Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Babiš to schytal: Radši byl se Sáblíkovou, než řešit zoufalé dálnice, bouřil prezident Hanák

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
23. dubna 2018
19:11

Na Žofíně se v pondělí řešila situace kolem četných problémů v české dopravě. Bouřil tam hlavně prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, který kritice podrobil i premiéra Andreje Babiše. Za to, že se raději sešel s olympioniky a ze slibované účasti na debatě o zoufalých českých silnicích se nakonec omluvil.

Žofínské fórum na téma dopravy slibovalo třeskutou debatu za účasti řady odborníků i odpovědných osob – účast slíbil premiér v demisi Andrej Babiš, dorazil ministr dopravy Dan Ťok, na pódiu usedli i prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák, generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic ČR Jan Kroupa, generální ředitel Správy železniční dopravní cesty Jiří Svoboda či prezident Hospodářské komory ČR Vladimír Dlouhý.

Premiér by tu měl být

Babiš se z debaty po opakovaném ujištění, že přijde, nakonec omluvil. „Je určitě škoda, že tady pan premiér není. Jak ale bylo řečeno, pan premiér se omlouvá,“ omlouval svého vládního nadřízeného ministr dopravy v demisi Dan Ťok. Proč Babiš nepřišel? Přednost dal setkání s olympioniky, na které dorazily třeba Martina Sáblíková nebo Eva Samková.

A právě to ostře kritizoval Hanák. „Bohužel, pan předseda vlády si neudělal čas, to je jeho věc, mrzí mě to, je to velká chyba, že tady není mezi námi, protože dopravní infrastruktura je jeden z nejvážnějších problémů země. Ta rozhoduje o růstu ekonomiky, konkurenceschopnosti, tady měl sedět předseda vlády a ne se setkávat s olympioniky a řešit hymnu a počet medailí. To si myslím, že není správné,“ kritizoval Babiše Hanák.

Premiér v demisi Babiš dnes předával účastnické odznaky sportovcům z olympiády v jihokorejském Pchjongčchangu, trenérům pak zlaté pamětní medaile Olympijského výboru.

Hanák: zaostáváme i za Polskem a Slovenskem

Právě Hanák měl na Žofíně značně kriticky naladěný příspěvek i k současné situaci v české dopravě. „Nemůžeme být spokojeni se stavem dopravní infrastruktury v naší zemi. Samozřejmě, že zaostáváme,“ upozornil. A šil do ANO dál. „Předchozí koaliční vláda i vinou ministrů ANO, protože to měli na starosti, to prostě nezvládla,“ míní.

„V dopravní infrastruktuře jsme na 74. místě, pane ministře, tři a půl roku ministře, ještě v demisi. Slovensko je 73., Maďarsko 62., Polsko 65. Polsko, přes které jsem se vždy díval přes prsty, deset, dvanáct let zpátky. Za posledních 12 let vzrostla jeho dálniční síť novými dálnicemi, ne rekonstrukcemi D1, o více než dva tisíce kilometrů. Za 12 let,“ upozorňoval Hanák. 

A nad tím, proč to v Polsku jde a u nás nikoli, se pozastavil ještě dál. „Ano, nastartovalo to Mistrovství Evropy ve fotbale, nastartovala to chuť Číňanů stavět, ale extrémně dobře využili evropské fondy a dali do toho národní prostředky. Takže bych se jim měl omluvit. Před námi je ale i Írán, Jordánsko, Bhútán a Tádžikistán. Přemýšlejte, jestli je to v pořádku,“ dodával.

Ťok: Dálnici D1 nepřestavujeme, ale stavíme novou

Ťok se hájil, že je řada staveb ve výstavbě. Chápe kritiky toho, že se za posledních 20 let v ČR stavělo pomalu. „Na druhé straně bych chtěl říct, že se v poslední době opravdu staví. A mám pocit, že všichni, co jezdí v poslední době nejen na dálnici D1, ale i na silnicích 1., 2. i 3. tříd, tak vidí, že mnohdy není kudy projet z toho, jak intenzivně se staví a je to dobře,“ říkal Ťok.

„Za tři roky mého působení za minulého období jsme zahájili 147 kilometrů nových dálnic (…) a zprovoznili jsme 97 kilometrů nových dálnic,“ bránil se přitom Ťok.

„Tady máme rozpor s panem prezidentem Hanákem, že dálnice D1 je pouhá rekonstrukce. Já tvrdím, že dálnice D1 je dálnice, která se staví zcela nová ve stávající stopě, že to není úplně tak černobílé,“ dodal Ťok.

Hospodářský výbor ve Sněmovně bude již v úterý probírat novely zákonů o provozu na pozemních komunikacích a také o urychlení výstavby dopravní infrastruktury. „Nedovolte předsedovi vlády a jiným, aby tam posunuli různé obchvaty a věci, které jsou osobním zájmem a ne zájmem celé ČR,“ rýpl si ještě jednou do Babiše Hanák s narážkou na vládní výjezdy menšinového kabinetu, na kterých se právě různé obchvaty řeší a dochází i k momentům, kdy Babiš s Ťokem podepisují petice za rychlejší výstavby, na což měli v minulosti sami vliv.

Spor také o rychlovlaky

Hanák s Ťokem se však střetli ještě u dalšího tématu - vedle zoufalého rozvoje dálnic se na Žofíně řešily i rychlovlaky a jejich více či méně vzdálená budoucnost u nás.

„Já jsem zásadním podporovatelem vysokorychlostní tratě. Viděl jsem je v celém světě a je to radost a paráda. Já se bohužel nedožiji, až pojede první vlak tady (...) A tak na tebe, nebo pana ministra: Řekněte popravdě občanům, že ten vlak nepojede dřív, než v roce 2032 nebo 2035,“ vyzýval generálního ředitele SŽDC Svobodu a ministra dopravy Ťoka Hanák k tomu, aby popravdě odpověděli, jak rychle takový vlak u nás pojede, zda 250 či 300 kilometrů za hodinu a kdy to bude poprvé.

„Já si myslím, Jardo, že vypadáš dobře, takže si myslím, že se toho dožiješ,“ zlehčil jeho otázku Svoboda. SŽDC se dle něj již dnes zabývá rychlostmi, které však dle něj budou předmětem diskuzí a momentálně se vše připravuje max. do 250 km/h. „Já tady svého kolegu a přítele zklamu: Jednu věc mě politika naučila a to neslibovat termíny (...) Já si naopak myslím, že to není až tak tragické, protože my bychom mohli třeba na té trati přes Děčín se projet poměrně rychle a mohlo by to být teoreticky rychleji než rooce 2030. A jinak se přidám k tomu, že pan prezident vypadá poměrně dobře, že on se toho určitě dožije,“ dodal Ťok.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vont ( 23. dubna 2018 23:32 )

 Pan Hanák držel 25 let zobák a nyní by chtěl na Babišovi opravit a postavit vše zanedbané za dva tři roky, chytrák. Proč nehulákal na předchzí vlády?

vaclav ( 23. dubna 2018 22:15 )

A ještě něco.Jste DEMOKRATE?Tak už konečně příjměte výsledky DEMOKRATICKYCH voleb a smiřte se s tím že to nedopadlo tak jak chtělo pár tupců z pražské kavárny.Nám se s.Havel taky nelíbil.Ale určitě jsme nevyváděli jak střelené *** jako VY.A teď do mě.

vaclav ( 23. dubna 2018 22:05 )

Hele ty chytráku coon.maine.Proč by premier neměl jít za Martinou?U dálnic se toho stejně moc nezmění a Sáblíková je jen jedna.A ty budeš první kdo bude zase kritizovat.Prostě.Kdo chce psa bít,hůl si vždycky najde.

coon.maine ( 23. dubna 2018 19:42 )

Chceme!!! . V první řadě by měl jít sedět.....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa