Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Stropnický skončí ve vládě a touží prý po křesle velvyslance, Zeman mu vyhoví

Autor: Jakub Veinlich - 
24. dubna 2018
21:49

Už je jasné, proč hnutí ANO nabízí sociálním demokratům křeslo ministra zahraničí. To bude totiž zřejmě volné. Martin Stropnický jako šéf diplomacie podle prezidenta Miloše Zemana pokračovat už nechce. Jeho přáním je být znovu velvyslancem. Aktuálně má minstr ale jiné starosti. Léčí se s krční páteří. Z nemocnice by měl být podle manželky Veroniky Žilkové propuštěný ve středu. 

Stále víc to vypadá, že se původní ministři za hnutí ANO, kteří volně přešli z vlády Bohuslava Sobotky do kabinetu Andreje Babiše, pomalu s politikou loučí. Svůj definitivní konec ohlásil už dřív ministr spravedlnosti Robert Pelikán, spekuluje se o konci ministryně obrany Karle Šlechtové a další jméno odtajnil v rozhovoru pro TV Nova prezident Miloš Zeman.

Martin Stropnický, pokud jsem dobře informován, má sám zájem z této funkce odejít a rád by se stal velvyslancem. A protože velvyslanci jsou v kompetenci prezidenta republiky, předpokládám, že mu vyhovím,“ řekl v rozhovoru prezident Zeman a rozšířil tak seznam ministrů, kteří pravděpodobně opustí vládu.

Další by mohla být i ministryně práce a sociálních věcí Jaroslava Němcová nebo ministr zemědělství Jiří Milek. Právě tyto resorty nabídlo hnutí ANO sociální demokracii.

„Měl by určitě skončit pan ministr (Robert) Pelikán a potěšil mě, že sám oznámil, že v té další vládě už nebude,“ doplnil Zeman.

Práci ministra Stropnického, který už zkušenosti velvyslance z minulosti má, vedl velvyslanectví ve Vatikánu a Monaku, Zeman hodnotit po tak krátké době nechtěl. „Martin Stropnický je šéfem české diplomacie několik málo měsíců, a už proto těžko mohl něco zásadního udělat,“ doplnil prezident.

Martin Stropnický nechtěl slova prezidenta nijak rozvádět. K touhám po velvyslaneckém křesle se nevyjádřil. „Určitě to komentovat nebudu. Snad jen v tom smyslu, že rozhovor na to téma s panem prezidentem proběh,“ uvedl ministr pro TV NOVA.

Na jaké velvyslanectví by mohl Stropnický zamířit, Zeman neřekl a moderátorka se ho na to ani nezeptala. Týdeník Reflex loni v listopadu informoval, že Stropnický nechtěl být ani ministrem zahraničí, ale brousil si zuby na post českého velvyslance při NATO v Bruselu. Volné bude ale také místo na velvyslanectví na Slovensku po Livii Klausové nebo v Německu.

Jednání o nové vládě budou pokračovat ve středu večer. V 18 hodin se mají v Poslanecké sněmovně znovu potkat vyjednávací týmy ANO a ČSSD. Ve čtvrtek by se k nim měli přidat zástupci KSČM. Právě komunisté by mohli přidat hlasy, aby vláda získala důvěru Sněmovny.

Video  Žilková slavila 10. výročí svatby, Stropnický leží v nemocnici! Co mu je?  - Petr Macek, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

osinek ( 26. dubna 2018 00:04 )

Herec Stropnickej (alias Žilka) je typickej vyžírka z Hnutí ANO. A přitom tento trapný Babišův slouha vykřikoval, jak Hnutí ANO tuto zemi zvelebí. a ve skutečnosti "SKUTEK UTEK" Snad i ti jednoduší voličí Hnutí ANO snad pochopí, že ti "borci" Babiš, Stropnický, Faltýnek je "tahají za fusekli" Pouze naivové můžou věřit těm primitivním heslům Babiše "ANO bude líp", My budeme tvrdě makat atd.... Je víc než půl roku po volbách a Babiš nesestavil vládu, která by získala důvěru v Poslanecké sněmovně

agfor ( 25. dubna 2018 13:28 )

Pošlete ho do Antarktidy. U tučňáků nebude moci tolik škodit.

havran2 ( 25. dubna 2018 09:01 )

Další vyvolený dostane svoji trafiku ! ! !

4552 ( 25. dubna 2018 07:19 )

Komediant 5 kategorie a má vystudováno.Muže být vším kde tečou bezpracně prachy.Je toto vůbec možné? Je tam pěkně schovaný a střídá jeden post vedle druhého a nedělá nic.Jeho pošahaná familie se má ale dobře.Tato skvadra vznikla již za násosky Havla a pořád se jí daří.Co s tím? Kdo podporuje tuto verbež?Vždyd je tolik inteligentních chytrých vzdělaných lidí, ale těm chybí drzost těchto nul.

Deneček ( 25. dubna 2018 05:29 )

Stropnický bude dělat špiona,doufám,že ho brzy vyhostí.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa