Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Země Bonda musí vědět, kdo otrávil Skripala, tvrdí Štětina. Konečná oponuje

Video se připravuje ...
Autor: Zuzana Štíchová - 
3. května 2018
05:10

Hrdinou britské tajné služby je knižní a filmový agent 007 James Bond. A jeho vlast musí vědět, jak to bylo s otravou Sergeje Skripala a jeho dcery. Myslí si to europoslanec Jaromír Štětina (za TOP 09 a STAN), proto si podle něj premiérka Theresa Mayová troufla z akce obvinit Rusko. S tím ale nesouhlasí europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM), podle níž chybí důkazy a Česko i bez nich servilně vyhostilo několik ruských diplomatů. Za hrdiny naopak označila Slováky, kteří ani přes výzvy prezidenta Kisky diplomaticky nezasáhli. Oba politici byli hosty Blesk Zpráv ve studiu ve Štrasburku.

„Paní premiérka (Theresa Mayová) obvinila cizí mocnost. Já si myslím, že v zemi, kde vznikl James Bond, mají tam agenta 007, mají určitě fungující tajné služby, bez nichž by to paní premiérka neřekla. Ani nemohla říct, mně řekly tajné služby to a to. Británie je vyspělá demokracie a premiér si tam nemůže dovolit lhát,“ obhajuje postoj Británie český europoslanec za TOP 09 a STAN Jaromír Štětina.

V Rusku se oproti tomu podle něj lež vyučuje. „Celá ruská politika je založená na lži. Lež se tam dokonce vyučuje na diplomatických školách. To, co říkal pan Lavrov o České republice, to je jedna z těch lží, o kterých mluvím,“ doplnil.

To komunistka Kateřina Konečná má na věc jiný názor. „V mezinárodní politice se naši představitelé rozhodují bez důkazů. Bez toho, že mi Velká Británie dá jasný důkaz toho, že tento plyn byl použit se souhlasem Ruské federace nebo prezidenta, bych se nikdy nepostavila k tomuto kroku,“ poznamenala k vyhoštění ruských diplomatů napříč nejen evropskými zeměmi. Důvodem prý byla jen servilita vůči našemu spojenci.

Za hrdiny pak označila ty země, které k tomuto závažnému kroku nepřistoupily, jako bylo i přes kritiku prezidenta Kisky Slovensko. „Vidím, že jsou i hrdinové, jako Slovensko, Rakousko a další, kteří se nebáli postavit té hysterii, která není založena na důkazech,“ pochválila naše východní sousedy Konečná, která se nedávno snažila na sjezdu strany sesadit předsedu Vojtěcha Filipa. Nakonec se stala místopředsedkyní KSČM.

To Štětina, ač zástupce opozičních stran, souhlasí s kroky vládnoucího hnutí ANO. „Sympatizuji s rozhodnutím české vlády ty špiony vyhnat. Mělo jich být vyhoštěno alespoň dvanáct, aby byli na ruském velvyslanectví skutečně jen diplomaté, a ne příslušníci nejrůznějších tajných služeb Ruské federace,“ řekl k tomu.

Do kauzy otravy dvojitého agenta Skripala se dostalo i Česko, když ho Moskva označila za možného původce jedu. „Neřekla bych, že Rusko kdykoliv ukázalo prstem. Rusko řeklo, že tato látka je i v jiných zemích. My máme skvělý protichemický tým, a pokud ho chcete mít, musíte ty látky vlastnit, abyste se proti nim mohli bránit. To je až pochvala České republiky, troufnu si říct,“ řekla Konečná překvapivě v rozhovoru ve Štrasburku.

Británie by se podle komunistické europoslankyně měla zabývat otázkami, jak se na její území smrtící jed dostal a zda o tom tajné služby věděly. „Když se to dostalo do Velké Británie, tak je také možné, že se to z Velké Británie dostane někam dál do zemí Evropské unie. To je obrovské bezpečnostní riziko,“ dodala.

Případ Nikulin: Lobbing USA vs. basa, kde jde o život

Druhou událostí, která proti sobě postavila Východ a Západ v posledních týdnech, bylo vyhoštění ruského hackera Jevgenije Nikulina z Česka do USA. Zájem o něj přitom mělo i Rusko. 

„Z jakého důvodu a proč s takovým spěchem jsme museli udělat to, co jsme udělali? Je dobrým diplomatickým právním zvykem, že ve chvíli, kdy si požádá o vydání země, jejíž občan to je, tak je vydán většinou právě do této země. Letadlo americké justice stálo na českém letišti několik dní a dopředu čekalo na to, co se stane. Předpokládám, že Američané těch letadel nemají příliš mnoho,“ nesouhlasila Konečná s rozhodnutím ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Video  Třetí muž USA promluvil v Česku o Nikulinovi. Vydání do USA očekával  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

„Myslím, že to zbrklé nebylo,“ oponuje naopak Štětina. „Pan ministr udělal to, co bylo jeho povinností. Udělal to správně. Jsme v hybridní válce s velkou mocností, to je Rusko. Myslím tím informační válku používající lež. Musíme ctít naše spojence. Naučil jsem se v životě, že je dobré držet basu,“ vysvětlil svůj názor s tím, že se Česko jako spojenec musí chovat. „Máme-li pochybnosti, musíme si je prověřit. Je-li jakási rovnost pochybností, tak se musíme přiklonit ke spojencům a to jsme udělali,“ dodal.

Štětina také připomněl, že Rusko označuje za kriminálníky například i opoziční politiky. „Rusku nemůžeme nikoho vydávat, aniž bychom ho vystavili zásadnímu nebezpečí. Být jako politický protivník v ruské base, to je o život. To už není žádná legrace,“ přidal svůj názor na poměry v tamním vězení.

Podobné obavy má ale Konečná ze zatčení v USA. „Mělo by nám záležet minimálně na tom, že s ním bude zacházeno podle pravidel. Trošku se obávám, že zaplatí za rozhodnutí, které udělal český ministr spravedlnosti, něčím horším, než jen odsouzením,“ zmínila s tím, že západní velmoc měla obrovský zájem na Nikulinově vydání právě do USA.

Kritici Pelikánovo rozhodnutí spojují i s tím, že se několik dní před rozhodnutím objevil v Česku šéf americké Sněmovny reprezentantů Paul Ryan. Konečná přiznala, že informace o souvislosti obou událostí ale nemá. 

Nemám. Nicméně vím, že v politice neexistují náhody. Návštěva Paula Ryana ukazuje na enormní tlak na české orgány v tom, aby byl Nikulin vydán do Spojených států. Když je něco pod tlakem, tak se ptám, čí je to zájem a jaký je důvod toho tlaku. To je otázka, která zůstala bez odpovědi,“ řekla. Nepochybuje ale ani o tlaku Moskvy.

Podrobnější názory Konečné a Štětiny najdete ve videu:

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

terezkaterka33333 ( 4. května 2018 12:19 )

Štětina je jedna veľká lož. Mal by odísť do stratena.

marais ( 3. května 2018 15:26 )

Štětina by měl zalézt tam , kam patří.

baronessa ( 3. května 2018 14:01 )

Tak pan Štětina musí nejlépe vědět, jak Rusové uvažují, když byl takové roky za minulého režimu nejlepší přítel Sovětského svazu!

gabreta ( 3. května 2018 12:22 )

Důkladně proškolenej agent STB Štětina, by měl vědět, že to není země jenom jeho kolegy Bonda, ale taky země Sherlocka Holmse, kterej měl ve zvyku vždy položit na stůl řádné důkazy!! Ten převlečenej bolševik, je prototip soudruha z padesátých let, stejnej demagog, jako byl Urválek!! Navíc je blbej, jak daleko vidí!!!

Antonin Blaha ( 3. května 2018 10:55 )

 Stetino,Stetino zrejme jste presel na levnejsi znacky alkoholu ,mozek se Vam poskozuje primo bleskovou rychlosti,prosim se svou minulosti si tzv.moudra radci nechavejte pro sebe zbytecne se strapnujete vice nez je u Vas obvykle😯😂😂😂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa