Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Tečka za bojem o Hrad: Kandidáti musí „složit účty“. Pod hrozbou pokuty 100 tisíc

Autor: ČTK, zst - 
30. dubna 2018
07:53

Kandidátům na prezidenta dnes o půlnoci skončí devadesátidenní lhůta pro odevzdání celkové zprávy o financování jejich kampaně Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí. ČTK to řekl člen vedení úřadu Tomáš Hudeček. Jinak jim hrozí stotisícová sankce. Lednové prezidentské volby vyhrál dosavadní prezident Miloš Zeman. Na prezidenta kandidovalo devět lidí, přihlášky dalších 11 ministerstvo vnitra odmítlo. Povinnost se ale vztahuje na všechny.

Kandidáti musí zveřejnit informace o financování volební kampaně na svých webových stránkách a poslat zprávu dohledovému úřadu. Podle Hudečka se tím ale úřad s ohledem na úterní svátek nezačne zabývat dřív než ve středu. „V první fázi prověříme, jestli nám kandidáti zprávy dodali. Pokud je dodají, zkontrolujeme, zda jsou formálně správně. Potom nás čeká kontrola údajů,“ uvedl Hudeček.

Odkaz na jednotlivé zprávy najdete zde

U všech kroků může úřad při pochybeních vyzvat kandidáta k nápravě, pokud ten tak neučiní, přistoupí úřad k sankci. Úřad bude kontrolovat, kdo kandidátům poskytl peníze na kampaň, zda jsou správné uvedené informace o dárcích, ale také zda uvedené finanční náklady souhlasí se skutečně zrealizovanou kampaní.

„Máme informace o rozsahu jejich kampaně. Největší problém asi bude s cenou obvyklou. My nevydáváme žádné autoritativní ceníky, kolik stojí jaké druhy reklamy. Ve volbách bývají ceníky jiné, které neodpovídají realitě, takže to ještě budeme řešit,“ dodal Hudeček.

Na prezidenta kandidovalo devět lidí. Kromě Zemana to byl Jiří Drahoš, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Jiří Hynek, Petr Hannig, Vratislav Kulhánek a Marek Hilšer. Svou „nekampaní“ zaujal především Miloš Zeman, který nakonec obhájil prezidentský post. Především u něj se tak očekává povolební vyúčtování s napětím.

Ministerstvo odmítlo žádosti Josefa Tomana, Petra Blahy, Daniela Felkela, Oldřicha Fialy, Romana Hladíka, Terezie Holovské, Libora Hrančíka, Davida Chadimy, Anny Kašné, Martina Ludačky a Karla Světničky.

va45 ( 1. května 2018 17:10 )

Po nezdaru prezidentské volby se nacpou do senátu aby jsme jim ty volby zaplatili za nic nedělání.

va45 ( 1. května 2018 17:07 )

I.D.I.O.T.E. To je taky podle skutečné události.

oltec ( 30. dubna 2018 13:54 )

hodně hloupé janadruhou

sores ( 30. dubna 2018 09:58 )

Přesně, špína je to a ne kandidát, hlavně Topolán zlodějský,Drahoš blekota a pak ti další!

mirnete ( 30. dubna 2018 09:19 )

Idiot je ten kdo se palcuje.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa