Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Babiše a Moniku navštívil gay premiér. Koho má doma Merkelová či Pellegrini?

  • Autor: Jaroslav Šimáček - 
    5. 5. 2018
    05:39

    Když se Andrej Babiš (ANO) chlubil na svém Facebooku návštěvou lucemburského premiéra Xaviera Bettela, přivítal jej v Průhonicích i se svou manželkou Monikou. Bettel je ženatý také, ale za manžela má architekta Gauthiera Destenaye. V EU není ojedinělou výjimkou. S mužem žije i irský premiér Leo Varadkar. Kdo z předsedů vlád je ženatý, kdo single, kdo rozvedený? A kdo jsou partnerky, případně partneři předsedů vlád?

  • 1.Premiéři s partnery

    Do Prahy poměrně v tichosti přijel na osobní návštěvu za Andrejem Babišem lucemburský premiér Xavier Bettel (45), nástupce současného šéfa Evropské komise Jeana-Claudea Junckera. Bettel je známý i tím, že otevřeně přiznal svou homosexualitu. Jeho manžel Gauthier Destenay (37) je belgický architekt, brali se v roce 2015. Bettel se stal teprve třetím premiérem na světě, který se otevřeně ke své homosexualitě přihlásil.  

    Lucemburský premiér Xavier Bettel se svým manželem Lucemburský premiér Xavier Bettel se svým manželem | Reuters

    Po Bettelovi se přitom premiérem - homosexuálem stal i Leo Varadkar (39), který vede vládu v převážně katolickém Irsku. Jeho partnerem je doktor Matthew Barrett, zajímavostí přitom je i to, že je rodák z Dublinu a předseda strany Fine Gael Varadkar potomkem imigranta z Indie.

    Irský premiér Varadkar (vlevo) s partnerem Barrettem Irský premiér Varadkar (vlevo) s partnerem Barrettem | Profimedia.cz

  • 2.Single krasavci

    Ve výčtu premiérů a jejich partnerek a partnerů se však najdou i single premiéři. Jedním z nich je Nizozemec Mark Rutte. I u něj se sice objevily v minulosti spekulace, že je homosexuál, avšak když byl Rutte dotazový na to, proč je sám, uvedl, že jednoho dne může mít ženu a děti, ale momentálně na to ještě nenastal ten pravý čas. „Nejdůležitější otázkou je, jestli jsem šťastný, jak momentálně žiji. A já jsem,“ říkal dříve.

    Volby v Nizozemsku: Populista Geert Wilders a premiér Mark Rutte Volby v Nizozemsku: Populista Geert Wilders a premiér Mark Rutte | Reuters

    Stejně jako Rutte je svobodným premiérem i Slovák Peter Pellegrini - označovaný delší dobu za nejvíce sexy slovenského politika. Nástupce Roberta Fica a člen vládní strany Smer-SD čelil před třemi lety dotazu Denníku N na to, zda má ve svém okolí nějaké homosexuály. „Určitě nemám nic proti nikomu s ohledem na jeho sexuální orientaci a určitě jsou mnozí takoví i v mojí blízkosti, ale určitě mi to nevadí,“ uvedl. Na orientaci lidí se však prý neptá, pro idol řady slovenských žen a dívek je důležitá především tolerance.

    Tisková konference Petera Pellegriniho a Andreje Babiše Tisková konference Petera Pellegriniho a Andreje Babiše | ČTK

  • 3.Babiš v chomoutu

    Český premiér Andrej Babiš je ženatý podruhé. S Monikou Babišovou (rozenou Herodesovou) do toho „praštili “po 23 společných letech a dvou dětech 29. července 2017.

    Video  To nejlepší ze svatby Andreje Babiše: Vášnivý polibek a nevěsta s nadupaným korzetem!  - Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

    Svatba se loni odehrála na Čapím hnízdě, kvůli jehož dotaci přitom zůstávají Babiš i jeho manželka mezi trestně stíhanými (ač tento týden státní zástupce zrušil stíhání dalších čtyř lidí, mezi nimi i druhého muže ANO Jaroslava Faltýnka, pozn. red.).

    Babiš s Monikou mají dceru Vivien a syna Frederika, kteří na svatbě nemohli chybět. Z prvního manželství má český premiér dceru Adrianu a syna Andreje.

    Video  První rozhovor novomanželů Babišových: O vynuceném francouzáku a předmanželské smlouvě!  - David Turek, Jan Jedlička
    Video se připravuje ...

  • 4.Podruhé vdaná Merkelová

    Již ve druhém manželství je i německá kancléřka Angela Merkelová, jejíž partnerem je Joachim Saue. Na rozdíl od Babišových jde však o pár, který spolu děti nemá. S prvním mužem Ulrichem Merkelem se někdejší fyzikální chemička z NDR rozvedla v roce 1982. Chemika a profesora Humboldtovy univerzity Sauera si vzala v roce 1998.

    Německé volby: Kancléřku Merkelovou doprovodil do volební síně její manžel Joachim Sauer Německé volby: Kancléřku Merkelovou doprovodil do volební síně její manžel Joachim Sauer | ČTK

    Bezdětný (tedy alespoň prozatím), je také rakouský premiér Sebastian Kurz - nejmladší premiér v Evropě přezdívaný „Wunderwuzzi“, kterého doprovází jeho  přítelkyně Susanne Thierová. Hned čtyři děti naopak mají polský premiér Mateusz Morawiecki a jeho manželka Iwona.

    Rakouský premiér Sebastian Kurz a jeho přítelkyně Susanne Thierová Rakouský premiér Sebastian Kurz a jeho přítelkyně Susanne Thierová | Profimedia.cz

  • 5.Ve stínu Macronových

    Francie, to není navenek jen prezident Emmanuel Macron s jeho o 24 let starší manželkou Brigitte. Zastupuje ji i premiér Édouard Philippe, který s manželkou Edith Chabreovou, pedagožkou z Pařížského institutu politických věd, má tři děti.

    Francouzský premiér Édouard Philippe s manželkou Edith Francouzský premiér Édouard Philippe s manželkou Edith | Profimedia.cz

    Belgický premiér Charles Michel je ženatý s Amélií Derbaudrenghienovou, která pracuje v kabinetu ministryně pro rozpočet, mají spolu dvě děti.

    Belgický premiér Charles Michel s manželkou Amelií a premiérem Kanady Trudeauem s jeho ženou Sophií Belgický premiér Charles Michel s manželkou Amelií a premiérem Kanady Trudeauem s jeho ženou Sophií | Profimedia.cz

  • 6.Severské stabilní páry

    Ze severských zemí jsou nejdéle manžely finský premiér Juha Sipilä a jeho žena Minna-Maaria, kteří se brali již v roce 1981.

    Finský premiér Juha Sipilä s manželkou Finský premiér Juha Sipilä s manželkou | Profimedia.cz

    Švédský premiér Stefan Löfven si manželku Ullu bral v roce 2003.

    Švédský premiér Stefan Löfven s manželkou Ullou a někdejším prezidentským párem USA Obamovými Švédský premiér Stefan Löfven s manželkou Ullou a někdejším prezidentským párem USA Obamovými | Profimedia.cz

    To v Dánsku jsou premiér Lars Løkke Rasmussen s manželkou Sólrun oba členové dánské strany Venstre, kterou premiér vede. Mají tři děti a brali se v roce 2009.

    Dánský premiér Rasmussen s manželkou Sólrun Dánský premiér Rasmussen s manželkou Sólrun | Profimedia.cz

  • 7.Manželé z Pobaltí

    Tuhle zkušenost má za sebou i Miloš Zeman se svou ženou Ivanou. Také estonský premiér Jüri Ratas se s manželkou Karin vydal letos v únoru do Vatikánu, kde je přijal papež František. Na rozdíl od Zemana má však Rats hned tři děti.

    Estonský premiér Juri Ratas s manželkou u papeže Františka Estonský premiér Juri Ratas s manželkou u papeže Františka | Profimedia.cz

    Premiérem Litvy, dalšího ze států EU, je někdejší policejní šéf a exministr vnitra Saulius Skvernelis. Ženatý je také, jeho manželka se jmenuje Silvija. Za papežem Františkem přijeli i s rodinou loni v říjnu. Lotyšským premiérem je pak Maris Kučinskis, který žije s manželkou Laine.

    Premiér Litvy Skvernelis s rodinou u papeže Františka. Uprostřed manželka Silvija Premiér Litvy Skvernelis s rodinou u papeže Františka. Uprostřed manželka Silvija | Profimedia.cz

  • 8.Tsiprasova řecká kráska

    Řecký premiér Alexis Tsipras má po boku krásku Peristeru „Betty“ Batzianu. Poznali se na škole a byla to právě Peistera, kdo Tsiprase přivedl ke krajní levici. Mají spolu dvě děti - syny Phoeba a Orphea Ernesta, který dostal druhé jméno po revolucionáři Che Guevarrovi. 

    Manželky francouzského prezidenta Macrona a řeckého premiéra Tsiprase Manželky francouzského prezidenta Macrona a řeckého premiéra Tsiprase | Profimedia.cz

    Také španělský premiér Mariano Rajoy a manželka Elvira Fernández Balboa spolu mají dvě děti - a taktéž syny Juana a Mariana.

    Španělský premiér Mariano Rajoy s manželkou Elvirou Španělský premiér Mariano Rajoy s manželkou Elvirou | Profimedia.cz

    Dvě děti mají také portugalský premiér António Costa a jeho manželka Fernanda Maria Gonçalves Tadeu - pro změnu však syna Pedra a dceru Catarinu.

    Portugalský premiér António Costa s manželkou Portugalský premiér António Costa s manželkou | Profimedia.cz

    Naopak bezdětný je italský pár - italský premiér Paolo Gentiloni a jeho manželka Emanuela Mauro se potomků nedočkali.

    Italský premiér Paolo Gentiloni s manželkou Emanuelou Italský premiér Paolo Gentiloni s manželkou Emanuelou | Profimedia.cz

  • 9.Premiérka s prvním mužem

    A jak to vypadá ve zbylých státech EU? Bulharsku vládne Bojko Borisov, který je rozvedený s manželkou Stelou Borisovovou, se kterou má dceru Venetu. Jeho současnou partnerkou je bankovní generální ředitelka Cvetelina Borislavová.

    V Rumunsku je premiérkou Viorica Dancilaová, které dělá „prvního muže“ její manžel Cristinel.

    Rumunskou premiérkou je Viorica Dancialová Rumunskou premiérkou je Viorica Dancialová | Reuters

    Slovinským premiérem je Miro Cerar, který si v roce 2017 vzal manželku Mojcu Stropnik. Chorvatským premiérem pak Andrej Plenkovič - s manželkou Anou jsou svoji od roku 2014. Premiérem Malty je Joseph Muscat a ani on není sám - jeho manželka se jmenuje Michelle. Kypr je na rozdíl od výše zmíněných zemí prezidentskou republikou - prezident je tak hlavou státu i vlády. Tuto funkci zastává Nikos Anastasiadis, kterého doprovází manželka Andri.

  • 10.Bezdětná Mayová

    Velká Británie, která míří kvůli brexitu z EU, má v křesle premiérky Theresu Mayovou. Ta si v roce 1980 vzala Philipa Maye, manažera kapitálové společnosti. Jejich vztah je bezdětný. Před volbami v roce 2016 za to ostatně čelila i nevybíravé kritice konkurentky Andrey Leadsomové.

    „Upřímně si myslím, že jako matka máte reálnější podíl na budoucnosti země, hmatatelný podíl. Ona zřejmě má neteře, synovce, spoustu dalších lidí. Já ale mám děti, které samy budou mít děti a ty budou přímou součástí toho, co se bude odehrávat,“ zaútočila na Mayovou Leadsomová a po aféře a ráně pod pás se nakonec omluvila. Pro Mayovou a německou kancléřku Merkelovou je však téma bezdětnosti společné.

    Britská premiérka Theresa Mayová s manželem Philipem Britská premiérka Theresa Mayová s manželem Philipem | Profimedia.cz

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa