Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš pogratuloval Filipovi k triumfu. „Vrazi, Putinovy děv*y,“ vypískali komunisty

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. dubna 2018
08:45

Komunisté v sobotu volili v Nymburku nové vedení a neobešlo se to bez protestů veřejnosti - demonstranti se vydali před Obecní dům, aby počastovali členy KSČM řadou nadávek včetně „rudé lůzy“ či „vrahů“. Přijel i prezident Zeman, který během svého projevu vyzval KSČM k „pokání“ a tomu, aby si analyzovala sama svou vlastní minulost. Zmínil justiční procesy i vraždy KSČ, zároveň však komunistům děkoval za podporu ve volbě hlavy státu.

• KSČM volila v sobotu své nové předsednictvo, šéf komunistů Vojtěch Filip svou pozici obhájil před vyzyvatelem Josefem Skálou. Šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Stanislav Grospič, poslanci Leo Luzar či Zdeněk Ondráček se kandidatury vzdali, 1. kolo volby byla konečnou pro europoslankyni Kateřinu Konečnou, která skončila třetí

Po sjezdech ČSSD, SPD či SPO se prezident Miloš Zeman rozhodl přijet i do Nymburka na sjezd komunistů. A přednesl zde projev, ve kterém vytkl komunistům vraždy a justiční procesy i období normalizace, kdy řada lidí nemohla volně pracovat a jejich děti studovat.

• Kvůli sjezdu komunistů i příjezdu Zemana proběhlo v Nymburku několik protestních akcí - za dohledu policie i antikonfliktního týmu.

• KSČM v současné době řeší možnou podporu pro vládu v čele s ANO. Přímo do vlády vstupovat kvůli rozličným preferencím v zahraniční politice vstupovat nechce. Na sjezdu to potvrdil Vojtěch Filip. Komunisté hrají důležitou roli při vládních jednáních, ačkoli získali v říjnu pouhých 7,76 % hlasů a počet křesel ve Sněmovně jim klesl z 33 na současných 15, což je stejně, jako má ČSSD.

Sjezd KSČM (21.4.2018)
Filtr:
Vše Důležité Foto Video Sociální sítě
Zobrazit nové zprávy
22:40
22. 4. 2018

"Tak já jsem toho názoru, že jsme mohli ještě více omladit náš tým, ale prostě delegáti se rozhodli tímto způsobem a já jsem rád, jaký budu mít tým spolupracovníků a spolupracovnic,"

komentoval změny ve vedení KSČM staronový předseda Vojtěch Filip na závěrečné tiskovce, po níž se i s vámi loučíme a děkujeme za sledování dnešního online přenosu z Obecního domu v Nymburce a X. sjezdu KSČM.

Video  
Video se připravuje ...
21:49
21. 4. 2018

Skálu z předsednictva komunisté vyšachovali. Místopředsedou pro odborné zázemí se stává Stanislav Grospič 155 hlasů, Josef Skála neuspěl ani ve druhém duelu (147 hlasů). Dalším místopředsedou se stal Václav Ort (193 hlasů), porazil Miloslavu Vostrou (108 hlasů). Z předsednictva tak vypadává i Jiří Dolejš.

21:04
21. 4. 2018

Právě Konečná se stala zatím jedinou zvolenou místopředsedkyní pro evropské záležitosti a občanský sektor. Kolegu z europarlamentu Kohlíčka porazila v poměru 188 ku 73 hlasů.

V případě dalších dvou místopředsedů se nerozhodl. V boji o místopředsedu pro odborné záležitosti do 2. kola postoupili  Josef Skála (139 hlasů) a Stanislav Grospič (59 hlasů). Místopředsedou pro ekonomiku a hospodářskou činnost se stane buď Václav Ort (76), nebo Miloslava Vostrá (106).

18:45
21. 4. 2018

Co budou chtít komunisté po Babišovi za svou podporu? "Chceme pořád to samé, jsou to programové věci. Církevní restituce, referendum, sociální bydlení, zvýšení minimální mzdy a důchodů. Těch bodů je zhruba 10. A myslím si, že je to pořád to, kde je obrovský rozdíl mezi ČSSD a námi. Nám nejde, jestli si budeme rozdělovat posty a přemýšlet, kdo bude ideální ministr," řekla Blesk Zprávám Kateřina Konečná. Třetí místo na sjezdu s takřka osmdesáti hlasy ji potěšilo.

K Zemanovu výstupu na sjezdu říká, že se KSČM s minulostí již srovnala a chce koukat do budoucnosti. V jednání o vládě se nechce nechat "opít rohlíkem". "Jen KSČM dovede i multimilionáře přivést k rozumu a levicové politice," říká s úsměvem Konečná.   

18:30
21. 4. 2018

Naopak Petr Fiala (ODS) na rozdíl od Babiše náladu na gratulaci nemá. "Je jedno, kdo je v čele KSČM. Problém jsou vůbec komunisté a to, že je Miloš Zeman a Andrej Babiš zvou poprvé od listopadu 1989 k vládě," vzkázal předseda občanských demokratů.

"Opětovná volba Vojtěcha Filipa předsedou KSČM potvrzuje, že komunisté jsou "hladoví" po účasti ve vládě, a upřednostnili proto ve volbě svého dosavadního šéfa, přestože je dovedl k historicky nejnižšímu volebnímu výsledku," uvedl Jiří Pospíšil (TOP 09).

17:22
21. 4. 2018

Andrej Babiš (ANO) pogratuloval Vojtěchovi Filipovi ke znovuzvolení šéfem KSČM. "Těším se na společné jednání s KSČM a ČSSD, snad to rychle dopadne, ať je konečně nová vláda s důvěrou," napsal na Twitteru.

16:59
21. 4. 2018

Na tandemu v čele KSČM se po dnešku nic nemění, 1. místopředsedou zůstává Petr Šimůnek, který má na starosti hlavně stranické finance.

16:30
21. 4. 2018

Na dotaz Blesk Zpráv komentoval Vojtěch Filip i dnešní demonstrace proti KSČM a Milošovi Zemanovi. "Nebyla to žádná protestní demonstrace, která by mohla něco změnit na politice KSČM a na tom, že KSČM je trvalou součástí české politické scény. To, že někdo demonstruje, jestli to je 100 lidí, nebo jestli to je 1000 lidí, neznamená nic proti tomu, že Miloše Zemana volily téměř 3 miliony občanů ČR," reagoval Filip. Součástí každé demokratické společnosti je i respekt k názorům jiným, dodal.

Video  
Video se připravuje ...
16:13
21. 4. 2018

Filip je přesvědčen, že KSČM dostatečně informala oba partnery ČSSD a ANO jaké budou požadavky. "Já jsem signalizoval, že ty požadavky budou i personálního charakteru," upozornil. Ve vládě je třeba dbát na to, aby politické strany nenominovaly na určitá místa lidi, kteří představují konflikt zájmů.

16:10
21. 4. 2018

"Mě těžko někdo předělá, všichni o mně ví,"

uvedl po svém zvolení Vojtěch Filip. Na tiskovku ho doprovodily předsedkyně rozhodčí a revizní komise. Více úkolů bude mít v tom, aby KSČM byla jednotnější, přiznal. 

Video  
Video se připravuje ...
15:58
21. 4. 2018

165 ku 143 - tak skončí souboj Vojtěcha Filipa s Josefem Skálou. V čele KSČM se tak nic nezmění, stranu povede nadále stejný předseda. Platných hlasů byo 308.

15:34
21. 4. 2018
15:15
21. 4. 2018

"Soudruzi, pojďte ven! Je to hnůj." Demonstranti před Obecním domem v Nymburku vypískali komunisty, jednající uvnitř. Demonstrace se později v poklidu rozešla - bez incidentů.

Video  
Video se připravuje ...
14:50
21. 4. 2018

Vojtěch Filip 110 hlasů, Josef Skála 105 hlasů, Kateřina Konečná 79 hlasů. To je pořadí na stupních vítězů během dnešní první volby komunistů. Stále za zavřenými dveřmi se volí ve 2. kole.

14:33
21. 4. 2018
!

Do druhého kola volby (staro)nového předsedy KSČM se podle informací Blesk Zpráv dostali Vojtěch Filip a místopředseda Josef Skála. Pro jednu ze spolufavoritek volby Kateřinu Konečnou je to patrně konečná, stát se však může řadovou místopředsedkyní.

14:22
21. 4. 2018

Na protesty do Nymburka dorazil i Michal Horáček, čtvrtý muž prezidentských voleb. "Je pro mě nepřijatelná skutečnost, že 28 let po revoluci, která byla proti komunistickému režimu a komunistickým myšlenkám, je vůbec možné, aby komunisty bral prezident republiky vážně a legitimoval je," řekl Blesk Zprávám k účasti Miloše Zemana na sjezdu. 

K průběhu protestu uvedl: "Potěšilo mě na tom to, že byl v recesistickém tónu, zábavném, vtipném. Samozřejmě s vtipem různé úrovně. Protože si pamatuji, že když se hroutil komunistický režim, tak jednou z takových nejefektivnějších akcí v roce 89 byl běh ulicí Politických vězňů organizovaný společností Za veselejší současnost. Přispělo to k podrytí totalitního systému víc než cokoli jiného. Dnešní recese si cením. Kdyby to mělo být vážné a nenávistné, do Nymburku bych nejel." To, že KSČM se může opět dostat k přímému vlivu na vládu, chápe jako historický průlom, který přichází navzdory tomu, že komunisté ve volbách v říjnu neuspěli. "Je to bizarní situace a myslím, že k tomu nemělo dojít. Vyvolává to ve mně i strach," dodal.

13:45
21. 4. 2018
!

Čím Zeman naštval a naopak potěšil komunisty? Podívejte se na celý projev prezidenta na sjezdu KSČM.

Video  
Video se připravuje ...
13:43
21. 4. 2018

Podle informací Blesk Zpráv je přitom odvoleno a každou chvíli začne sčítání hlasů ve volbě předsedy. Z původních deseti kandidátů se jich o hlasy nakonec ucházelo šest - poslanci Luzar a Ondráček odstoupili ve prospěch Kateřiny Konečné, o hlasy delegáty nežádají ani Stanislav Grospič a Ivan Hrůza. Že by se v táboře KSČM chystalo překvapení?

13:33
21. 4. 2018

"Je to poměrně malý krok pro pana prezidenta, ale může to být velký skok pro KSČM ve směru k úplné legitimizaci v politickém prostředí ČR. Co se týká obsahu, je to ten starý Miloš Zeman, kterého znám mnohá léta - i obsahově, i formálně. On vždycky si potřebuje kapánek vynadat někomu,"

zhodnotil pro Blesk Zprávy Pavel Kováčik projev a přítomnost Miloše Zemana na sjezdu. Připomněl, že delegáti Zemanův projev ocenili potleskem vestoje, i když s ním nemusí ve všem souhlasit.    

13:20
21. 4. 2018

Obloha bez mráčků, slunečná sobota a zatímco komunisté obědvají, venku proti nim pokračuje protest. Přijel i "alegorický vůz". Žigulík s velkým portrétem Miloše Zemana.

Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018)
13:01
21. 4. 2018

Komunistické menu pro dnešní den? Klasika. Řízek s bramborovým salátem. A po obědě je na baru možné pořídit nefalšovaného turka. Předsálí v Obecním domě v Nymburku však místy připomíná skleník, pro svůj sjezd si KSČM vybrala parný takřka letní den.

Sjezd KSČM v Nymburku: Tradiční oběd. Řízek s bramborovým salátem
12:41
21. 4. 2018

Před Obecní dům v Nymburku dorazila podstatně větší skupina demonstrantů, než byly dopolední dvě stovky lidí. Opět skandují hesla proti komunistům, mají však i transparenty proti Milošovi Zemanovi a Andreji Babišovi.

Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018)
12:05
21. 4. 2018

Miloš Zeman se ve svém projevu pozastavil i nad jedním výročním, které jsme si letos již připomněli – únorem 1948 a komunistickým převratem. Na prezidentova slova, že Vítězný únor byl vlastně prohrou, reagoval před novináři Jiří Dolejš. „Z hlediska formální výrokové logiky 48. rok skončil 89., tedy prohrou. Otázka je, kdy začal prohrávat, proč začal prohrávat. Ale v tom hlavním, myslím si, že se nelišíme. Že ta prohra byla monopol moci, byrokracie a nerespektování názoru lidí,“ reagoval na Zemana. A pozastavil se i nad úkoly komunistů pro současnost – nejen poučit se z minulosti, ale i dojednat podporu vlády s kapitalistou Babišem.

„I když nás pan prezident k pokání, myslím, že naším hlavním úkolem je současnost a budoucnost. Současnost – musíme zvládnout situaci, pokud jde o vyjednávání vlády, a to vyjednávání vlády s pravicovým politikem, kapitalistou, což pro levicové komunisty není samozřejmé. A budoucnost – jestli chceme nabízet vizi sociálně spravedlivé společnosti, tak by to měla být vize poučená o selhání minulosti a vnímající, jaké jsou problémy 21. století.“

11:44
21. 4. 2018

Komunisté se nyní v jednacím sále chystají na projevy kandidátů na předsedu strany. Zvolit jej však nestihnout před obědem, který je pro delegáty připraven od 13:00 do 14:00. Zhruba v půl třetí se očekává tiskovka nového předsedy – nebo spíše staronového? Favoritem zůstává Vojtěch Filip.

11:25
21. 4. 2018
11:18
21. 4. 2018

„Jsou to vrazi. Rudá lůza. Boží mlýny melou,“ skandují demonstranti před Obecním domem, kde pokračuje za zavřenými dveřmi sjezd KSČM.

Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018)
11:21
21. 4. 2018

"Máte plnou hubu demokracie, ale zneužijete ji v první chvíli, kdy máte moc. Tvoji předchůdci vraždili lidi, zavírali je do koncetráků, pracovních táborů," zní před vstupem do Obecního domu v Nymburku. Atmosféra houstne. Dochází k hádkám.

Video  
Video se připravuje ...
11:15
21. 4. 2018

"Putinovy d*vky."

Odjezd prezidenta Zemana ze sjezdu komunistů provázely opět značné emoce. Před vchodem do Obecního domu se srotili demonstranti a zatímco řada komunistů využila chvilky po prezidentově projevu k cigaretě, čekaly je nepříjemné pokřiky protestujících. "Vraždit lidi, krást a znásilňovat, to by vám šlo," vytýká delegátům muž v dlouhém kabátu, zatímco další pokřikuje na členy KSČM: "Mně jste zavřeli dědu, protože nechtěl, abyste mu ukradli majetek,"   

Video  
Video se připravuje ...
10:53
21. 4. 2018

„U KSČM jsem nikdy nepoužil slovo extremistická a přál bych si, abych mohl s čistým svědomím říci, že je to i strana demoktratická,“

dodal Zeman. A loučí se s komunisty. Děkuje jim za podporu, kterou mu většina z nich vyjádřila v prezidentské volbě. „Bylo to velmi jednoduché, protože jsem byl jediný levicový kandidát, ale i tak si toho velice vážím,“ dodal Zeman.

10:50
21. 4. 2018

„Lidé nemohli pracovat ve svém oboru, jejich děti nemohly studovat,“

vytýká Zeman komunistům období normalizace. A mluví o tom, že čím hloupější člověk byl, tím větší měl šanci na získání postu. Vzpomněl také setkání s Lubomírem Štrougalem na Jizerce. Poučení vnímá v tom, nenechat se manipulovat těmi, kdo provádí povrchní či nenávistné analýzy minulosti. „Udělejte si tuto analýzu sami,“ doporučuje komunistům. „Mezi vašimi členy je několik členů bývalé komunistické strany a nesete tedy jistou míru spoluzodpovědnosti,“ vzkázal. Doporučuje komunistům „pokání“. „Nezapomeňte, že pokání očišťuje, že pokání je předstupem odpuštění,“ dodal.

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)
10:47
21. 4. 2018

Prezident vzpomíná, jak v době pražského jara byl sám vyzván, aby vstoupil do KSČ. „A rád jsem této výzvě vyhověl. Bohužel, trvalo to velmi, velmi krátce,“ připomněl Zeman.

10:45
21. 4. 2018

Zeman vytáhl na komunisty Horákovou a další vraždy a zločiny. „Soudružky a soudruzi, to, čemu říkáte Vítězný únor, byl ve skutečnosti prohraný únor. A víte proč? Protože vytvořil monopol moci. A podobně jako v ekonomii, jakýkoli monopol vede k degeneraci. Odstraňuje přirozenou soutěž. Nevytváří tlak na inovace a zdokonalování se a naopak vede k tomu, co bych nazval jakobínským terorem,“ říká Zeman a mluví o justičních vraždách politických oponentů. „Heliodor Píka, Milada Horáková a další,“ pokračuje Zeman. „To nebyly deformace, přestaňme si lhát do kapsy, to nebyly ani chyby, to byly zločiny. A jako zločiny je musíme umět pojmenovat, chceme-li mluvit pravdu,“ dodal.

10:43
21. 4. 2018

„Kdo se hádá mezi sebou, ten na to nakonec doplatí,“ varoval Zeman před rozdělením strany. „Za zvlášť hloupé pokládám, když komunisté označovali sociální demokraty za sociál fašisty,“ zabrousil Zeman do historie a připravil si pro delegáty KSČM historické okénko. Vzdal úctu všem, kdo bojovali proti nacistickému odboji a sklízí druhý potlesk.

10:41
21. 4. 2018

Zeman mluví o „pochodovém cvičení“ vedeném Miroslavou Němcovou (ODS) během své inaugurace a sklízí první potlesk. „Ani dnes ne všichni budete spokojeni s mým projevem. A máte možnosti tři. První možnost je pochodové cvičení, na rozdíl od Vladislavského sálu tady nevidím příhodnou chodbu, takže by to bylo trochu obtížnější,“ říká Zeman. „Další možnost je sedět a zatnout zuby, třetí pak přemýšlet, i když to bolí.“

10:39
21. 4. 2018

Zeman se pozastavuje nad pozváními z SPD a ČSSD, kde byl na sjezdech také. „No a já jsem jim doporučil, aby jednali o spolupráci s hnutím ANO. Nemám dojem, že všichni byli tímto doporučením nadšeni,“ říká Zeman. ČSSD přitom na sjezdu připomněl, že se mají snažit o vládní spolupráci. „Suchá je skýva opozice. A dodal jsem: Není ani posolená,“ říká Zeman komunistům. ČSSD se nyní skutečně rozhodla jednat, kvituje. „Budu velmi rád, když to bude jednání ve třech,“ dodává.

Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018) Miloš Zeman na sjezdu KSČM v Nymburku (21. 4. 2018)
10:35
21. 4. 2018

„Vážený soudruhu předsedo, milý Vojto, vážené soudružky, vážení soudruzi, dovolte, abych vás pozdravil starým sociálnědemokratickým pozdravem,“ děkuje za pozvání na sjezd Miloš Zeman. Podle něj je povinností prezidenta republiky setkávat se s každým parlamentním subjektem, který ho pozve. Nepřijel však přednést „sbírku zdvořilostních frází“.

10:14
21. 4. 2018
!

„Hanba, hanba“ a „Miloše, do koše“. Před Obecním domem v Nymburku se sešli demonstranti, kteří nesouhlasí se sjezdem KSČM a protestují také proti příjezdu Miloše Zemana – rudé trenky nechybí.

Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018) Protest proti sjezdu KSČM a prezidentovi Zemanovi v Nymburku (21.4.2018)
10:09
21. 4. 2018

Strana nemá žádné půjčky, úvěry, ani dluhy, říká první místopředseda KSČM Petr Šimůnek. Část delegátů po projevu Vojtěcha Filipa sál opustila – občerstvit se, vyrazit na čerstvý vzduch. Napjatě se očekává příjezd Miloše Zemana. Že se přiblížil, avizuje i přítomnost hradního tajemníka Jaroslava Hlinovského.

10:03
21. 4. 2018

Filip ve svém projevu navrhl, aby KSČM měla čtyři místopředsedy. KSČM je podle něj na křižovatce, ale "má před sebou dlouhodobou perspektivu". Nechce však zůstat "na straně chaosu", ale s ANO dojednat podmínky podpory vlády.

Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
10:00
21. 4. 2018
!

„Nebudeme vstupovat do vlády,“

zopakoval Filip. Blesk Zprávám před začátkem sjezdu opět argumentoval tím, že s vítězem voleb ANO má rozdílný postoj k otázkám zahraniční politiky. „Zrazovali bychom program,“ říká. „Vítěz voleb zatím trvá na tom, že chce setrvat v NATO, i když víme, že NATO nás neochrání,“ argumentuje Filip na sjezdu. A odsuzuje útok USA, Velké Británie a Francie na Sýrii.

09:56
21. 4. 2018

„Ano, výsledek voleb nebyl nejlepší, ale na druhou stranu v ČR dopadly volby poprvé tak, že vítěz voleb měl velký odstup,“ říká Filip. Vítěz voleb hledal následně spojence, politické strany se ale postavily do opozice. „Nikdo neměl zájem jednat. KSČM vědoma si své odpovědnosti přistoupila k jednání,“ vysvětluje Filip. „Nezbylo nic jiného, než KSČM začala jednat o tom, jestli je ochotna tolerovat vládu vítěze voleb. K tomu jsme také přistoupili a považuji to za krok správným směrem,“ říká Filip. Varoval před tím, aby KSČM stála v opozici vedle takových stran jako ODS, TOP 09 či Piráti.

Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
09:45
21. 4. 2018

Komunisté si přitom dnes již stihli odhlasovat, že po projevu prezidenta Zemana, který je plánovaný na 10:30, bude sjezd pokračovat za zavřenými dveřmi. Sjezd je „kádrový“, „personální“, podotkl Filip. Je třeba podle něj zvolit do čela osobnosti, které KSČM pomohou překonat problémy, jimž dnes ve společnosti čelí. „Nemůžeme zůstávat ani lhostejní k funkčnosti stranické struktury,“ dodal šéf KSČM a mluví o „zákulisních dohodách okresů na úkor skutečné krajské politiky“.

Sjezd KSČM v Nymburku: Předseda Vojtěch Filip (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
09:42
21. 4. 2018

„Jsme opět konforontováni s hrozbou vážného konfliktu,“

varoval předseda KSČM Vojtěch Filip. „Strana nesmí upadnout do chaosu a musí přijmout výzvu doby,“ upozornil. Do X. sjezdu KSČM vstupuje v situaci, kdy není jednotná. Připomněl volební neúspěch v říjnu 2017 a to, že neuspěl program komunistů. Někteří jej prý opisovali a uspěli s ním více. „Někteří přímo ten program kradli,“ postěžoval si.

09:33
21. 4. 2018

Návrh Semelové neprošel. Pro bylo 135 delegátů, dnes jich je v Nymburku přítomných 313 a kvórum je 157. Řeší se to, zda se předsadí diskuze před všechna hlasování. Sčítání hlasů neprobíhá elektronicky, ale stůl po stole, kdy jednotliví skrutátoři hlásí do mikrofonu, kolik lidí bylo za jejich stůl pro. V budově ostatně není dostupná ani funkční wifi.   

Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
09:25
21. 4. 2018

"KSČM prokázala, že si stojí za svým programem, prokázala také, že umí za méně peněz v těch krajských strukturách více práce (...) a že má oporu ve společnosti," komentoval pro Blesk Zprávy Vojtěch Filip pozici komunistů před jednáním strany.

09:20
21. 4. 2018

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš před začátkem sjezdu Blesk Zprávám sdělil, že by KSČM potřebovala v čele strany omlazení. Sám na předsedu nekandiduje, nenadešel prý jeho čas. Ani na roli prvního místopředsedy si nebrousí zuby kvůli svému poslaneckému mandátu. V debatě se svými spolustraníky v předsálí u kávy pak uvedl, že někteří komunisté zapomněli, že není rok 1978, ale je rok 2018.

Sjezd KSČM v Nymburku: Místopředseda Jiří Dolejš (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
Video  
Video se připravuje ...
09:09
21. 4. 2018

„Čest práci, soudružky a soudruzi,“

zdraví Marta Semelová delegáty a mluví o „volebním sešupu“, který „nevyřeší pouhá změna vedení strany“. Navrhla přerušení sjezdu po volbě předsednictva a schválení nového programu KSČM. Ten by měla řešit druhá část sjezdu v listopadu.

09:00
21. 4. 2018

Přesně na čas. X. sjezd KSČM začal tradičně státní hymnou. Těsně předtím se předsednictvo strany, které sedí na rozdíl od delegátů na pódiu, seřadilo v předsálí a slavnostně nakráčelo do sálu. Komunisté vítají své hosty, mj. armádního generála Miroslava Vacka.

Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018)
08:49
21. 4. 2018

Zdeněk Ondráček, kolem kterého byl rozruch v souvislosti s obsazením křesla v čele komise pro kontrolu GIBS a v Česku vyrazili i lidé do ulic, působí na sjezdu spíše samotářsky. Při příchodu do Obecního domu redaktorovi Blesk Zpráv sdělil, že o žádný komentář nemá zájem. A zatímco ostatní politici KSČM čile rozdávají rozhovory, on usedl na kraj pódia za své místo. Působí tak trochu jako „kůl v plotě“.

Sjezd KSČM v Nymburku: Zdeněk Ondráček (21.4.2018)
08:46
21. 4. 2018

Sál Obecního domu v Nymburku se plní, na místě jsou již všichni hlavní aktéři z KSČM – předseda Filip, šéf poslaneckého klubu Kováčik i kandidáti na nového stranického lídra. Dorazila i Marta Semelová, která po říjnových volbách přišla o poslanecké křeslo.

Sjezd KSČM v Nymburku (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku. Europoslankyně Kateřina Konečná (21.4.2018) Sjezd KSČM v Nymburku: Votějch Filip v rozhovoru pro Blesk Zprávy (21.4.2018)
08:41
21. 4. 2018

Europoslankyně Konečná (KSČM) o jední s ANO míní: „KSČM musí využít toho, že je tu někdo, kdo naši podporu potřebuje, a říct si, za co mu ji dáme. Zároveň ale – to se teď neděje – říct si i, do kdy mu ji dáme. Programové prohlášení je de facto cár papíru. Tam si můžete napsat modré z nebe. Ale my bychom měli chtít po Andreji Babišovi zcela jasné časové ukotvení, do kdy ty kroky budou učiněny.“

Europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM) v rozhovoru ve Štrasburku s redaktorkou Blesk Zpráv
08:34
21. 4. 2018

O nabídce, kterou ANO dalo ČSSD (na pět ministerstev včetně vnitra), informoval Vojtěcha Filipa Andrej Babiš. Podle Filipa by již příští týden měly začít třístranné rozhovory.

Platí pořád názor KSČM, že do problematických rezortů má být dohoda tří stran, ne dvou stran. Sto jedna opravdu ANO a ČSSD nemá.“

08:30
20. 4. 2018

Právě u prezidenta Zemana v Lánech byl nedávno (11. dubna) i šéf KSČM Vojtěch Filip. „Po jednání jsme potvrdili, že jsme přirpaveni na tom formátu, tkerý doporučil předsedovi vlády. To znamená jednat kromě hnutí ANO i s SPD,“ potvrdil tehdy Filip. S okamurovci se komunisté shodují na tom, že je v případě referenda nutné hlasovat i o mezinárodních otázkách a postojích ČR. Tedy o vystoupení z EU, komunisté by chtěli opustit i NATO.

Vojtěch Filip po návštěvě u Miloše Zemana v Lánech Vojtěch Filip po návštěvě u Miloše Zemana v Lánech
08:22
20. 4. 2018

Jedním z vrcholů sjezdu KSČM však bude i vystoupení prezidenta Miloše Zemana. Ten podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka přednese „zajímavý“ projev. „Pan prezident hovoří už od počátku o tom, že tu máme na stole dvě varianty, které jsou rovnocenné, ale věc je plně v rukou pana premiéra,“ upozornil Blesk Zprávy Ovčáček na jinou vládní variantu – vládu ANO s podporou KSČM a také Okamurovy SPD, kterou Zeman před obnovením rozhovorů se sociálními demokraty doporučoval i Andreji Babišovi v Lánech.

Zeman o nejhorším porevolučním výsledku KSČM v pořadu S prezidentem v Lánech loni v říjnu říkal: „U komunistické strany jsem si všiml toho, že propadla Marta Semelová, třeba že byla jednička na pražské kandidátce a jako vnější pozorovatel nemohu říci, že bych toho litoval, neboť ten, kdo klade květiny k hrobu masového vraha Klementa Gottwalda, je nebezpečím, skutečným nebezpečím pro demokracii. Ne komunistická strana jako celek. Tu pokládám za stranu radikální levice.“

Video  
Video se připravuje ...
08:15
20. 4. 2018

Dolejš na předsedu nekandiduje, o křeslo šéfa KSČM se uchází 10 kandidátů – současný předseda Vojtěch Filip, místopředseda Josef Skála, coby jediná růže mezi trním europoslankyně Kateřina Konečná, poslanci Zdeněk Ondráček, Stanislav Grospič, Leo Luzar a Daniel Pawlas, pražský zastupitel Ivan Hrůza, moravskoslezský a ostravský zastupitel Martin Juroška a brněnský komunista a neúspěšný kandidát do Senátu Oldřich Duchoň.  

08:06
20. 4. 2018

Nyní je na stole varianta ANO a ČSSD s podporou KSČM. Babišovo hnutí a sociální demokraté přitom pracují na obnově jednání, které napoprvé zkrachovalo.

„Vyhloubili si mezi sebou určitý příkop a je otázka, jestli ho dokážou zasypat. Ono opakované jednání nemusí být efektivnější, záleží na odstupu obou stran, zda se dokážou přenést přes to, co se stalo,“ komentoval v týdnu jednání místopředseda KSČM Jiří Dolejš.

Video  
Video se připravuje ...
08:00
20. 4. 2018

Vítejte u online přenosu ze sjezdu KSČM, který dnes proběhne v Nymburku. Komunisté se otřepali z volebního neúspěchu, kdy zaznamenali citelný propad a ztrátu křesel ve Sněmovně a na politické scéně nyní hrají jednu z důležitých rolích při jednání o nové vládě ANO, o které vyjednává premiér v demisi Andrej Babiš. Se zástupci KSČM přímo ve Strakově akademii sedět nechce, jejich hlasy však ve Sněmovně potřebuje pro získání důvěry, což se jeho menšinovému kabinetu naposledy napoprvé nepodařilo.

salto ( 22. dubna 2018 08:24 )

Včera bylo krásně, tak se ti "demograticky" smýšlející alespoň krásně provětrali a užili si sluníčka

begina ( 22. dubna 2018 05:18 )

Tak se zblij jako ostatně každý den z chlastu a neotravuj slušné lidi, howado

fotrpjotr ( 22. dubna 2018 01:35 )

Když se ti to nelíbí,tak se dostěhuj,z letiště ožraly si můžeš vybrat kam chceš.

Deneček ( 22. dubna 2018 01:32 )

Nezneužije demoblok děcka do ulic.

anka ( 22. dubna 2018 00:14 )

souhlas....

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa