Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Babiš popírá, že by slíbil při odsouzení odejít. A na pivo vzal Junckerova nástupce

Autor: ČTK, ivm, simao - 
30. dubna 2018
10:03

Mluvil o tom o víkendu předseda Sněmovny Radek Vondráček, podle kterého Andrej Babiš naznačoval, že by v případě odsouzení odstoupil. Právo však v pondělí uvádí, že něco takového Babiš popřel. „Není to pravda,“ uvedl premiér v demisi. Aby v případě prvoinstančního odsouzení odstoupil člen vlády, to požaduje ČSSD. Stav vyjednávání o vládě s ní i KSČM se přitom chystá Babiš přednést vedení ANO. Dnes ráno pak znovu zasedla Babišova vláda. A i před tím požadadvek ČSSD rezonoval.

Místopředseda hnutí ANO Richard Brabec očekává, že na úterním jednání vedení ANO premiér v demisi a šéf hnutí Andrej Babiš kolegům popíše, na čem se dohodl s lídry KSČM a ČSSD na čtvrtečním jednání o nové vládě, a navrhne další postup.

Brabec mluví o účelové formulaci

Odmítavě se při příchodu na dnešní jednání vlády v demisi v pražské Strakově akademii Brabec postavil k požadavkům sociálních demokratů na oslabení zastoupení hnutí SPD Tomia Okamury v orgánech Sněmovny i návrhu, aby koaliční smlouva obsahovala formulaci, že prvoinstančně odsouzený člen vlády odstoupí.

Formulace je podle Brabce účelová, týká se dotační kauzy premiéra v demisi Čapí hnízdo. „Nikdy to v žádné koaliční dohodě nebylo, přesto ta situace mohla nastat,“ uvedl. Stejně tak by podle něj mohl dokument obsahovat výčet situací, kdy by měl člen vlády odstoupit. Připustil nicméně, že by mohl přistoupit na nějaký kompromis, kdyby k němu vyjednavači došli.

Požadavek ČSSD na novou volbu některých míst ve Sněmovně, která obsadili reprezentanti hnutí SPD, má Brabec za riskantní. „Sněmovna byla podle výsledků voleb nějak ustavena, jak z hlediska vedení, tak vedení výborů. Teď přichází sociální demokracie s jasným zadáním na některé lidi. Nám se to nelíbí, není to dobře, vyvolá to další problémy ve Sněmovně. Pak bychom se museli bavit o úplné změně sil ve Sněmovně, a to se obávám, že v těchto podmínkách, by bylo velmi nebezpečné,“ konstatoval.

Vondráček mluvil o slibu, Babiš to odmítá

Širší vedení hnutí ANO se v úterý v podvečer sejde v sídle strany na pražském Chodově.

V neděli Partii na FTV Prima přitom vystoupil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) a mluvil o tom, že se rýsuje možný ústupek vůči ČSSD, která žádá konec premiéra (či ministra) v případě onoho prvoinstančního odsouzení. A vedle toho i další podmínku ohledně toho, že v případě demise pěti ministrůz a ČSSD by do 7 dnů měl podat demisi i premiér s ministry za ANO.

Vondráček odmítl, že by měla být záležitost trestního stíhání v koaliční smlouvě slovy - něco takového prý ANO považuje za „dehonestující, ponižující“. Podle Vondráčka však „Babiš naznačoval, že by klidně odstoupil“. Šéf ANO ale Právu popřel, že by něco takového sliboval.

Babiš přivítal Junckerova nástupce

O víkendu přitom Babiš přivítal v Praze a Průhonicích zahraniční hosty. „V sobotu za mnou přijel na soukromou návštěvu lucemburský premiér Xavier Bettel se svými přáteli. Ukázal jsem jim sněmovnu, Černínský, Hrzánský a Lichtenštejnský palác, Pražský hrad, Katedrálu svatého Víta a Kramářovu vilu. Byli nadšení,“ vzkázal Babiš na Facebooku. 

Rodák z Lucemburku Bettel je premiérem od prosince 2013, kdy ve funkci nahradil jeana-Claudea Junckera, současného předsedu Evropské komise.

Bettela a jeho přátele vzal Babiš do restaurace u strahovského pivovaru, na večeři je pozval do svéjho vlastního podniku - a pohostil delegaci společně se svou manželkou Monikou. „S lucemburským premiérem Xavierem Bettelem a jeho přáteli jsme strávili skvělý den od dvou odpoledne až do půlnoci. Zakončili jsme ho v Palomě,“ podotkl.

ČSSD odmítla spolupráci s SPD

Zatímco Babiš trávil sobotu s Bettelem, jeho možný koaliční partner ČSSD zasedla k jednacímu stolu. Širší vedení sociální demokracie v sobotu potvrdilo, že rozhodnutí o vstupu do kabinetu ANO, který by tiše podpořili komunisté, nechá na svých členech, kteří o něm rozhodnou v referendu do dvou měsíců. ČSSD si také rozhodnutím svého ústředního výkonného výboru zakázala spolupráci s hnutím SPD na celostátní úrovni. Už dříve odmítla být ve vládě, která by se opírala o hlasy SPD.

Předsednictvo ČSSD souhlasilo s obnovením jednání s ANO před týdnem. Reagovalo tak na novou nabídku ANO, které je socialistům ochotno přenechat pět ministerstev včetně sporného vnitra. Ve čtvrtek se pak uskutečnila první schůzka lídrů stran Babiše, Jana Hamáčka (ČSSD) a Vojtěcha Filipa (KSČM).

osinek ( 1. května 2018 13:13 )

Kam na ty "pitominy" a polopravdy sendrazáku-velký neználku chodíš? Nehlasoval sám A.Babiš při posuzování žádosti o vydání k trestnímu stíhání v kauze Čapí Hnízdo, aby ho poslanecká sněmovna vydala? Nehlasovali poslanci všech politických stran (s výjimkou poslanců Hnutí ANO) v poslanecké sněmovně pro vydání A.Babiše k trestnímu stíhání?

osinek ( 1. května 2018 13:01 )

Níže je link-stačí kliknout na odkaz s plným znění zprávy OLAFu specializovaného orgánu EU na odhalování finančních podvodů,ve které se uvádí, že žádost o dotaci pro Čapí Hnízdo nese všechny známky finančního podvodu. Zpráva uvádí,že firma Farma Čapí Hnízdo neměla nárok na dotaci z Evropské unie Na základě této zprávy OLAFu musela ČR vrátit Evropské unii celou eurodotaci pro Babišovu firmu cca 45 milionů korun. Proč tuto částku ČR vrátila EU, pokud nešlo o finanční podvod? Zpráva Olafu (jde o dokument EU)je součástí spisu policie o vyšetřování A.Babiše, členů jeho rodiny a několika manažerů Agrofertu obvněných z dotačního podvodu Níže je zpráva OLAFu Zveřejňujeme kompletní znění závěrečné zprávy OLAF o vyšetřování ... https://zpravy.aktualne.cz/.../zprava-olaf...babis/r~e4e4d5c8f62111e7984d0cc47ab5f... 11. 1. 2018 - Aktuálně.cz zveřejňuje celou zprávu OLAF o Čapím hnízdu v redakčním překladu. ... Andrej Babiš je jediný premiér zemí EU, kterého OLAF vyšetřoval. .... pro soudní řízení na základě příslušných opatření českého trestního zákoníku o dotačním podvodu a poškozování finančních zájmů Evropské unie.

osinek ( 30. dubna 2018 22:15 )

Kam chodiš na ta moudra 1pravda1_ To je na úrovni žáka pomocné školy. Copak není A.Babiš vyšetřován z dotačního podvodu? Copak Evropský úřad pro vyšetřování finančních podvodů neuvedl ve své zprávě o Čapím Hnízdě, že šlo o dotační podvod? Že vlastníci firmy Farma Čapí Hnízdo v žádosti o dotaci Evropské unie lhali? Že na dotaci neměli nárok? Přemýšlej chlape než napíšeš další svá "moudra"!

osinek ( 30. dubna 2018 22:05 )

V malé moravské vísce Třemešná mají v hospodě u Huberta velké foto Andreje Babiše ještě ve funkci ministra financí , pod kterým je nápis: ANO, kudy chodím , lžu a kradu. Níže je odkaz na článek s fotografií, který lze přes vyhledávač google nalézt EET v nejchudším koutu Česka: Babiš na lednici, jídlonosiče i strach z ... https://zpravy.aktualne.cz/.../eet...babis.../r~c0d4dd40b86011e6ae080025900fea04/ 2. 12. 2016 - Na lednici tady mají velkou nálepku s fotkou ministra Andreje Babiše a nápisem “ANO, kudy chodím, lžu a kradu” Vesničané z Třemešné naštval A.Babiš zavedením EET a svými "pohádkami", že jeho obvinění v souvislosti s kauzou Čapí Hnízdo je"účelovka".Že nejde o žádný dotační podvod a že nehodlá uhradit eurodotaci cca 45 milionů korun, které zatáhnou daňoví poplatníci

ovar ( 30. dubna 2018 18:41 )

Já si bez koblih trhám játra!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa