Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť 7°C

Pro Babiše jsou ranní panáky „rány do hlavy“. Na jižní Moravě jim neunikl

Video se připravuje ...
Autor: simao - 
3. května 2018
21:10

Výjezdy Babišovy vlády do krajů se neobejdou bez řady přípitků. Jak premiér v demisi zvládá pohoštění tu panákem slivovice, tu třeba vínem? O svém vztahu k alkoholu mluvil před lety ve videu pro ANO, kdy připomněl, že kvůli nemoci přišel o slezinu. Přípitkům na cestách se ale nevyhýbá a píše o „ranních ránách do hlavy“. Tentokrát přitom ministry vyvezl na pohostinností vyhlášenou jižní Moravu.

„Nemám slezinu a já když si dám sklenku červenýho, tak jsem hned potom unavenej. Každej máme nějakou opici, já mám tu, že zaspím. Jsou lidi, kteří jsou agresivní, měli jsme jednoho takového kolegu. Ale já nepiju a už jsem takovej,“ říkal v říjnu 2013 Andrej Babiš na propagačním videu hnutí ANO.

Víno a dokonce i zpěv se ale objevuje i při současných výjezdech jeho menšinové vlády do krajů. Ministry vzal tentokrát na jižní Moravu, kde se to bez různých přípitků neobejde hned několikrát denně.

Panáky na přivítanou. Večer i po ránu

Začalo to ostatně už na samotném nádraží. Vláda do Jihomoravského kraje neputovala po tankodromu zvaném D1, ale vlakem. „Do Brna jsme jeli dvě hodiny a 20 minut,“ posteskl si přesto Babiš. A hned po příjezdu do Brna čekala Babiše po výstupu z vlaku slivovice. Na rozdíl od výjezdu do Zlínského kraje, kam vláda přijela za tmy den předem, tentokrát plato s panáky kolovalo hned po ránu.

Andrej Babiš vzal ministry do Jihomoravského kraje (2. a 3. 5. 2018). Andrej Babiš vzal ministry do Jihomoravského kraje (2. a 3. 5. 2018). | Facebook A. Babiše

Podobné ranní úvody však zažil Babiš s vládou i v kraji Libereckém či naposledy Karlovarském. „Ve Stružné nás přivítala kapela Oldboys a panáky Bechera. Tyhle ranní rány do hlavy jsou už taková tradice. Skoro všude kam přijedeme. Ale je to milé,“ komentoval to pak na Facebooku.

Babiš vytáhl alkohol na Kalouska i Němečka

Právě kladný vztah k alkoholu však v minulosti vytáhl Babiš na některé ze svých odpůrců. O Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) Babiš prohlásil, že je jeho problém, zda chlastá od rána do večera. „Je zajímavé, jak Sněmovna funguje. Ona funguje podle toho, jak je pan Kalousek nalitej, kolik alkoholu vypil a jestli jde na koncert (…) Nechť si chlastá od rána do večera, to je jeho problém. Problém je, že my tady nemůžeme pracovat,“ uvedl v září 2015 Babiš.

O rok dříve pak o tehdejším ministrovi zdravotnictví Svatoplukovi Němečkovi na Twitteru napsal, že by měl „urychleně nastoupit protialkoholickou a psychiatrickou léčbu“.

Problém s více než častým koštováním různého pití však měl dle Babiše i někdejší hejtman Olomouckého kraje Oto Košta z ANO. „Bohužel začal mít i problém s alkoholem. Proto musí z postu hejtmana odejít,“ uvedl Babiš Blesk Zprávám během vypočítávání důvodů, proč musel Košta odejít.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa