Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

„Věří blábolům z Youtube.“ Foldyna bouřil kvůli Sýrii na Václaváku, Ovčáčka hájí Mynář

Autor: ČTK, Mii - 
19. dubna 2018
14:25

Téma bombardování Sýrie dál rezonuje mezi českými politiky. Zatímco branný a zahraniční výbor Sněmovny na společném jednání vyzvaly vládu, aby se více zasazovala o mírové řešení, na Václavském náměstí v Praze se konala demonstrace, která celý útok kompletně odsoudila. Účastnil se jí mimo jiné místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna, který v plamenném proslovu obvinil francouzského prezidenta Emmanuela Macrona z „víry v bláboly z YouTube“.

Demonstrantů se na Václavském náměstí sešlo okolo 250. Jejich cílem bylo zpochybnit útok na Sýrii z minulého víkendu, který podle účastníku nic nevyřeší a jen povede k další agresi. Francie, Británie a USA zaútočily na zemi v rámci odvety za chemické útoky, které se konaly ve městě Dúma a za kterými má stát režim Bašára Asada.

Foldyna bouřil na Václaváku: „Jsme oblbováni“

Jedním z účastníků byl poslanec Jaroslav Foldyna, jenž se postavil před sochu sv. Václava a demonstrantům vyprávěl, jak bychom se jako Češi měli bát „hybridní politiky a nestandardních politických uskupení, které si říkají neziskovky“. Podle místopředsedy ČSSD existují objektivní důkazy o tom, že polovina informací, které o Sýrii dostáváme, je lež. „Obávám se, že jsme oblbováni,“ burácel do mikrofonu. 

Akce se účastnil také komunistický poslanec Stanislav Grospič nebo místopředseda KSČM Josef Skála.

Ovčáčkovi za tweety postih nehrozí, vzkázal Mynář

Proti útoku spojenců v Sýrii se postavil i prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček, který se však nemusí obávat postihu za své vyjadřování na sociálních sítích. Ovčáček sobotní útok aktivně komentoval na Twitteru. Například české novináře či pracovníky neziskových organizací ve svých příspěvcích obvinil, že vítají válku. Některá jeho vyjádření vyvolala kritiku.

Mynář následně médiím sdělil, že komentáře Ovčáčka prověří. Dnes však kancléř uvedl, že „celý Hrad“ stojí jednotně za názorem Zemana a útok na Sýrii považuje za nešťastný a zbytečný.

„Tyto věci se válečným způsobem řešit nemají,“ řekl Mynář. Jak podle něj tyto záležitosti dále Ovčáček komentuje „na svém soukromém Twitteru“, je jeho věcí. Dodal zároveň, že jeho vyjádření odpovídají „duchu“ toho, co si o útoku na Sýrii myslí prezident a byla proto v pořádku. „Nebudu z toho vyvozovat žádné důsledky, protože hájí stejný názor jako pan prezident,“ dodal kancléř.

Zaorálek chce politické řešení

Také členové branného a zahraničního výboru Sněmovny ve středu řešili bombardování Sýrie. Podle nich by se vláda měla zasazovat o mírové řešení a zároveň by měla nabídnout kapacity české armády pro vyšetřování chemických útoků. 

Jana Černochová (ODS) připomněla, že Česko stále má jako jeden z mála západních států fungující ambasádu v Damašku, která zastupuje i zájmy Evropské unie a Spojených států. „To je skutečně jedinečná příležitost, která dává České republice, politikům exkluzivitu, že by skutečně do tohoto konfliktu mohli významnou měrou v mírový prospěch promlouvat,“ řekla.

Podle exministra zahraničí Lubomíra Zaorálka (ČSSD) by se Česko mělo snažit o stabilizaci Sýrie, podobné nálety, jako provedly v sobotu USA, Británie a Francie, podle něj samy o sobě situaci nevyřeší. „Česká republika by se měla co nejvíc angažovat v politickém řešení konfliktu, aby se přestalo válčit, aby se přestalo zabíjet a aby se hledala cesta ke stabilizaci Sýrie. Nevystačíme s bombardováním tomahawky,“ uvedl.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Chemické útoky, na které spojenecký nálet reagoval, ale poslanci podle Zaorálka odsoudili. „Odsuzujeme ty, kteří páchají takové zločiny. V našem usnesení jsme se snažili, aby bylo jasné, aby tito byli potrestáni,“ řekl.

Babišovy rozporuplné výroky

Poslanci se na výboru také ptali premiéra v demisi Andreje Babiše, ministryně obrany Karly Šlechtové (oba ANO) a zástupců ministerstva zahraničí na bližší informace o náletu v Sýrii. „Otázky směřovaly k tomu, zda jsme to věděli a co konkrétně proběhlo,“ uvedla Šlechtová. Podrobnosti nyní nechtěla prozrazovat, podle ní jde o utajované informace. Až bude mít ministerstvo obrany konečnou zprávu o záležitosti opřenou o poznatky od tajných služeb i od spojenců, je Šlechtová připravena ji zveřejnit.

Černochová a Zaorálek se také vrátili k rozporným vyjádřením, která o náletu v Sýrii postupně vydal premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). Podle nich je to důsledek skutečnosti, že Česko stále nemá plnohodnotnou vládu a hnutí ANO vyjednává s více partnery o jejím vytvoření. „Můj výklad té opatrnosti je to, aby si nikoho nenaštvali. Aby si nenaštvali ani komunisty, ani SPD a měli manévrovací prostor pro sestavení vlády co nejširší,“ řekla Černochová.

Šlechtová nechtěla Babišovy výroky komentovat. Uvedla pouze, že si stojí za svým stanoviskem ze soboty, kdy informovala o tom, že čeští vojáci působící na Golanských výšinách jsou v pořádku.

marais ( 20. dubna 2018 08:20 )

Pane Foldyna, konečně jste to řekl veřejně.Díky, protože útok na Sýrii odsuzujeme všichni.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa