Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 9°C

Babiš vyhrál, dostal hlavu šéfa GIBS. Končím, oznámil Murín

Autor: ČTK, simao - 
17. dubna 2018
11:14

Michal Murín skončí ke konci dubna v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), oznámil v úterý na webu inspekce. Inspekci vede od předloňska, odejde do civilu. Murín uvedl, že pokud by zůstal ve funkci, mohlo by to vést ke zpochybňování výsledků práce GIBS. Murín byl v posledních týdnech ve sporu s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který oznámil úmysl Murína dočasně zprostit služby.

Michal Murín uvedl, že situace kolem GIBS a jeho osoby, která se vyvinula v posledních měsících, mu nedovoluje pokračovat v řízení inspekce. „Ačkoli jsem se nedopustil ničeho nezákonného ani neetického, obávám se, že mé setrvání v čele GIBS by mohlo zavdat příčinu k nedůvodnému zpochybňování výsledků její práce, především ze strany obou vrchních státních zástupců a nejvyššího státního zástupce,“ napsal.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v reakci uvedl, že s názorem státního zastupitelství na činnost GIBS byl Murín průběžně seznamován. „Nejde mi o to někoho zpochybňovat, ale o to, aby instituce řádně a kvalitně pracovala. Stejně přistupuji ke komunikaci se všemi institucemi, s nimiž spolupracujeme,“ napsal Zeman na dotaz ČTK.

Babišův tlak

Murínova situace se řešila i na bezpečnostním výboru, kde se ohledně Murína střetli Andrej Babiš (ANO) a expremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), za něhož Murín do funkce nastupoval. Podle Babiše kryl Murín policisty a Sobotka pak kryl jeho. Babiš při tom vychází z kritiky státních zástupců z Olomouce, jejichž podnět dostal na stůl již Sobotka, ale Murína ve funkci podržel a řízení s ním nezahájil. Naopak Babiš se rozhodl s Murínem kázeňské řízení zahájit.

Ve službě v bezpečnostních sborech skončí Murín po 36 letech, uvedl na webu inspekce. „Na všech pozicích a za všech okolností jsem se vždy snažil vykonávat svoji práci co nejlépe a nejsvědomitěji,“ doplnil. Ve vedení GIBS usiloval o to, aby její příslušníci mohli řádně plnit své úkoly, napsal Murín.

Vyčerpaný Murín skončil v nemocnici

Minulý týden kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu skončil Murín v nemocnici. V březnu uvedl, že na něj Babiš tlačil opakovaněl, aby ve vedení GIBS skončil.

Na schůzkách s Murínem podle něj Babiš řekl, že pokud místo šéfa inspekce opustí, obejde se to „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření GIBS.

Opozice: Někdo měl jít do „tepláků“

Sněmovní opozice uváděla v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizovala také kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo. „Místo toho, aby šel někdo do tepláků, zamíří Michal Murín do civilu,“ podotkl šéf poslaneckého klubu KDU-ČSL Jan Bartošek na Twitteru.

Řada politiků se shoduje, že Babišovi jeho tlak na Murína vyšel. „Vypadá to, že tlak Andreje Babiše na ředitele GIBS Michala Murína byl úspěšný. Bohužel. A kdopak je na řadě teď?“ zareagoval dnes předseda ODS Petr Fiala. „Šéf GIBS Murín očividně podlehl mocenskému tlaku ze strany Andreje Babiše. Nešlo o fakta, ale o snahu ovládat všechny bezpečnostní složky, včetně GIBS, a to v době, kdy je premiér v demisi sám vyšetřován,“ míní šéf TOP 09 a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Na Pospíšila navázal i Miroslav Kalousek (TOP 09). Lidsky Murína chápe, byl ochoten sloužit a dostalo se mu za to šikany, uvedl ve Sněmovně. „Trestně stíhaný premiér v demisi vyvinul naprosto neuvěřitelný tlak na to, aby se zmocnil GIBS a tím do značné míry i kontroly nad policií,“ míní. Nebylo by to takto nebezpečné, kdyby byl premiér „čistý jako lilie“, to ovšem Babiš podle Kalouska není. O nástupci Murína si myslí své. „Nepochybuji, že to bude někdo mimořádně oddaný Andreji Babišovi,“ podotkl.

Starostové prý sledovali celou kauzu Murín s podivem a obavami. „Tlak na něj vyvinutý byl enormní. Vůbec se nedivím tomu, že skončil v nemocnici,“ uvedl dnes ve Sněmovně k Murínovu konci místopředseda STAN Vít Rakušan. Nediví se ani tomu, že se Murín rozhodl skončit po tom, čím si musel v posledních měsících projít. Nechce hodnotit, zda Murín pochybil, či nikoli, cítí však hořkost z toho, že Babiš „dotlačil současného ředitele k rezignaci“.

Myslí si to i šéf Pirátů Ivan Bartoš. „Rozhodnutí pana Murína odejít respektuji. Jinou věcí je aktivita premiéra Babiše, která měla jasný cíl - odstranění pana Murína z funkce. Cesta likvidace pana Murína byla ze strany premiéra v demisi evidentní, z pohledu legislativy a jeho kompetencí navíc přinejmenším pochybná,“ podotkl Bartoš na Facebooku.

marmat ( 18. dubna 2018 11:28 )

MURÍN u sebe neshledal jakékoliv pochybení...takže už ZBÝVÁ jen požádat Vatikán o SVATOŘEČENÍ.

marmat ( 18. dubna 2018 11:26 )

Vámi určený horizont by tak moc a moc chtěl (i) Kalousek, Fiala, Farský, Michálek, Bělobrádek, Zaorálek, Uježděná........Bartošek, Bělobrádek, Stanjura.....Těšíme se na 38-40% pro ANO v poředčasných volbách. Preference rostou nezadržitelně-sorry jako, váš sen se rozplývá jak "trestní stíhání pana Faltýnka".

salto ( 18. dubna 2018 07:46 )

Hlavně aby mu nenamazali kliku novičokem

kacko ( 18. dubna 2018 07:44 )

fandím Babišovi, protože nevím co od něj můžu čekat, na rozdíl od ODS,ČSSD, TOP09, ........ vím na 100% co mě čeká

marmat ( 17. dubna 2018 22:54 )

ronyI:Nemusíte se radovat...Hlava Murína byla karma za ubohý hon na Babiše od prohnilého policajta...Je to v souvislostech super-skalp!!! Co je proti tomu konspirace Čapí hnízdo.( natož jako důvod chtít vnitro to zní jako velká provokace)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa