Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Klausová to jako velvyslankyně zabalila. Slovensko mění za vnoučata

Autor: ČTK, kal - 
30. dubna 2018
18:55

Česká velvyslankyně na Slovensku Livia Klausová skončila k dnešnímu dni v této funkci. Už začátkem dubna svůj krok zdůvodnila pravidlem, že velvyslanci jsou obvykle vysíláni do ciziny na dobu čtyř let. Manželka bývalého českého premiéra Václava Klause byla velvyslankyní na Slovensku od konce roku 2013.

„To nebylo o mém rozhodování, abych to uvedla na pravou míru. Standardní doba vyslání velvyslance je čtyři roky. Já jsem přijela (do Bratislavy) v roce 2013 v prosinci. Takže byla pro mě čest, že jsem mohla ještě o něco déle na Slovensku zůstat,“ řekla Klausová novinářům začátkem dubna na Štrbském Plese během návštěvy českého prezidenta Miloše Zemana.

Zeman tehdy uvedl, že Klausová odchází z vlastní iniciativy, neboť má sedm vnoučat, kterým se chce věnovat. Její vyslání na Slovensko prosazoval před lety právě Zeman, který se kvůli tomu nepohodl s tehdejším šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem.

Video  Klausová u Kisky: Skočila jako velvyslankyně na Slovensku  - tv Joj
Video se připravuje ...

Livia Klausová se narodila v Bratislavě v listopadu 1943, od dvou let ale žila Praze, kde později vystudovala zahraniční obchod na Vysoké škole ekonomické. Od konce 60. let do roku 1993 působila v Ekonomickém ústavu ČSAV. Po zvolení manžela Václava Klause prezidentem v březnu 2003 plnila deset let roli první dámy.

Jméno nového velvyslance na Slovensku zatím není známo. Ambasádu v Bratislavě bude dočasně vést jako chargé d´affaires Pavel Sladký, vedoucí politického a obchodně-ekonomického oddělení velvyslanectví.

Video  Livia Klausová s vnukem první na večírku: Tajemství jejích příchodů!  - Blesk TV
Video se připravuje ...

marmat ( 30. dubna 2018 20:10 )

Kdyby neměla vnoučata, byla by tam do 80ti, 85,90...... ???

maryfox ( 30. dubna 2018 19:47 )

Opravdu otřesná babina.Že ji hanba nefackuje za tu odpornou protekci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa