Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

„Běžte do hospody.“ Zemana a trestně stíhaného Babiše tepali senátoři i studenti

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
24. dubna 2018
19:20

Studenti, kterých nedávno vyšlo 44 tisíc protestovat do ulic, řešili postup prezidenta Miloše Zemana a obavy spjaté s trestním stíháním premiéra Andreje Babiše (ANO). Ale i to, zda má vláda v demisi jen „svítit a topit“. Ve Frýdlantském salonku v Senátu jim kromě senátorů dělali společnost experti na ústavní právo a dočkali se i několika rad dalšího postupu. Řešit politiku se svými prarodiči, vrstevníky z učňáků, ale i s názorovými oponenty v hospodě. 

První část debaty hlavně akademická, druhá praktická. Tak vypadalo úterní setkání odborníků, senátorů a studentů včetně zástupců iniciativy Vyjdi ven. Tedy nedávného protestu, který „vyhnal“ do ulic na 44 tisíce mladých lidí z více než tří set škol. A po kterém se Miloš Zeman rozčiloval, že v Praze „zneužili dvanáctiletou holčičku“.

Po Zemanově vzteku studenti dorazili do Senátu

Prezident si v březnu stěžoval na video z průběhu protestů na piazzetě Václava Havla u Národního divadla. „Je na něm dvanáctiletá holčička, která protestuje proti ohýbání ústavy a vyjadřuje se k Babišovi, Zemanovi a k Okamurovi,“ rozčílilo Zemana, který si zaspekuloval, zda muž stojící za holčičkou, který „zbaběle neřekl svůj vlastní názor“, mohl být její učitel. Pro Zemana to byl každopádně „lump“.

Protest studentů se nyní řešil i na půdě Senátu. Experti se při debatě shodli, že případné Zemanovo druhé jmenování trestně stíhaného Andreje Babiše premiérem je problematické, byť není proti Ústavě samotné. Řešily se otázka role prezidenta v procesu sestavování nové vlády, ale také obavy studentů, co nyní bude dál.

Studenti v depresi

„My už onu depresi cítíme, a proto jsme tady. Potřebujeme nějaký jasný signál pro to, aby občanská společnost nerezignovala a mladí lidé neztratili zájem o politiku,“ uvedl Jan Strýček, spoluorganizátor výzvy Vyjdi ven. V Senátu se tak dnes řešilo, zda dochází k „ohýbání“ Ústavy v případě sestavování nové vlády. Připomínal se však třeba i občanský protest proti tomu, aby komisi pro kontrolu GIBS vedle Zdeněk Ondráček (KSČM), který po nátlaku raději sám rezignoval.

Video  Zaplněný Václavák cinkal klíči proti Ondráčkovi, Babišovi a Zemanovi  - Blesk Zprávy / Zuzana Štíchová
Video se připravuje ...

Podle Mikuláše Mináře, předsedy spolku Milion chvilek pro demokracii, je však situace nyní ještě závažnější. Takřka letní počasí ale prý dalším demonstracím příliš nepřeje. „Protože je hezky a spousta mladých lidí má spoustu koníčku a zájmů, je obtížné občanskou společnost mobilizovat a přesvědčit ji o tom, že nyní je to potřeba,“ upozornil Minář.

Dosavadní studentské protesty přitom byly legitimní, nebyly namířené proti výsledku voleb, ale proti počínání vítěze voleb, zastával se studentů politolog Ladislav Vyhnánek. „Je to strašně hloupá floskule, že někdo protestuje proti výsledku voleb,“ podotkl.

„Oslovte lidi z učňáků a prarodiče“

Další z politologů Tomáš Lebeda však upozornil, že studenti se k protestům odhodlali v době, kdy jejich řeči o ohýbání Ústavy část společnosti příliš nerozumí. „Společnost má velmi nízké demokratické přesvědčení,“ zmínil Lebeda. „Jak chcete, aby aktivně podporovali demokracii lidé, kteří nerozumí ani základním procedurám v demokracii?“ tázal se.

V české společnosti dle Lebedy chybí základní znalosti i porozumění demokratickým principům. „Propásli jsme 28 let,“ upozornil Lebeda. A studenty vyzval, aby si coby cílové skupiny pro své snažení našli mj. vrstevníky z odborných učilišť či prarodiče, kteří mohou podporovat populismus či nacionalismus. „Zkuste je přesvědčit o tom, že pro vás je důležité, jak ta společnost bude vypadat,“ doporučoval.

Studenti se senátory a odborníky na ústavní právo řešili v Senátu "ohýbání Ústavy" a protesty proti Zemanovi s Babišem Studenti se senátory a odborníky na ústavní právo řešili v Senátu "ohýbání Ústavy" a protesty proti Zemanovi s Babišem | ČTK

„Jděte do hospody,“ radil senátor Papoušek

Senátor Zdeněk Papoušek (za KDU-ČSL) přišel s jiným doporučením - prohlubovat povědomí o demokracii lze i jinde. „Nejpřirozenějším shromaždištěm lidí jsou hospody. Je třeba se večer sebrat a jít,“ vyzýval. A také on sám vyzdvihoval přínos protestu proti komunistovi Ondráčkovi. „Byl to symbol zásahu v 89 vůči snahám o svobodu a demokracii,“ připomněl Papoušek nasazení Ondráčka v pohotovostních plucích SNB, které postupovaly proti demonstrantům před sametovou revolucí.

Papoušek vyzval občany, aby takové negativní symboly tímto způsobem napadali dál a hlídali naopak symboly pozitivní. V odborné části pak předestřel otázky, na které v rámci Kulatého stolu odpovídali senátoři i přizvaní odborníci. A tak se řešilo mj. jmenování trestně stíhané osoby premiérem za přihlížení senátorů jako Tomáš Czernin (TOP 09), Jiří Dienstbier (ČSSD) či Václav Chaloupek (Občané patrioti).

Politolog: Babiš je permanentně ve střetu zájmů     

Politolog Lebeda upozorňoval během debaty na to, že střet zájmů u současného premiéra přetrvává. „Osobní zájem trestně stíhané osoby je jiný než zájem státu,“ varoval. „Andrej Babiš coby premiér a předtím ministr financí je v obrovském střetu zájmů permanentě,“ míní Lebeda a argumentoval tím, že Babiš je v jedné osobě politický představitel, ale i silný ekonomický hráč a vlastník médií.

Doktor Ondřej Preuss naopak varoval před tím, že podobně jako v Rusku i u nás může dojít k tomu, že trestní stíhání může být skutečně „účelové“. Právě o účelovém trestním stíhání mluví opakovaně Babiš. Na druhou stranu se však Preuss neobává hovořit o „ústavním převratu“, pokud by prezident Zeman nechával dlouhodobě vládnout vládu v demisi a bez důvěry Sněmovny.

Zástupce studentů: Prezident může dát premiérovi „vodítko“

Na Kulatý stůl do Senátu dorazila zhruba dvacítka studentů. A někteří se odhodlali ke sdělení svých myšlenek. Současná situace byla předvídatelná, jak prezident Zeman, tak hnutí ANO se netajili tím, že ji dopředu umožní, uvedl student Tomáš z Brna. „Je absurdní, aby to někoho překvapovalo, co se teď děje,“ podotkl.  

„Odpovědní politici nepsaných zvyklostí zneužívají ve svůj vlastní prospěch,“ postěžoval si zástupce studentů Luboš Louženský. Mluvil však také o „vodítku“, omezení, které může dát prezident trestně stíhanému premiérovi. Prezidentem republiky by i proto měla být dle něj „morálně silná a společensky odpovědná osoba“. Místopředseda Senátu Jiří Šesták (Občané pro Budějovice) studenty za jejich aktivity chválil a kvitoval, že jim „není jedno, jak se chovají politici“.

Profesor Kysela: Nejmenovat trestně stíhanou osobu je možné

Také profesor a ústavní expert Jan Kysela řešil na setkání problém trestně stíhaného premiéra. V Ústavě na to není explicitní odpověď, podotkl. „Jde o obecnější problém ústavní kultury, o to, co je možné, o to, co se sluší,“ zmínil. Poměrně obecná Ústava poskytuje prezidentovi možnosti širokého uvážení. Pokud by prezident odepřel jmenovat trestně stíhanou osobu, je to dle Kysely něco, co udělat může. Ale připouští, že názory se v tomto mohou rozcházet.

Právnička a někdejší místopředsedkyně Ústavního soudu Eliška Wagnerová podotkla, že platí presumpce neviny. Dokud není člověk pravomocně odsouzen, pohlíží se na něj jako nevinného a všichni jsme si před zákonem rovni – i trestně stíhaná osoba, která by mohla být jmenována premiérem, „by měla požívat toto dobro“, míní. Samotný prezident však má na výběr a z vítězné strany by mohl jmenovat i někoho jiného z vítězné strany. „Měl by si položit otázku, co tu hrozí, když jmenuje takovou osobu, která je trestně stíhána,“ upozornila senátorka za Zelené.

Wagnerová: Premiér může jít proti ministrům, když se mu znelíbí

Wagnerová zároveň varovala před tím, že premiér má k dispozici všechny ministry „a jenom z jeho vůle tam bude sedět ministr vnitra či ministr spravedlnosti a jenom, když se mu znelíbí, může dát návrh na jejich odvolání“. Podle ní je jen velmi málo lidí, kteří by se nepokusili vytěžit výhodu, když jim hrozí trestní stíhání s poměrně závažným postihem. „To je obecně lidská vlastnost, jistě se najdou tací, kteří by říkali: Já bych to nikdy neudělal,“ prohlásila Wagnerová.

Senátorka by spíše byla pro hledání jiné osoby, za správné považuje, „kdyby se prezident diskrétně sešel s Andrejem Babišem a řekl: Moje uvažování je takové a takové, navrhněme někoho jiného“. Jenže to prý Zemanův postup znemožnil. „Pan prezident to roztočil na plné obrátky a vykřičel to do světa, potom se ale z takových pozic velice špatně couvá. Je to problém. A když to problém nebude, tak se to tak může jevit,“ dodala Wagnerová.

„Na Babiše byli všichni zlí“

V závěru vstoupil do diskuze i senátor Miloš Vystrčil (ODS), který s reakcí na proběhlé protesty připomněl, že každý by se v nastalé situaci měl snažit ovlivnit hlavně své okolí a to, kam dosáhne. „Každý musíme začít u sebe, třeba i vystoupit z toho svého pohodlí a začít se s těmi lidmi bavit,“ apeloval a podělil se o zážitek z debat ze svého volebního obvodu: „Je tam spousta lidí, kteří jako demokraté nevystupují.“ I on poukazoval na to, že sednout si do malého městečka do hospody a vykládat, jak je to s demokratickými principy, je podstatně obtížnější, než je odborně řešit v Senátu ve Frýdlantském salonku.

Já jsem měl závazek, že v mém volebním obvodu nesmí vyhrát Miloš Zeman, což se mi teda nepodařilo,“ připustil. Lehkou náplastí pro něj bylo, že Zeman nevyhrál alespoň v rozšířeném obvodu města Telče.

Senátorka Wagnerová však zároveň s tím upozorňovala, že demokracie je pluralita názorů. „Musíme být tolerantní k názorům, které se vejdou do demokratického spektra,“ apelovala pro změnu ona s tím, že není jeden správný názor. „Ten správný názor našla komunistická strana před rokem 89,“ upozornila.

I ona ale přinesla praktický poznatek z vesnice o 120 obyvatelích na Vysočině, kam jezdí – a kde zvítězilo hnutí ANO. Lidé tam totiž byli popuzeni přemírou kritiky vůči Andreji Babišovi. „Oni mi říkali: Oni už na něj byli všichni strašně zlí,“ dodala.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

salto ( 25. dubna 2018 08:59 )

Nadávky a pronásledování novinářů: Svoboda tisku upadá i v Česku - novináři si stěžují - mají proč? V Německu se doporučuje chodit bez jarmulek, Ale o hidžábu (nebo jak se ten hard na hlavu jmenuje) ani slovo. Bohužel mezi pravdu a lásku nelze dát rovnítko s vyváženým zpravodajstvím

salto ( 25. dubna 2018 08:52 )

Studenti v depresi - nejsou penízky na drogy?

paralenka ( 25. dubna 2018 00:35 )

Zdá se, že jste prase, co se nabourá do cizího nicku. Unožáku neschopný vytvořit si svůj vlastní?! Běž do pr... hyždí, tupane!

regil ( 24. dubna 2018 21:27 )

 http://tn.nova.cz/clanek/kacenka-se-rozesla-s-pritelem-prozradil-zeman-mluvil-o-vnouceti.html htt p://tn.nova.cz/clanek/prezident-exkluzivne-k-jednani-o-vlade-prirovnal-ho-k-ordinaci.html

paraIenka ( 24. dubna 2018 20:41 )

Málo jsi studoval. Správně je přes drštku.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa