Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Mluvčí ČSSD „pláchl“ do Kanady, víme proč. V cizině skončila i Zemanova mluvčí

Autor: Jakub Veinlich - 
24. dubna 2018
21:45

ČSSD narychlo uprostřed vyjednávání o případném vstupu do vlády změnila mluvčího. Mikuláš Klang „pláchnul“ sociálním demokratům do Kanady. Místo jeho pobytu prozradila změna adresy na Twitteru. Dnes už bývalý mluvčí si stihl také vyměnit telefonní číslo.

Minulou středu, 18. dubna, rozeslal Mikuláš Klang coby tiskový mluvčí ČSSD do redakcí zprávu, že bude čerpat dovolenou a tedy nebude k zastižení.

„Od zítřejšího dne (19. 4. 2018) budu čerpat dovolenou. Vzhledem k tomu, že budu pobývat v zahraničí, nebudu většinu času dostupný,“ oznámil s tím, že novináři se v případě potřeby měli obracet na kolegyni z tiskového oddělení Lidového domu, tedy centrály sociálních demokratů.

Poslední tweet Mikuláše Klanga v roli tiskového mluvčího ČSSD: 

O necelý týden později, tedy v úterý 24. dubna, ale přišla z Lidového domu další informace. Ta potvrdila to, o čem se „šuškalo“ mezi novináři i v redakci Blesk Zpráv. Klang ve své pozici mluvčího ČSSD domluvil.

„Dovolujeme si vás informovat, že dosavadní mluvčí ČSSD Mikuláš Klang odchází po dohodě a na vlastní žádost z čela komunikace naší strany,“ stojí v nejnovějším prohlášení tiskového oddělení sociální demokracie. Novým bydlištěm je Klangovi v tuto chvíli Kanada. Usídlil se ve Vancouveru, kde si podle informací Blesk Zpráv vyřídil také pracovní povolení.

Jsou za tím rodinné důvody

„Důvody mého odjezdu do Kanady jsou řekněme rodinné. Odjíždím na několik měsíců a můžu jen poděkovat vedení, že mě uvolnilo,“ napsal Klang Blesk Zprávám z nového telefonního čísla a dočasného působiště.

Sociální demokraté v tuto chvíli ale zůstali bez mluvčího. Toho podle všeho intenzivně hledají. „Od dnešního dne přebírá jeho agendu nový zástupce vedoucího tiskového oddělení Petr Vurbs,“ připojilo jméno Klangova zástupce tiskové oddělení Lidového domu.

„My jsme s Mikulášem Klangem spolupracovali už před jeho odchodem, takže mi agendu tiskového mluvčího předal bez problémů a profesionálně. Nového tiskového mluvčího v této chvíli hledáme, ale přiznám se, že v této chvíli, kdy se vyjednává o vládě, tak jsou i jiné priority,“ řekl Blesk Zprávám Vurbs s tím, že by se nový mluvčí mohl ujmout své role v horizontu několika měsíců.

Do ciziny pláchla i Zemanova mluvčí

Klang není prvním mluvčím, který skončil svou kariéru v České republice a odstěhoval se do ciziny. Podobně si svůj život zařídila i první mluvčí prezidenta Miloše Zemana Hana Burianová. Dnes žije ve Finsku, kde se jí narodilo také dítě. Naposledy na sebe upozornila před druhým kolem prezidentských voleb letos v lednu.

Tehdy se otevřeně přihlásila k tomu, že ji její bývalý chlebodárce – tedy Miloš Zeman - zklamal. Svůj hlas ve volbách oproti roku 2013 vhodila nakonec Zemanovu soupeři Jiřímu Drahošovi.

 

Novinář Filip Horký upozornil na příspěvek bývalé mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Ta svá slova následně z Facebooku odstranila Novinář Filip Horký upozornil na příspěvek bývalé mluvčí prezidenta Miloše Zemana. Ta svá slova následně z Facebooku odstranila | Twitter

„Před pěti lety jsem volila Zemana. Věřil jsem v něj a jeho názory. Také jsem v té době nevěřila, že chování člověka a jeho okolí se může tak radikálně změnit,“ citoval vyjádření Burianové na Twitteru v lednu letošního roku novinář Filip Horký. Stihl to dřív, než ho bývalá mluvčí ze sítí stáhla.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa