Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Tejc jako ministr vnitra? Po volbách odešel z ČSSD, teď by mohl zamířit do vlády

Autor: Mii, ČTK - 
17. dubna 2018
15:06

Spor o ministerstvo vnitro, kterého se nechce pustit hnutí ANO a jehož ovládnutí ČSSD vnímá jako jednu z hlavních podmínek pro vstup do vlády, by mohl dostat řešení v podobě bývalého šéfa klubu ČSSD Jeronýma Tejce. O jeho jméně se hovoří jako o možném šéfovi resortu, kterého by respektovaly obě dvě strany. Informaci přineslo Právo. Tejc aktuálně pracuje jako politický náměstek na ministerstvu spravedlnosti, ze sociální demokracie odešel loni na podzim.

Nestraníka v čele vnitra vnímá jako nejlepší řešení například předseda Sněmovny a člen předsednictva ANO Radek Vondráček. Podle něj by se aktuální ministr vnitra Lubomír Metnar (rovněž nestraník, ale dosazený ANO) mohl stát budoucímu šéfovi resortu prvním náměstkem.

Metnarova slova z pondělí působila, jako by s odchodem už počítal. „Musíte vnímat, že je to opravdu politické rozhodnutí, které je třeba učinit, protože Česká republika si určitě zaslouží stabilní vládu, ať se tady začne pracovat opravdu naplno,“ sdělil při výjezdu vlády na Karlovarsko.

„Je tady řada připravených projektů. To víte, že z hlediska… těžko se mi odchází a nebyl jsem zvyklý, že bych odcházel od rozdělané práce. To je jedna věc, ale otázka zase samozřejmě druhá – ctím politické rozhodnutí, které by přišlo a tuto vládu a stabilizovalo,“ pokračoval bývalý policista, který již jako náměstek ministra vnitra působil.

Tejc je zatím opatrný

Bývalý šéf poslanců ČSSD možnost budoucího angažmá přímo nekomentoval. „Já jsem se připravoval několik let jako stínový ministr vnitra. Stejně tak jsem byl čtyři roky předsedou ústavně-právního výboru Sněmovny. Já nerozlišuji tyto dva resorty na bližší, méně bližší. V tuto chvíli jsem náměstkem na ministerstvu spravedlnosti a tato práce mě baví,“ řekl Tejc pro Českou televizi.

Tejc byl členem ČSSD 20 let. Jako stínový ministr vnitra působil až do sněmovních voleb v roce 2013, kdy funkci šéfa resortu nakonec nedostal kvůli účasti na tzv. lánském puči.

Nové jednání, nové podmínky

Budoucí podobu vlády řešili v pondělí zástupci ANO a ČSSD. Obě dvě strany znova usedly k jednacímu stolu poté, co podstatná část poslanců ANO odmítla variantu vlády s SPD a KSČM, kterou preferoval prezident Miloš Zeman a které se nebránil šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

ANO mělo ČSSD představit novou nabídku. Jakou, ale nikdo po pondělním jednání neuvedl. Předseda sociální demokracie Jan Hamáček novinářům jen sdělil, že o navržených podmínkách nejdříve informuje grémium a předsednictvo strany.

Objevily se informace, že ANO nabídlo ČSSD pro případnou koaliční vládu pět ministerstev a obsazení ministerstva vnitra nezávislým expertem na základě společné dohody. To ale v úterý popřel první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek jako spekulaci médií. „Je to hezká spekulace, ale není to pravda," řekl Faltýnek o údajném návrhu. 

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa