Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Babiš slavil s Haškem a Tejcem, popřáli spolu Benešové. A řešili vládu?

Autor: simao, bel - 
18. dubna 2018
11:48

Premiér Andrej Babiš (ANO) se v úterý sešel s Michalem Haškem (ČSSD) a bývalým členem sociální demokracie Jeronýmem Tejcem. Právě o Tejcovi se mluví jako o možném nestranickém odborníkovi, který by se mohl ujmout ministerstva vnitra. Exhejtman Hašek se dnes na Facebooku jal vyvrátit „konspirační teorie“, prý jen vyrazili pogratulovat k narozeninám právničce a někdejší ministryni spravedlnosti Rusnokovy vlády Marii Benešové.

„Rád jsem včera popřál k významnému životnímu jubileu Marii Benešové, které si lidsky i profesně nesmírně vážím a hodně jsme toho spolu v politice prožili. Osud tomu chtěl, že máme narozeniny oba 17. dubna. A už jsem si všiml, že z narozeninové oslavy je po Praze docela poprask. Tak tvůrcům všech konspiračních teorií mnoho zdaru v jejich náročné práci,“ vzkázal na Facebooku Michal Hašek.

Toho premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) čas od času zmiňuje, když mluví o ČSSD - Babiš se hájí tím, že již v minulosti s lánským pučistou Haškem, účastníkem schůzky s prezidentem Milošem Zemanem, mohl jednat o spolupráci, ale nakonec dal přednost jednání s tehdejším předsedou sociálních demokratů Bohuslavem Sobotkou

„Jména Hašek a Novák (bývalý moravskoslezský hejtman - pozn. red.) – já se divím panu premiérovi, že vůbec takové lidi má v ČSSD. On je dneska silný předseda, on skutečně uchopil tu stranu – i díky mně – v říjnu 2013. Kdybych byl takový ten politik, tak jsem to mohl krásně rozehrát a říct – jo, já budu jednat s Haškem o vládě i se Sobotkou, mohl jsem to rozstřelit,“ říkal v říjnu 2016 Babiš Novinkám.

Oslavenkyně Benešová: Nepracovalo se, slavilo

Nyní se však Babiš s Haškem sešel na jedné oslavě. A také s Jeronýmem Tejcem, který však řady ČSSD opustil a stal se náměstkem na ministerstvu spravedlnosti, v jehož čele se chystá skončit Robert Pelikán (ANO). Do nové vlády již nezasedne, dle spekulací by v ní však coby odborník mohl být Tejc - ovšem na ministerstvu vnitra, které je klíčové v dalších jednáních ANO a ČSSD.

Setkání předsedy ANO a Haška s Tejcem v pražské restauraci je pikantní i proto, že se Babišovo hnutí snaží navázat na zkrachovalá jednání s ČSSD o vládě.

To se však prý na oslavě neřešilo. K setkání Babiše s Haškem a Tejcem oslavenkyně Marie Benešová pro Novinky.cz uvedla: „Měla jsem sedmdesátiny. Tam bylo víc lidí, nejen tito jmenovaní. Co je na tom tak zvláštního? Tam se žádná vláda samozřejmě netvořila. Přišli mi popřát lidi, se kterými jsem pracovala, se kterými jsem něco prožila i v politice a byla to normální narozeninová oslava, kde se nepracovalo. Všichni se dobře bavili a všem se to líbilo.“

Zimola: Hašek a Tejc jsou už dospělí lidé

Na dotaz Blesku, zda ČSSD řeší účast Haška s Tejcem na společné oslavě s Babišem, předseda sociálních demokratů Jan Hamáček odpověděl stručně: „Neřeším.“ Momentálně je přitom mimo Českou republiku, zamířil do Rumunska.

Sdílnější byl současný „korunní princ“ ČSSD Jiří Zimola. „Pokud vím, tak pánové Hašek a Tejc jsou už dospělí a nepotřebují se nás ptát, kam mohou chodit. Ani jeden z nich není členem vyjednávacího týmu, a proto jakákoliv spojitost jejich účasti na oslavě narozenin paní Benešové s vyjednáváním o případné vládě je naprosto mimo realitu,“ vzkázal statutární místopředseda.

Co nabídlo ANO vedení ČSSD?

Jakou nabídku přesně Babiš vedení ČSSD dal, však není jasné. Spekuluje se o pěti ministerských křeslech (obrana, zahraničí, školství, kultura a ministerstvo práce a sociálních věcí) a vnitru pro odborníka, nikoli ministra z ANO.

K takové nabídce však první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek v úterý uvedl: „Je to hezká spekulace, ale není to pravda.“ Obě strany však jinak drží bobříka mlčení. Nabídku ANO probere až v pátek sociální demokracie na svém grémiu.

Ani taková nabídka by přitom u ČSSD nemusela projít. „Pro naše členy je problém trestně stíhaná osoba. Nejlepší by bylo, kdyby Babiš na půl roku z vlády odešel, nechal ji řídit Richardem Brabcem a po prošetření kauzy se vrátil,“ řekl Právu poslanec ČSSD, který si nepřál být jmenován.

Do setkání Babiše s Haškem a Tejcem si přitom rýpl poslanec opoziční ODS Martin Kupka. „A v pátek teda bude ČSSD projednávat tu nabídku, kterou dostala v pondělí ve Sněmovně nebo v úterý v Ambiente?“ napsal na Twitteru.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

marmat ( 18. dubna 2018 19:53 )

NEJzhrzenější je dnes xxxtý muž ČSSD - exmninistr Jan Chvojka....Zoufale sám a nepozván !!! Je to ercdemagog.

marmat ( 18. dubna 2018 17:08 )

zdenekk(jetu):Hezké, že už Vám to zaklaplo.....děláte to dlouho-nejtěžší je své deviace popsat!

marmat ( 18. dubna 2018 17:06 )

sichlhamr(SRP+KLADIVO): ...brzy budou čarodejnice...tam spalte své patologické nenávisti.Netušíte, jak se Vám uleví.

marmat ( 18. dubna 2018 17:03 )

Málokterý titulek ZDE je adresován inteligenci...Má donutit niky zdenekk a spol. k "JASNĚMU" úsudku bez čtení článku...Jim to totiž n a p r o s t o stačí.

marmat ( 18. dubna 2018 17:00 )

Žijte přítomností....a nekyselte se něčími obědy a večeřemi . Takových bylo...... A bude !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa