni. Jinak: každá armáda brala vojáky jen z toho, co se jí nabízelo; nikdo neřešil, co je kdo zač. A konečně: nejlepší je vybrat si jen to, co se nám hodí a pak to tady rozmazávat, že? Byli to přece JENOM sovětští vojáci, kteří se tak chovali. Ano, našli se i takoví. Ale takoví nebyli VŠICHNI!

avina ( 5. května 2018 20:37 )

Prezident je středem zájmu, dobrá práce. Škoda, že v minulosti vlastní strana jej při volbě podrazila. Mohl být prezidentem dříve. Jeho nynější opakované zvolení dokazuje , že nemáme lepšího. Kdo v jeho věku.....Havel byl na vozíku,shrbený, pohublý, v péči jeptišky. Klaus se drží.

taupan ( 5. května 2018 19:37 )

Když slavil posledně Schwarzenberg na i z raelské ambasádě, tak si pohoštění musel sám uhradit.

gladio ( 5. května 2018 17:26 )

vy havlozmd*rdi jste neskutečně odporná pakáž,jste obdoba hitlerjugend,henleinovců 1938,jste špína vlatizrádců kuřb*uřtů nových hitlerů a dopadnete jako kolaboranti s nacisty

gladio ( 5. května 2018 17:24 )

SSSR osvobodil 92% území ČSR ,Sověti porazili nacistické Německo, kde Hitlera sponozorovaly Usa a západ , je logické s kým bude český prezident slavit osvobození od nacistů ..germánů holt havlofašistické mafie ods, topstan,kdu, čssd, ty slaví vybombardování Plzně a českých měst fašistickým zlem USA a zbytečné povraždění tisíců civilistů . slaví zabránění Plzenákům jít na pomoc Praze ,slaví to že USA fašisti ochránili nácky před námi a Rudou armádou tak není překvapení ,že havlofašisti podorují kyjevskou fašistickou juntu která každý rok oslavuje hitlera a banderu , eu podporuje oslavy waffen ss v pobaltských fašistických státech banderovci přecházeli ještě v letech 1947 přes území čsr ke svým západním ´hitlerovským spojencům klerofašista Franco spojenec západu vládl do své smrti jako spojenec západu 1975 povraždil statisíce lidí, Novičok se u nás skutečně vyrábí, přiznal ředitel Vojenského výzkumného ústavu v Brně https://www.euportal.cz/Articles/18827-novicok-se-u-nas-skutecne-vyrabi-priznal-reditel-vojen skeho-vyzkumneho-ustavu-v-brne.aspx mužatka drábová top09 prolhaná špína odporná z top09 ..je to smutné co za zrůdy máme za politiky havlomafiánských stran za lži okamžitě odvolat ,prolhaná špína nemůže mít žádnou zodpovědnost

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa