Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Drahoše stála kampaň 50 milionů, Horáčka 39 a Topolánka 18. Kolik dali ze svého?

Autor: ČTK, vei - 
28. dubna 2018
12:15

Prezidentská volební kampaň Mirka Topolánka stála asi 18,1 milionu korun. Sám bývalý premiér do ní investoval 7,4 milionu korun. Kandidatura finalisty prezidentské volby Jiřího Drahoše na post hlavy státu stála jeho sponzory téměř 50 milionů korun. Vyplývá to ze zpráv o financování volební kampaně, které kandidáti poskytli Úřadu pro dohled nad financováním politických stran. Část uchazečů o Hrad zatím svou povinnost nesplnila, čas mají do pondělní půlnoci.

Drahoš, který prohrál v druhém kole volby s Milošem Zemanem, vykázal jako výdaje 49,97 milionu korun. Na peněžních darech dostal asi 46,7 milionu, na další asi 3,3 milionu pak vyčíslil takzvaná bezúplatná plnění, tedy třeba práci svého manažera Jakuba Kleindiensta či umístění reklam. Sám do kampaně vložil 76 300 korun.

Odkaz na jednotlivé zprávy najdete zde

Topolánka stála kampaň podle zveřejněných údajů 18,1 milionu, na darech získal 10,7 milionu. Nepeněžní plnění vyúčtoval na 1,3 milionu a svůj příspěvek do kampaně na 7,4 milionu. Zaplatil třeba reklamní tiskoviny či novoroční přání dohromady za asi 1,6 milionu. Těsně před prvním kolem prezidentské volby vykázal peněžní dary za 9,4 milionu a bezúplatná plnění za 1,3 milionu.

Horáček platil jen ze svého

Druhou nejdražší kampaň měl pravděpodobně Michal Horáček, který si ji platil sám. Stála celkem 39,9 milionu korun, bezúplatná plnění vyúčtoval na 271 000 korun.

Marek Hilšer podle zprávy o financování uspořádal kampaň za 1,8 milionu korun, většinu ale tvoří bezúplatná plnění, jako třeba práce jeho dobrovolnického týmu. Na darech dostal asi 455 000 korun.

Kandidatura Jiřího Hynka stála 732 000 korun, na darech vybral 440 000 korun. Vratislav Kulhánek, který ve volbě obsadil poslední místo, zaplatil za kandidaturu 7,4 milionu korun. Naprostou většinu peněz získal od Pavla Sehnala, mecenáše strany ODA, za kterou kandidoval.

Zeman si dává na čas

Kolik za volební kampaň zaplatil znovuzvolený prezident Miloš Zeman, není jasné. Zprávu zatím nezveřejnil. Začátkem ledna uvedl, že na nepeněžitých bezúplatných výdajích ho stála kampaň před prvním kolem téměř 17 milionů korun. 

„Zpráva bude zveřejněna v zákonem dané lhůtě na zemanznovu.cz,“ odpověděl dnes prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček Blesk Zprávám, kdy se i Miloš Zeman pochlubí volebními náklady.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

dragomira ( 24. ledna 2019 12:21 )

Podivam se na tu bandu tupcu kromě pana Zemana,na ty obličeje a skutečně se mi chce hnusem zvracet!!!! Děkuji Bohu a voličum ČR že zvitězil p.Zeman!!!

mirkazam ( 30. dubna 2018 09:35 )

Otázka...kolik dali kandidáti ze svého ??? No to je dobrý fór....myslím,že to nepotřebuje komentář !!!

gladio ( 28. dubna 2018 17:09 )

podvodná kampaň havlofašistických nácků,zeman proti všem,jako za husitů ,klerofašisti,USA ,EU,NATO kuřbuřti,vatikánští proti českému národu NATO je teroristická organizace okupantů, zločinců loutky USA hitlera , která patří před soud pro válečné zločince za okupace bez mandátu OSN ,viz irák, sýrie, libye, srbsko,ukrajina, EU jen rozkazuje a vyhrožuje ,že násilím prosadí islámské imigranty do čr,rozkazují s kým smíme obchodovat, kolik cukru můžeme vyrobit, kandidáti mafiánských struktur havlofašistů nejhorších zlodějů v čr ,ods, topstan,kdu, zel čssd, dostali desítky milionů aby škodili zemanovi voliči proti zemanovi odporná zákeřná nenávistná pakáž v počtu desítek tisíc špinavců okrádal zemana o peníze zasíláním nízkých částek na kampaň

sores ( 28. dubna 2018 16:18 )

Kdyby ty obrovské mega raději darovaly nemocným dětičkám a charitě a podprůměrným důchodům a platům.

merano ( 28. dubna 2018 14:57 )

Každé vyjádření je zrcadlem autora. Dost vás tu je k zahanbení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa