Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

ČSSD chce po Babišovi protiústavní pojistku, míní experti. Jak se může vymstít?

Autor: Jakub Veinlich, iht - 
27. dubna 2018
17:30

Politologové i ústavní právník se podivují podmínce ČSSD, že pokud by z vlády Andreje Babiše (ANO) odešlo všech pět oranžových ministrů, musel by do týdne podat demisi i premiér s celým kabinetem. Takový bod koaliční smlouvy by byl ale protiústavní a sociální demokracii by se mohl podle odborníků vymstít, zmínili.

Případná nová vládní koalice ANO a ČSSD opřená o komunisty vzniká zatím ztuha. Sociální demokraté její zformování podmiňují hned několika body. Pokud bude některý člen vlády nepravomocně odsouzený, bude muset odejít, apelují. Vše míří především na Andreje Babiše, který je trestně stíhaný kvůli evropským dotacím pro farmu Čapí hnízdo. Sám premiér v demisi je na to podle svých slov už alergický a i hnutí ANO takovou podmínku v chystané koaliční smlouvě odmítá. ČSSD proto přišla s rafinovanou novinkou.

„Dojde-li v koalici i po dohadovacím řízení k situaci, kdy nedojde k dohodě o řešení koaličního sporu v případě, kdy pět ministrů jmenovaných za koaliční stranu ČSSD podá demisi do rukou prezidenta, podá do sedmi dnů demisi předseda vlády a spolu s ním jeho prostřednictvím všichni ministři navržení hnutím ANO,“ citoval z návrhu koaliční smlouvy po středeční schůzce vyjednávacích týmů ANO a ČSSD 1. místopředseda sociálních demokratů Jiří Zimola.

ANO tuto podmínku vzalo podle místopředsedy hnutí Jaroslava Faltýnka na vědomí. „Tyto požadavky předložíme výboru, který nás zavázal, abychom jednali, ať se k tomu postaví a rozhodne,“ komentoval výsledek schůzky druhý muž Babišova hnutí.

„Návrh jde proti ústavě“

Podle ústavního právníka Aleše Gerlocha ale nemá tato podmínka žádnou oporu v ústavě, takže nakonec může vyjít naprázdno. „Považuji tuto podmínku z právního hlediska za irelevantní a z politického hlediska se mi zdá, že není promyšlený ten postup,“ zhodnotil návrh.

Sociální demokraté by se tak mohli podle odborníka chytit do vlastní pasti. I kdyby její ministři nakonec opravdu rezignovali, nový premiér by totiž podle ústavy nemusel koaliční dohodu dodržet. Ústava je totiž víc než koaliční smlouva. A i kdyby nakonec on sám předseda vlády rezignaci podal, další vývoj by měl v ruce prezident Miloš Zeman.

„Problém je, že když sociálně demokratičtí ministři odejdou z vlády, tak ta vláda zůstane. Ale i kdyby Andrej Babiš podal demisi, tak ji musí nabídnout prezidentovi. A prezident Zeman by ji stejně, dle mého názoru, nepřijal. Prezident může říct, že je důležité, aby tady byla stabilní vláda, ať jsou tedy sociálně demokratičtí ministři vyměněni za jiné ministry,“ upozornil na úskalí návrhu ČSSD politolog Karlovy univerzity Milan Znoj.

Podobně se na „destrukční nástroj vlády“ tváří také politolog Josef Mlejnek. I když požadavku sociálních demokratů částečně rozumí. Žádné jiné straně s chabým volebním výsledkem a 15 poslanci se totiž nemůže podařit položit vládu.

„Vládu může jednoduchým způsobem shodit strana, která má premiéra tím, že on rezignuje. A ČSSD se právě chce přiblížit tomu, aby měla výhody, jako strana se svým premiérem, ale jejich reálná politická síla je na toto nyní příliš slabá,“ chápe návrh sociálních demokratů Mlejnek.

Pokud by ČSSD takovou sílu neměla, musela by sama sehnat 50 podpisů ostatních poslanců a vyvolat hlasování o nedůvěře vládě.

„Při hlasování pak musejí získat nadpoloviční většinu všech poslanců – tedy alespoň 101 hlasů. Pokud by se tak stalo, vláda by musela automaticky podat demisi.  To je jediný ústavní mechanismus pro tento případ,“ upozornil na znění ústavy Gerloch.

Chovanec i senátoři chtějí do opozice

Z nové pojistky v rodící se koaliční smlouvě není nadšený ani bývalý úřadující předseda ČSSD, dnes řadový poslanec strany Milan Chovanec. Z dovolené napsal na svůj Twitter, že jde velmi těžko zajistit demisi všech pěti ministrů, které by sociální demokracie do vlády vyslala. Blesk Zprávám pak řekl, důvod, který čistě teoreticky může nastat.

„Pokud dáte do koaliční smlouvy, že v případě jejího vypovězení jednou ze stran podá premiér automaticky demisi například do 30 dnů, tak to chápu. Ale demise ministra je osobní akt daného člověka,“ zmínil Chovanec.

„Kdyby sociální demokracie nominovala – což mi jako absurdní nepřipadá – do vlády nějakého nestraníka, tak ho těžko budete nutit usnesením nějakého stranického orgánu k tomu, aby podal demisi, když má svěřený nějaký resort, vláda získala důvěru Poslanecké sněmovny nota bene, když pak přichází na řadu prezident republiky,“ připojil Chovanec. Odmítá tak vstup sociální demokracie do vlády a rád by vzkřísil předešlou koalici. Tedy ANO, ČSSD a lidovců.

Před různými závazky v koaliční smlouvě varuje své politické konkurenty z ČSSD také místopředseda ODS Martin Kupka.

O vyjednávání o vládním angažmá bude v sobotu jednat v Hradci Králové Ústřední výkonný výbor ČSSD. Definitivní souhlas by pak ještě museli dát všichni členové ve vnitrostranickém referendu. Vedle Chovance se ovšem proti kolaci s ANO opřenou o komunisty postavila také většina senátorského klubu sociální demokracie.

Podle politologa Znoje je ale pro ČSSD a její politické přežití výhodnější, když do vlády vstoupí, než aby nová jednání opět skrečovala. „Pro ČSSD je ale podle mého názoru lepší, aby zůstala ve vládě, než aby byla rozhádanou stranou úplně mimo. Jakmile se teď rozhádají a nebudou ve vládě, tak je to jejich konec,“ myslí si Znoj.

marmat ( 29. dubna 2018 00:12 )

JAKPAK si asi vedou jejich dluhy -přes 300 milionů právníkovi (resp.pozůstalým) JUDr.Altnerovi za Lidový dům ??? Jsou evidentně splachovací....TO je na KONKRÉTNÍ trestní stíhání a exekuci........................................

marmat ( 28. dubna 2018 23:59 )

Zeman dal své RODNÉ straně šanci, nebo schválně Titanik ??? On NEMÁ odpustky jako program.Je chytrý ale tušil, že Sobotka NENÍ vyjímka ??? NEPOCHYBNĚ.

marmat ( 28. dubna 2018 23:54 )

Ta příšerná POSEDLOST Babišem je semele......postupně VŠECHNY !!! Tak maká karma.

1pravda1 ( 27. dubna 2018 22:36 )

Zeman s tím nemá nic společného, jmenuje vítěze voleb premiérem a to je celé, tady jde o to, že může být vláda ANO - ČSSD s tolerancí KSČM, nebo vláda ANO s tolerancí SPD a KSČM. První možnost je možná, ovšem ČSSD se totálně ztrapňuje. NO snad by nikdo nechtěl vládu Brabce s ODS - ODS má i jiný program, nechce EET, kontrolní hlášení, prostě žádné regulace ale chce se vrátit mezi špinavé peníze do 90let... stačilo. Klausova, Topolánkova i Nečasova vláda nestály za nic a o Kalouskovi raději nemluvit, to je příšerný politik.

jajas ( 27. dubna 2018 21:18 )

Už ho volit nebudou..... A jestli chce ČSSD udělat protiústavní krok, tak ať udělají. Evidentně mají v tom, co můžou a nemůžou, pěkný guláš..... A tak tu žijem....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa