Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Komunistům se ježí chlupy ze Sýrie. V Česku je to teď samý expert, zlobí se reportérka

Autor: Jaroslav Šimáček - 
30. dubna 2018
06:30

Byl to jeden z mála výraznějších záchvěvů zájmu poslanců o dění v Sýrii. Ve Sněmovně se strhla přestřelka o to, jak dobře či naopak špatně reagovala Babišova menšinová vláda na útok spojenců. Doznívá ještě nyní, hlavně komunistům se při slovech o útoku v Sýrii „ježí chlupy“. Reportérka Lenka Klicperová se přitom do Asadovy země v květnu chystá opět. V souvislosti s útokem však varuje před propagandistickou válkou, která se také rozhořela.

Útok trojice spojenců (USA, Velké Británie a Francie) na pozice vládních jednotek Bašára Asada - údajně především chemické provozy a sklady - rozdělil českou politickou scénu.

KSČM a SPD označují spojenecké bombardování Tomahawky za flagrantní porušení mezinárodního práva. A přidávají se i někteří jednotlivci typu Václava Klause mladšího. Samotný premiér Andrej Babiš nejprve zásah podpořil, aby jej o den později označil za zbytečný. Sněmovna nakonec přijala usnesení, že do budoucna s ní bude záležitosti v podobně krizových chvílích konzultovat. Tím však zájem o Sýrii více méně opadl. Ale najdou se výjimky.

V Sýrii se přitom válčí dál, i když z nebe tentokrát neprší spojenecké rakety. A lidé si přejí jediné - aby už peklo na zemi vyhaslo a válka skončila. „Pozice normálních Syřanů dnes je ta, že prostě chtějí, aby konflikt skončil a je jim dávno jedno, jestli Asad zůstane, a nebo nezůstane,“ říká Blesk Zprávám reportérka Lenka Klicperová, která se zanedlouho opět chystá do této konfliktní oblasti.

Roky bojů se přitom na zemi podepsaly drasticky. Asadův režim vyhnal z domovů 5,6 milionů lidí mimo Sýrii, 6,6 milionu Syřanů pak uvnitř Sýrie samotné, upozorňuje Organizace pro pomoc uprchlíkům. Boje na bitevním poli však stále silněji doplňuje - i v souvislosti s nálety spojenců a aktivitami Rusů v oblasti - propagandistická válka.

Propaganda míří z obou stran

Útok spojenců byl dle oficiálních reakcí odpovědí na údajný chemický útok ve městě Dúmá. „Jenže pro tento údajný chemický útok nemáme vůbec žádný důkaz, který nepochází jen od jedné z válčících stran. Bílé helmy, organizace Syrian civil Defense, která informace poskytla, není nezávislým orgánem. Působí jen na území kontrolovaných islamistickými frakcemi,“ upozorňuje Klicperová. 

Dle jejích zkušeností přímo ze Sýrie, kam opakovaně vyráží, stojí za povšimnutí že Bílé helmy k útoku Dúmě informovaly de facto online. „Pokud mohou tweetovat, sedět na Facebooku a přes sociální sítě chrlit videa, tak to nejsou žádní civilisté, kteří někde mají pokoutně připojení. Každý, kdo byl v Sýrii, ví, jaká je tam obrovská potíž s internetem. Pokud nemají autorizaci od vládnoucích stran, nedovedu si představit, že by takovým způsobem mohli být aktivní,“ říká Klicperová.

A tak jde podle ní o propagandu schválenou islamisty, kteří oblast ovládají. Jenže samotná propaganda se line z více stran. „Je také otázka, na co údery přesně mířily. V tom také není stoprocentně jasno,“ pokračuje Klicperová a připomíná, že k propagandistickým krokům se uchylují i USA - činily tak ostatně již v roce 2003 v souvislosti s invazí do Iráku. Syrský konflikt pak komplikuje i propaganda ruská.

„Americká média se zoufale snaží najít oběti útoku v Dúmě, snaží se dokázat ze všech sil, že se útok odehrál, že útok spáchal Bašár Asad, protože není možné, aby ho spáchal někdo jiný. Na druhé straně jsou samozřejmě ruská média se svou velkou dezinformační praxí, která zase hledají veškeré důkazy, že se žádný útok neodehrál a vše je jen výplodem spiknutí,“ popisuje Klicperová.

„Myslím, že pravda se ukáže až časem. Jsme v tak rozjitřené době a těžko říct, co se tam vlastně odehrálo. Nikdo nemůže s jistotou říct, jak se to odehrálo a kdo je na vině,“ upozorňuje česká reportérka. Co je však podle ní faktem, je to, že se čeští politici snažili situaci v Sýrii využít ke svým cílům a potřebám - a jednoduše z ní vytěžit co nejvíce. „Dostáváme se tu do situace, že hledání objektivity je najednou zneužívané politiky pro jejich honění si bodů u veřejnosti,“ míní Klicperová, která dle svých slov není pro Asadův režim žádoucí novinářkou.

Komunisté mají jasno: Zaútočili na suverénní stát

Bašára Asada, spojence Moskvy, se však hojně začali zastávat čeští komunisté. „Bezpečnostní hrozba nejde z východu, ale bezpečnost ohrožují ti, kteří páchají agresivní útoky proti suverénním státům v rozporu s mezinárodním právem, jak to učinily Spojené státy americké, Velká Británie a Francie při napadení Sýrie,“ bouřil na sjezdu KSČM v Nymburku předseda Vojtěch Filip.

A objevila se i rýpnutí do české politické konkurence. „Když vidím zahraniční politiku ČSSD a hnutí ANO, u hnutí ANO je to úplně nevyjasněné, protože je evidentní, že do této chvíle o zahraniční politice moc nevěděli a teď neví, jak to koordinovat mezi jejich ministry, natož pak ven,“ řekla Blesk Zprávám místopředsedkyně Kateřina Konečná k rozdílným vyjádřením premiéra Babiše a ministrů obrany a zahraničí.

Vyrojili se odborníci na Sýrii

Podle Konečné bychom přitom jako Česká republika neměli podporovat vojenskou operaci, která v Sýrii nebyla pod mandátem RB OSN. „To je podmínka, bez které se nemůžeme obejít. Z jedné strany máme vzletná slova, z druhé strany tolerujeme, že dva státy EU posílají své rakety na území suverénního státu. A já rozumím těm lidem, že tam nechtějí žít a ze Sýrie se stalo kolbiště mezinárodní politiky,“ uvedla v narážce na migrační krizi.

Komunisté tak mají zcela jasno, k čemu v Sýrii došlo. Klicperová však na jejich vyjádření reaguje upozorněním: „S obrovskou dávkou ironie řečeno: V ČR máme nyní neuvěřitelný počet odborníků na dění v Sýrii. Je tady samozřejmě prostor pro spekulace a každý se toho snaží využít, jak se mu v danou chvíli hodí.“

Klicperová: Asada má v Sýrii řada lidí ráda

Situací v Sýrii se detailně zabýval však i exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), který ve Sněmovně před novináři mluvil o tom, že Bašár Asad hraje se světem důmyslnou hru. „Má takový reflex, že je třeba přestát období, kdy se mu vyčiňuje a prohlašuje se za zločince. Když to přežije, tak se všichni vrací k jednání,“ uvedl Zaorálek s tím, že si Asad patrně spočítal, že mu projde i onen údajný chemický útok.

Jaká je nyní Asadova pozice? „Každý, kdo se syrskou válkou zabývá, vidí, že díky Rusku a jeho angažmá v tomto konfliktu je nyní pozice Bašára Asada poměrně pevná. Nikdo si nedokáže představit, kým by mohl být nyní nahrazen a jestli vůbec,“ říká Klicperová. 

Pokud na výměnu Asada časem dojde, může se vlády ujmout jiný alávita (což je muslimská náboženská skupina, která patří do šíitské větve islámu) z jeho okolí, což je ale dle Klicperové však hudba spíše notně vzdálené budoucnosti.

„V očích obyčejných Syřanů, žijících na územích Asada, což je 70 procent obyvatel v Sýrii, i útoky paradoxně jeho pozici posílily. Vidí, že celý svět je proti němu a chtějí stát, nechci říci přímo za Bašárem Asadem, ale za svou vládou. Jejich jediným cílem přitom je, aby se přestalo bojovat,“ uvedla Blesk Zprávám česká reportérka.

Lidé v Damašku oslavují odvrácení útoků pod taktovkou Spojených států, Francie a Velké Británie. Syřané vyšli do ulic s vlajkami a hesly proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi Lidé v Damašku oslavují odvrácení útoků pod taktovkou Spojených států, Francie a Velké Británie. Syřané vyšli do ulic s vlajkami a hesly proti americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi | ČTK

I proto Syřané po náletech spojenců slavili v ulicích s portréty Asada či syrskými vlajkami. Částečně z nich prý i spadla jistá úleva. „Obávali se, že útok bude mnohem razantnější a že to vyvolá další konflikt s Ruskem, což se naštěstí nestalo,“ míní Klicperová.

„Je to přitom skutečnost, o které se příliš nemluví - ne všichni v Sýrii jsou odpůrci Bašára Asada. Je tam skutečně spousta lidí, která za ním stojí. Ať už proto, že jsou přesvědčeni, že je to pro ně to nejlepší nebo že je to pro ně výhodné, a plynou jim z toho různé výhody. Když tam jste, často poznáte, kdy člověk mluví, protože musí, a kdy mluví opravdu z nadšení a přesvědčení,“ přidává svůj praktický poznatek.

jentakjen.voght. ( 1. května 2018 17:04 )

Suchor3 ( 1. května 2018 10:31 )

žádný z nalezených barelů plynu nenesl známky pádu z výšky, ba dokonce ani jakéhokoliv poškození, či škrábnutí. Tyto doliční předměty spolu s dvacítkou svědků, dopravených do Haagu, označila p. Mayová za divadlo, není o tom žádná zmínka ani va našich médiích. Podle mého názoru jde o soudobý bezuzdný mezinárodní banditismus v čele s USA a NATO v hávu lidských práv a demokracie. S ochotnou podporou i našich "demokratických" politiků, kteří při vyslovení jména Bašára neopomenou vyslovit i povinný přívlastek "vražedný". Ten, kdo podporuje bandity a humánní vrahy je taky banditou a vrahem.

ovar ( 30. dubna 2018 19:14 )

Dingous, ty si polib pr,del.

ovar ( 30. dubna 2018 18:54 )

Gotta taky vyhrávám!!

ovar ( 30. dubna 2018 17:57 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa