Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Tajemnou nabídku ANO probral Hamáček se Zemanem. Stropnického nahradí Poche?

Video se připravuje ...
Autor: ČTK, simao, vei - 
19. dubna 2018
21:20

Předseda ČSSD Jan Hamáček seznámil prezidenta Miloše Zemana s nabídkou na sestavení vlády, kterou sociální demokracie dostala v pondělí od hnutí ANO. Tu zatím obě strany před veřejností tají. Zároveň označil za problém, že ANO prosadilo do čela komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů svého poslance Jiřího Maška. 

„To, co se stalo včera, je věc, která komplikuje vztahy v té případné koalici a určitě potom do budoucna, i tuto věc otevřeme, jakým směrem by měla být kontrolována GIBS,“ řekl Hamáček. ANO totiž prosadilo svého kandidáta, ačkoli dříve řeklo, že pozice patří opozici.

Zeman vzal informace o vyjednávání na vědomí, řekl Hamáček po schůzce na Pražském hradě novinářům. Dodal, že prezidenta seznámil se svým návrhem, který v pátek přednese grémiu a předsednictvu ČSSD. Bližší informace odmítl sdělit, první se je má dozvědět vedení strany.

Hamáček zopakoval, že v pátek grémium a předsednictvo strany nabídku ANO posoudí a rozhodne, zda budou vyjednávání o vládě znovu otevřena. ČSSD je ukončilo před dvěma týdny poté, co ANO odmítlo přistoupit na jejich podmínky. Těmi byla vláda bez předsedy ANO Andreje Babiše nebo jeden z postů ministra vnitra či financí pro ČSSD. Pokud by vedení strany rozhodlo v jednáních pokračovat a byla by nalezena dohoda, rozhodovali by o výsledku členové strany, řekl Hamáček. Setkání se Zemanem Hamáček označil za konstruktivní, konalo se podle něj v přátelské atmosféře. 

Schůzky tohoto typu, které jsou na žádost hostů, v zásadě nekomentujeme, proto se omezím pouze toho, že setkání bylo konstruktivní,“ řekl k tomu Blesk Zprávám po schůzce prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Pro prezidenta jsou podle něj přijatelné obě varianty vlád. Tedy buď ANO a ČSSD s podporou komunistů, nebo ANO s podporou komunistů a tolerancí SPD. 

Pan prezident hovoří už od počátku o tom, že tu máme na stole dvě varianty, které jsou rovnocenné, ale věc je plně v rukou pana premiéra,“ dodal Ovčáček, podle kterého je třeba vyčkat na pátek, kdy zasedne vedení ČSSD.

Žádná další schůzka s politiky zatím není podle Ovčáčka v tuto chvíli naplánovaná. V sobotu ale jede Zeman na sjezd KSČM, kde prezident vystoupí s projevem. „Já se pouze omezím na to, že to bude zajímavý projev,“ doplnil Ovčáček.

Záhadná nabídka

Vyjednávací tým ČSSD v pondělí večer vyslechl nabídku ANO – a zatím ji nikdo oficiálně nekomentoval. Výbor ANO přitom pověřil vyjednávací tým, aby se pokusil obnovit rozhovory s ČSSD, které napoprvé zkrachovaly. Ani jeden ze subjektů nechce podrobnosti návrhu ANO před pátečním zasedáním grémia a předsednictva ČSSD zveřejnit.

Zástupci ANO popírají, že by se nabídka týkala pěti ministerstev pro ČSSD a obsazení ministerstva vnitra nezávislým expertem, jak informovala některá média. Podle informací Blesku však přece jen ČSSD dostala nabídku na pět křesel. 

Poche ministrem zahraničí, Stropnický do Izraele?

Jejich rozdělení by mohlo být následující – školství by se znovu ujala Kateřina Valachová, ministerstva obrany Jan Hamáček, ministerstva zahraničních věcí europoslanec Miroslav Poche, ČSSD by pak mohla získat i ministerstva zemědělství a kultury, uvedl zdroj Blesku. Hamáček tyto informace nicméně odmítl potvrdit.

V souvislosti s ministerstvem zahraničí se přitom spekuluje o tom, že současný ministr Martin Stropnický (ANO), kterého nyní provází vleklé zdravotní potíže s krční páteří, by mohl zamířit na velvyslanectví do Izraele. Zkušenosti z diplomacie má velké – působil již i coby velvyslanec v Portugalsku, Itálii či Vatikánu. 

Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) v Praze Europoslanec Miroslav Poche (ČSSD) v Praze | Foto Blesk - Robert Klejch

Hamáček: Obraně jsem se dlouho věnoval

Sám Hamáček přitom navrhoval řešení, aby ve vládě nebyl žádný z předsedů koaličních stran – a to kvůli trestnímu stíhání Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo. ANO odmítlo.

A tak se nyní spekuluje, že by se funkce ministra mohl ujmout také Hamáček. Rezort obrany by mu přitom nebyl cizí. „Co se týká rezortu obrany, je pravda, že jsem se mu dlouhodobě jako stínový ministr obrany věnoval. Platí ale, že jak v už ukončených jednáních o vládě, tak v případných jednáních budoucích nebude ČSSD vyjednávat rezorty pro konkrétní lidi. To platí i o mojí osobě,“ uvedl dnes v chatu pro Týden.cz.

Šéf ČSSD Hamáček přijel na Hrad probrat nabídku ANO s prezidentem Zemanem (19. 4. 2018). Šéf ČSSD Hamáček přijel na Hrad probrat nabídku ANO s prezidentem Zemanem (19. 4. 2018). | ČTK

Jednání o vládě pokračují

Ani premiér v demisi Andrej Babiš spekulace o vládních škatulatech nekomentuje. Již dříve po krachu jednání ANO s ČSSD řekl, že mu prezident Zeman doporučil variantu spolupráce s KSČM a SPD. Výbor ANO však upřednostnil variantu s ČSSD.

Aktuální dění kolem vyjednávání o vládě proberal ve čtvrtek večer i poslanecký klub ČSSD. Poslanci ČSSD nicméně nemluvili o nabídce pro vládní spolupráci ze strany hnutí ANO, ale o tom, zda vůbec má smysl jít do vlády. Novinářům to po jednání poslaneckého klubu řekl poslanec Petr Dolínek. Podle prvního místopředsedy ČSSD Jiřího Zimoly zazněl na jednání rámec podmínek pro obnovu jednání s hnutím ANO. 

Žádná nabídka dneska řešena nebyla,“ řekl Dolínek. „My jsme se bavili o tom, co potřebuje Česká republika. Že je potřeba mít vládu, ale otázka je, jestli za naší účasti,“ doplnil. Podle poslance není důležité to, kolik ministerských pozic ANO nabídne sociálním demokratům, ale zda může vůbec menšinová vláda ANO s ČSSD podporovaná KSČM vzniknout a jaké by byly její hodnoty.

Kolegové poslanci se dozvěděli rámec podmínek, které zítra (v pátek) může v případě souhlasného vyjádření otevřít předsednictvo sociální demokracie k dalšímu vyjednávání," řekl Zimola. Nechtěl odpovědět na dotaz, zda mezi podmínkami je i vyloučení trestně stíhané osoby ve funkci premiéra, jak ČSSD požadovala dříve. Trestnímu stíhání čelí předseda ANO Andrej Babiš, jeho hnutí na jeho nominaci na předsedu vlády trvá.

Podle Zimoly bylo dnešní dvouapůlhodinové jednání zajímavé a byla na něm živá diskuse. „Koneckonců, řada poslanců má nějaké zkušenosti s hnutím ANO,“ řekl. Podle něj ale záleží na tom, jak se nakonec k věci postaví předsednictvo ČSSD.

Onderka: Komentář k nabídkám neuslyšíte

Podle Onderky nadále platí, že by se přesné formulace mělo dozvědět předsednictvo v pátek v 15:00. Při úterním jednání poslaneckého klubu podle něj zákonodárci ČSSD vzali na vědomí, že nejdříve dostane informace vedení sociální demokracie. „Jsem stará škola, když dám slib, snažím se ho dodržet se vším všudy. Neuslyšíte ode mě spekulace ohledně jednání a jejich nabídky,“ uvedl.

Onderka odmítl, že by mezi pondělní nabídkou a pátečním jednáním předsednictva byl příliš velký časový prostor. V kontextu půlročního čekání Česka na vládu s důvěrou jde podle něj o marginálii. Názory v klubu ČSSD na spolupráci s ANO jsou podle Onderky více méně podobné, jako byly před týdnem či měsícem. „Převládne většinový názor a uvidíme, jaký bude,“ řekl.

Vnitro: Na řadě je Tejc?

První jednání ANO a ČSSD zkrachovala před dvěma týdny na personálních otázkách. Konec vyjednávání jednomyslně potvrdilo předsednictvo ČSSD a jednoznačným hlasováním také sjezd strany.

Strany nenašly mj. shodu na obsazení ministra vnitra. Nyní se spekuluje o tom, že by tento post mohl zastávat někdejší člen ČSSD Jeroným Tejc, který coby náměstek nastoupil na ministerstvo spravedlnosti, jež vede Robert Pelikán (ANO).

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek dostal tento týden otázku na to, jestli je součástí nabídky ANO pětice rezortů obrana, zahraničí, školství, kultura a ministerstvo práce a sociálních věcí plus obsazení vnitra odborníkem, na kterém se strany dohodnou. „Je to hezká spekulace, ale není to pravda,“ komentoval to v úterý ve Sněmovně. Dle informací Blesku by přitom ministerstvo práce a sociálních věcí mělo v gesci hnutí ANO zůstat.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

vavrjan ( 21. dubna 2018 13:44 )

Valachová má jít opět prznit školství. To si snad Babiš s Hamáčkem dělají z lidí srandu. Bude tam ta samá banda co dříve. Hanba Babišovi, hanba komunistům v případě, že tuto žumpo podpoří.

kukuku ( 19. dubna 2018 23:19 )

Největší dement nesedí na hradě, ale píše sem jako zdenekk + N dalších nicků.

kukuku ( 19. dubna 2018 23:16 )

Pokud ODS nemá program žádný (pokud se pominou tupé ideologické fráze, které se ukázaly jako nerealizovatelné - za Klause, Topolánka i Nečase), pak ho není možné označit za 100% jiný.

marmat ( 19. dubna 2018 22:27 )

zkoumá terén...a píchá zvědavě do hnízda.

marmat ( 19. dubna 2018 22:25 )

zdenekkjetu:jste mladší a velmi neuspokojený...pár let a pustěj vás do pánského klubu......

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa