Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mučení v Senátu: Politici řešili zpřísnění pro gilotiny, paralyzéry i jedy

Mučení v Senátu: Politici řešili zpřísnění pro gilotiny, paralyzéry i jedy.
Mučení v Senátu: Politici řešili zpřísnění pro gilotiny, paralyzéry i jedy.  (Autor: Profimedia.cz)
Autor: Zuzana Štíchová - 
25. dubna 2018
10:20

Změnu pravidel pro mučící nástroje schválil na své plenární schůzi dle nařízení EU Senát. Měla by být nově ještě přísnější. Vývoz i dovoz gilotin nebo dalších nástrojů přímo určených k mučení je přitom už v Česku zakázán. Například elektronických paralyzérů ale ne. Zákon teď poputuje k podpisu prezidentovi.

Podle místopředsedy Senátu Jaroslava Kubery (ODS) je zákon namířen především proti vývozu smrtících látek do USA. V některých státech je tam totiž trest smrti povolen. Evropská unie je přitom tvrdě proti.

„Zboží, které by mohlo být použito pro výkon trestu smrti, mučení nebo jiné kruté, nelidské či ponižující zacházení nebo trestání, je zbožím citlivého charakteru s tím, že právě s ohledem na tento charakter je kontrola zahraničního obchodu nezbytná, a to zejména ze zahraničněpolitických a bezpečnostních důvodů,“ stojí v důvodové zprávě normy. Zároveň ale poukazuje na to, že jde pouze o technickou novelu.

Absolutní zákaz mučení a týrání, který je zakotven v hlavních úmluvách OSN o lidských právech, se na úrovni EU odráží v Listině základních práv, která stanoví, že „nikdo nesmí být mučen ani podroben nelidskému či ponižujícímu zacházení anebo trestu“. Listina také zakazuje trest smrti.

Připravujeme podrobnosti.

Zdeněk Kopečný ( 28. dubna 2018 12:56 )

Jistě se podobné případy staly, že policisté použili nepřiměřené násilí. Když někdo neuposlechne výzvu nebo při zákroku klade odpor, není to o mlácení policisty. Pak použití donucovacích prostředků je zákonný postup. Vynucené přiznání není důkaz pro soud. Žijeme v civilizované ČR, ne kdesi v Africe. Policie smí jednat jen v mezích své pravomoci. Orgány musí důkazy obstarat jinak, než mučením nebo nátlakem. Osoba při výslechu může i lhát a má i právo nevypovídat. Na nesprávný postup si lze stěžovat. Obviněný má právo obrátit se i na stát. zastupitelství; navrhnout vyloučení např. vyšetřovatele. Může podat i trest. oznámení, ale pozor: prokáže-li se, že jde o křivé obvinění (tj. trest. čin), může se to obrátit proti němu. Věci se mohou dostat až i k Evrop. soudu pro lid. práva; četl jsem o tom, ta věc se vyhrotila z banality, když muž šel z baru v r. 2010. Nebudu vše rozepisovat. Zájemce si může výše zmíněné najít na Internetu.

agfor ( 25. dubna 2018 13:30 )

Že by už policajti konečně nesměli mlátit vyšetřované, aby z nich vynutili přiznání ?

Zdeněk Kopečný ( 25. dubna 2018 13:05 )

Ještě k mému příspěvku výše (z 12:39). Zákon je namířen i proti vývozu smrtících látek do USA. Při popravách se používají 3 látky; jednou je např. chlorid draselný. Zákaz mučení a trest smrti stanoví úmluvy OSN o lidských právech, což se na úrovni EU i ČR odráží v Listině základních práv. Státní kasu to stojí peníze, ale je to i tak, že život je stavěn nad peníze. U soudů lze využít oprav. prostředky (i mimořádné). A o vině/nevině rozhoduje soud, nikoliv my.

Zdeněk Kopečný ( 25. dubna 2018 12:39 )

Trest smrti byl údajně zrušen z důvodu, že dodatečně by mohly být získány důkazy, že odsouzený je nevinen. I v USA byly takové případy, kdy se toto stalo, že nevinný byl popraven. Dokázat někomu vinu nade všechnu pochybnost, to může být i hodně obtížné (viz kauza Kájínek). Dokud třeba nebyly forenzní testy DNA, bylo někdy nemožné prokázat vinu. Vina by měla být dokázána především vědeckými důkazy; výpovědi svědků i test na polygrafu bývají nespolehlivé.

vs40 ( 25. dubna 2018 10:58 )

Opět jednání o ničem,z vedení EU přicházejí z 90% nesmysly a toto je jeden z nich,pokud chtějí v USA vykonávat trest smrti,což je vnitropolitická záležitost státu,tak do toho je EU úplné nic,to že EU požaduje zrušení trestu smrti,jako jednu z podmínek čleství, považuji za absolutní blbost,protože tento vyjimečný trest je přínosný pro společnost,dnes jsou ve věznicích spousta doživotně odsouzených zločinců,které stojí státní kasu (ministersto spraedlnosti) nemalé finanční prostředky,které by se dali využít v jiných oborech,např. zdravotnictví a pod.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa