Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Místo „mlátičky“ Ondráčka zvolili poslance ANO Maška. Kalousek bouří: Je to ostuda

Video se připravuje ...
Autor: Jakub Veinlich, ČTK - 
18. dubna 2018
13:10

„Z osobních důvodů“ se Zdeněk Ondráček na začátku března vzdal své funkce předsedy sněmovní komise GIBS. Proti jeho zvolení se konaly také v několika městech na náměstích demonstrace a pod jejichž tíhou změnil své stanovisko na Ondráčkovo zvolení i premiér v demisi Andrej Babiš. Než aby Sněmovna komunistického dominanta odvolala, rezignoval sám. Na jeho místo dnes poslanci zvolili Jiřího Maška (ANO). Miroslav Kalousek (TOP 09) to označil za ostudu.

„Myslíte si, že jste svolali demonstrace. No, chtěl bych vám, milí kolegové z pravé části politického spektra, já vás nazývám demokratická žumpo, říct: Nebuďte tak namyšlení.“ prohlásil na začátku března těsně před svou rezignací v Poslanecké sněmovně Ondráček

Části poslanců vadilo Ondráčkovo působení za socialismu, kdy jako člen pohotovostního pluku zasahoval proti protirežimním shromážděním.

„Vaše pojetí demokracie znamená to, že jsem nejenom já, ale i moje rodina, moje děti vystaveni takovému mediálnímu tlaku i výhrůžkám, že sem zvažoval a konzultoval s Policií ČR poskytnutí krátkodobé ochrany,“ pokračoval ve své řeči k poslancům komunista Ondráček a následně potvrdil to, o čem se ten den spekulovalo. Svou rezignaci. „Protože jsem vyhodnotil bezpečnostní situaci svoji a mé rodiny,“ zdůvodnil svůj odchod.

Dnes je Ondráček jedním z kandidátů na předsedu KSČM, kterého budou delegáti sjezdu volit už tuto sobotu v Nymburku. 

Mašek vyhrál zcela jasně

Nově na předsedu komise pro kontrolu GIBS kandidovali tři poslanci. Jiří Mašek z hnutí ANO a znovu stejně jako při první volbě poslankyně ODS Zuzana Majerová Zahradníková a Piráti nominovali opět Mikuláše Ferjenčíka.

Poslanec Babišova hnutí Mašek byl dnes zvolen jednoznačně. Dostal 105 hlasů, Zahradníková 37 a Ferjenčík 30. Tajná volba začala v Poslanecké sněmovně ve 13 hodin a výsledky vyhlásil šéf volební komise Martin Kolovratník (ANO) v půl třetí odpoledne, po polední pauze.

Kalousek: Je to ostuda

Miroslav Kalousek po zvolení Ondráčkova nástupce Maška předstoupil před poslance s „hlasitým povzdechem“. Připomněl protesty, které předcházely Ondráčkově rezignaci a to, že Babiš „sejmul“ šéfa GIBS Michala Murína.

Je zvolen zaměstnanec politické divize, kterou ten bývalý agent Státní bezpečnosti a trestně stíhaný premiér vlastní. Myslím si, že to je situace, která je pro budoucnost téhle republiky výrazně nebezpečnější a skandálnější než bylo zvolení pana předsedy Ondráčka. Myslím si, že tohle hlasování je ostudou Poslanecké sněmovny a ostudou vládní koalice, ať už se k té koalici hlásí kdokoliv,“ bouřil Kalousek.

Inspekce bezpečnostních sborů je nyní v centru pozornosti hlavně kvůli sporu premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) s jejím ředitelem Murínem. GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s ním kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření inspekce.

Bartoš: Do sbírky chybí ANO už jen policejní prezident

V úterý šéf GIBS Murín oznámil, že nakonec skončí ve své funkci, a to na konci dubna. Minulý týden přitom skončil kvůli údajnému vyčerpání a dlouhodobému stresu v nemocnici. „Mohu to potvrdit, ale dál se k tomu nebudu zatím vyjadřovat,“ citoval Murína web Aktuálně.cz, podle kterého šéf GIBS plánuje odejít do civilu.

Sněmovní opozice soudí, že se Babišova vláda snaží získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně inspekce. Premiérův postup kritizuje i kvůli jeho trestnímu stíhání v případu Čapí hnízdo.

„Komise Poslanecké sněmovny pro kontrolu činnosti GIBS bude vedena členem hnutí ANO oproti předchozí rétorice toho, že by to měla kontrolovat opozice. Já nevím, jaké jsou plány pana premiéra Babiše, já už počítám, že do té sbírky všech těch důležitých hráčů v kauze Čapí hnízdo chybí snad jen policejní prezident,“ podotkl ve Sněmovně Pirát Ivan Bartoš. Vůle Sněmovny zajistit nezávilost vyšetřování i celý průběh kauzy podle něj není, což ho mrzí.

Bartošek: V Česku probíhá politický převrat

„Trestně stíhaný premiér skutečně svým přístupem vyhnal z vedení GIBSu pana Murína a s voučasné době hnutí ANO udělalo to, že nezávislost činnosti policie bude opět kontrolovat hnutí ANO. Je potřeba si uvědomit, že v současné době probíhá v podstatě politický převrat v ČR, protože ubíráte právo opozici možnost kontrolovat to, co děláte, ubíráte možnost, aby vám bylo vidět na prsty,“ šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek a varoval: „Věřte, že dílo, které jste započali, se do budoucna obrátí proti vám.“

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik uvedl, že byl Mašek zvolen demokratickou cestou.

Faltýnek: Měli jste postavit jednoho kandidáta

Jaroslav Faltýnek (ANO) varoval: „Uznávám, že my jsme udělali na tom začátku zásadní chybu. Že dneska se ta naše vstřícnost a velkorysost ve vztahu k výsledku voleb otáčí proti nám. Ale přátelé, nikdy není pozdě. Nikdy.

zastoupení ANO ve vedoucích funkcích ve Sněmovně podle něj neodpovídá výsledku voleb. Někteří měli podle něj jiné představy o výsledku voleb - třeba právě Kalousek. „Ale já za to fakt nemůžu, tak to rozhodli lidi,“ vzkázal Faltýnek. Podle něj je škoda, že se opozice nedokázala dohodnout jen na jediném kandidátovi. Zisk 105 hlasů pro Maška ho „celkem překvapil“. Kvalifikačními předpoklady byl nejlepší, míní Faltýnek o bývalém řediteli Záchranné služby Královéhradeckého kraje. Útoky Bartoška označil Faltýnek za „demagogické výkřiky“.

marmat ( 18. dubna 2018 19:43 )

JSTE zdenekk, Kalousek, nebo Bělobrádek ???

marmat ( 18. dubna 2018 19:41 )

Přidám...je totiž už legálně MIMO čas a prostor = realitu .

marmat ( 18. dubna 2018 19:39 )

KALOUSEK šílí...nikdy nebyl ani minimální diplomat-teď by chtěl zpochybnit TAJNOU VOLBU, kde někdo zvítězil "na celé čáře"....Je velmi chorý.

gladio ( 18. dubna 2018 18:14 )

havlozasoplenci ti to tady zase zeblili, ,odporné kreatury kapitalističtí vrahové dětí,kteří střílí bezbranné děti na ulicích odmítají ondráčka s pendrekem, zrůdné zlo přišlo k moci pučem CIA 1989 masakr dětí v USA Kent state Ohio 4.5 1970 https://www.youtube.com/watch?v=FakLUusNlXc

marmat ( 18. dubna 2018 17:33 )

zdennku/sichlhammre-Soustrast sorry jako - tam už bylo zřejmě SRP A KLADIVO zřejmě v kurzu...Ale spíš se to vleče už z prenatálu...Jinak by to nemohlo mít takový "GRÁDY"...............

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa