Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

ANO si věří: „Koaliční smlouva ANO s ČSSD bude do dvou týdnů,“ kasá se Faltýnek

Autor: ČTK, ivm - 
22. dubna 2018
14:01

Místopředseda hnutí ANO Jaroslav Faltýnek předpokládá, že v příštích dvou týdnech by měla vzniknout písemná koaliční smlouva mezi jeho hnutím a sociálními demokraty. Na programových bodech už se strany shodly, uvedl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podobně na tom jsou podle něj i jednání s komunisty, kteří plánují tichou podporu vznikajícímu kabinetu. I KSČM žádá písemné závazky týkající se budoucí spolupráce. Poslanec KSČM Jiří Dolejš řekl, že pokud se dohodu podaří uzavřít, mohlo by ji schválit květnové zasedání širšího vedení KSČM.

Faltýnek také připustil změny v rozdělení sněmovních funkcí v souvislosti se vznikající koaliční menšinovou vládou ANO a ČSSD podporovanou komunisty. Podotkl, že nechce specifikovat požadavky ČSSD, podle kterých by o některé posty měly přijít zástupci SPD. Dolejš takovou debatu označil za ezoterickou a chce ji nechat až na konec jednání o novém kabinetu.

 „Nechceme být užitečnými idioty ani si nechceme dělit kořist,“ řekl Dolejš k obsahu materiálu o spolupráci, který má vzniknout mezi hnutím ANO a komunisty. Faltýnek řekl, že konkrétní návrhy, jak by vymezení pravomocí jednotlivých stran mohlo vypadat, zatím v jednáních nepadly. Vypočítal některé programové shody s komunisty, které bude nějakou formou zahrnovat programové prohlášení, mezi nimi například debatu o církevních restitucích, změnu insolvenčního zákona, vznik zákona o obecném referendu či zákon o neziskových nemocnicích.

Očekává se, že v příštím týdnu začnou jednání ANO, ČSSD a KSČM

Dolejš v pořadu hájil pozici komunistů, kteří chtějí jednat o personálním obsazení některých ministerstev. „U některých jmen vidíme riziko, že by mohlo dojít ke konfliktu s programovým prohlášením,“ konstatoval. Komunisté kritizují zejména vedení ministerstva průmyslu a obchodu, zahraničí a obrany. „My nebudeme kádrovat nominanty ČSSD, to je jejich právo,“ řekl k tomu Faltýnek. U nominantů hnutí ANO podle něj bude záležet na tom, jak jejich práci hodnotí premiér v demisi pověřený sestavováním nového kabinetu Andrej Babiš. Jeho návrhy potom posoudí širší vedení hnutí. Zmínil současně, že ministr spravedlnosti Robert Pelikán už oznámil, že v příští vládě být nechce.

Po pátečním rozhodnutí vedení ČSSD obnovit jednání s ANO na sobotním sjezdu KSČM, který potvrdil mandát komunistických vyjednávačů, se očekává, že v nadcházejícím týdnu začnou trojstranná jednání ANO, ČSSD a KSČM. V neděli to potvrdil Faltýnek. Sociální demokraté předpokládají, že výsledky jednání z nadcházejícího týdne potvrdí na sobotním jednání širší vedení ČSSD v Hradci Králové. 

Babiš v sobotu po znovuzvolení Vojtěcha Filipa předsedou KSČM uvedl, že věří, že nadcházející rozhovory se sociálními demokraty a komunisty co nejdříve povedou ke vzniku vlády s důvěrou Poslanecké sněmovny.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vavrjan ( 23. dubna 2018 17:59 )

Doufám, že se komunisti probudí a tuto koalici nepodpoří. Hamáček je rozumbrada, který, když jde o koryto rozumí všemu. Ministerstvo vnitra je obsazeno odborníkem a člověkem, který bezpečnosti zasvětil celý život. Hamáček se chce pouze zviditelnit a smazat problémy, které tam zanechal Chovanec. Babiš zklamal hodně lidí i svých voličů. Pokud tato koalice vznikne, tak jsou komunisté v příštích volbách mimo sněmovnu. Vojta si to sice asi uvědomuje, ale být místopředsedou sněmovny je pro něj asi všechno. Pokud kopnou do SPD, tak SPD příště volby vyhraje.

Deneček ( 22. dubna 2018 16:13 )

Ještě nemají vyhráno,deomoblok zneužije fakany na demonstrace a budou muset odstoupit od této koalice.

mirnete ( 22. dubna 2018 14:35 )

radost mám že utře Tomio, jinak žádné nadšení z půlročního telpání koalice, to nemůže fungovat

mirnete ( 22. dubna 2018 14:32 )

je to v pytli, voliči těch tří stran musí být zklamaní

santikxauz ( 22. dubna 2018 14:20 )

Debilblok a Pirátí utřou nos.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa