Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Vedení ANO podpořilo sestavení vlády s ČSSD. Do týdne má být koaliční smlouva

Autor: ČTK, bud - 
1. května 2018
21:20

Celorepublikový výbor ANO podpořil další vyjednání s ČSSD o společné vládě. Po jednání výboru to dnes řekl místopředseda hnutí Jaroslav Faltýnek. Výbor podle něj dostal informaci o podmínkách ČSSD pro koaliční vládu a vzal je pouze na vědomí. Koaliční smlouva by mohla být hotova do konce týdne, uvedl Faltýnek.

Doladit ji podle něj mají do tohoto pátku vicepremiér a místopředseda ANO Richard Brabec s místopředsedou ČSSD Jiřím Zimolou. Tento pátek by se pak měli sejít premiér a předseda ANO Andrej Babiš a předseda ČSSD Jan Hamáček, uvedl Brabec.

„Měli bychom do konce tohoto týdne doladit koaliční smlouvu, kde bychom zohlednili požadavky ČSSD,“ řekl Faltýnek během jednání výboru v televizi Nova. Po jednání sdělil, že celostátní výbor vzal na vědomí tuto informaci (o podmínkách ČSSD) a vyjádřil podporu dalšímu jednání se sociální demokracií, která by měla vést k dopracování koaliční smlouvy. 

Premiér v demisi Andrej Babiš byl při příchodu na jednání nejméně sdílný s tím, že se s Hamáčkem zavázali, že jednání nebudou komentovat. „My jsme všechno dojednali - téměř - a teď se budeme bavit o textu potenciální koaliční smlouvy. Musíme ten text dopracovat,“ řekl. Vyčkat chce na výsledky referenda ČSSD o její účasti ve vládě.

Babiš: K přeobsazování postů SPD není důvod

K přeobsazení funkcí ve Sněmovně, které by se týkalo SPD, Babiš důvod nevidí. „Nevím, proč bychom měli Sněmovnu vlastně řešit,“ řekl. Za podstatné označil to, aby s výsledky jednání souhlasili také poslanci ANO. Ti se podle místopředsedy ANO Jaroslava Faltýnka sejdou příští týden ve středu. Ani Faltýnek nechce měnit funkce ve Sněmovně. Pojistky v koaliční smlouvě proti přehlasování ve Sněmovně musejí být podle Faltýnka oboustranné, aby ani ANO nemohlo být přehlasováno ČSSD ve spojení s dalšími frakcemi.

Brabec hájil lidi od Okamury

Vicepremiérovi a místopředsedovi ANO Richardu Brabcovi se nelíbí odstavení zástupců SPD. Nemyslí si, že by místopředseda Sněmovny Tomio Okamura, předseda hospodářského výboru Radim Fiala ani předseda bezpečnostního výboru Radek Koten své funkce řídili špatně. Připustil kompromisy u požadavku na odstoupení zbytku vlády v případě demise ministrů za ČSSD, v koaliční smlouvě to ale podle něj není nutné.

„Kdybychom si dali jakoukoli potenciální situaci, která může nastat, do koaliční smlouvy, tak by ta koaliční smlouva musela mít sto stránek,“ dodal Brabec.

Místopředsedkyně ANO a středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová označila podmínku za nadbytečnou. „Pokud oni (ministři ČSSD) odejdou, tak koaliční smlouva končí a začíná nové vyjednávání,“ uvedla. Odmítla i požadavek ČSSD na Babišovo odstoupení v případě, pokud by byl odsouzen. Babiš je trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem. „On by přiznal, že je vinen, a on je přesvědčen, že je nevinen, a my s ním všichni taktéž. Určitě se rozhodne správně,“ uvedla.

ANO do koaliční smlouvy odmítá vtělit požadavky ČSSD, aby premiér Andrej Babiš (ANO), který je v současnosti trestně stíhán v souvislosti s údajným dotačním podvodem, rezignoval v případě svého odsouzení, nebo aby v případě demise ministrů sociální demokracie odstoupil do týdne i zbytek vlády.

Video  Dienstbier varuje: Trestně stíhaný Babiš je problém. ČSSD by neměla jít s ANO do vlády  - Jaroslav Šimáček, Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Sociální demokraté si o víkendu zakázali spolupráci s SPD na celostátní úrovni. Důvodem jsou kontroverzní výroky činitelů SPD k holokaustu či ke spojeneckým závazkům ČR. ČSSD si chce pojistit, že nebude přehlasována dosavadním sněmovním spojenectvím ANO, SPD a KSČM.

boryz ( 2. května 2018 21:23 )

BLBE, nic jsi nepochopil.

byroz ( 2. května 2018 20:45 )

Hle vy šášové. Tak rychle jako já se nemnožila ani ústecká paterčata. Tak já, Okamura - NE, je to zbrklý říťolezec.

boryz ( 2. května 2018 19:31 )

jentakjen přeměřuje krakonosovi s voghtem pindíky pod dohledem guru dingouse.

boryz ( 2. května 2018 19:26 )

chudáku klone, je mi u pr.dele nějaký prezident s demencí, to trápí jen tebe.

borys ( 2. května 2018 19:25 )

chudáku klone, my za to nemůžeme že máš starce prezidenta s demencí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa