Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Zeman: Vláda bude do léta. Podepíšu variantu s ČSSD i s podporou KSČM a SPD

Autor: kal - 
15. dubna 2018
18:25

Premiér Miloš Zeman je přesvědčený o tom, že se šéfovi ANO Andreji Babišovi podaří sestavit vládu do léta, konkrétně do konce června. Zeman to řekl v rozhovoru pro Frekvenci 1. Podle něj jsou teď jen dvě možnosti – buď se ANO dohodne s ČSSD, nebo se ve Sněmovně opře o komunisty a SPD. Hlava státu je připravena podepsat obě varianty.

„Je to premiér, nikoli prezident, který má sestavovat vládu,“ řekl Zeman na Frekvenci 1. Zmínil přemet, který hnutí ANO za poslední týden prodělalo, kdy se místo cesty k SPD vydalo zpět za sociální demokracií. „Pan premiér mě sám požádal, abych mu dal doporučení a veřejně prohlásil, že toto doporučení pro něj bude zásadní. A jak se politikům někdy stává, přijel na zasedání hnutí ANO a zjistil, že je všechno jinak,“ uvedl prezident.

Zeman zrekapituloval cesty, kterými se Babiš chtěl zatím k vládě dobrat, včetně snahy o koalici s ODS, která by měla 103 hlasů. A připustil, že jeden ze scénářů sám podpořil. To když ANO jednalo právě o koalici se sociální demokracií opřenou o komunisty. „Na sjezdu ČSSD jsem se přimluvil za něco takového. Osm let jsem byl předsedou této strany, tak jsem na to měl právo,“ uvedl.

Zeman řešil konzervu s fazolemi i telecí řízek

„Mám ve své spíži mnoho konzerv. Když chce někdo ochutnat fazole s párkem, dostane fazole s párkem. Když chce telecí řízek, dostane telecí řízek,“ glosoval vládní vyjednávání prezident. Bránil se přitom tomu, že by za telecí řízek považoval úřednickou vládu. Jakkoli i tuto krajní možnost prý s šéfem ANO řešil.

„Buď se dohodne ANO a ČSSD. A pokud se nedohodne, jsou připraveny dvě strany tolerovat menšinovou vládu Andreje Babiše. Já klidně podepíšu obě varianty, protože tu nejsem od toho, abych vládu sestavoval,“ dodal prezident smířilivě.

Krátce před rozhovorem pro Frekvenci 1 byl v Lánech za prezidentem Milošem Zemanem premiér v demisi Babiš. Zemanovi vysvětloval zvrat ve vládním vyjednávání, kdy se ANO rozhodlo vrátit za jeden stůl se sociálními demokraty, se kterými předtím jednání překvapivě zkrachovala. I proto Zeman v úterý doporučil premiérovi v demisi vyjednávat podporu vlády s SPD a komunisty. V neděli Babiš odcházel s tím, že chce mít dohodu s ČSSD o ministerských postech do týdne. Na programu už se strany podle Babiše vpodstatě dohodly před krachem předešlých jednání. 

Video  Zeman promluvil o jedu v Česku, poradci s půlkou žaludku i svém zdraví  - Blesk.cz
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

plwer ( 15. dubna 2018 21:04 )

plwer ( 15. dubna 2018 21:02 )

strejda777 ( 15. dubna 2018 21:01 )

A ty jsi tím pádem jedenáctý.....blahopřeji!

Samo ( 15. dubna 2018 20:48 )

Na nápad vyznamenat Vitáskovou, která měla být za minulé vlády odsouzena na 8,5 roku natvrdo, přestože nastoupila až půl roku po údajném trestném činu, který se stal za jejího předchůdce. Někdo vlivný za této minulé vlády a tou osobou byl ninistr průmyslu a obchodu Mládek, se ji snažil dostat z úřadu, takže teď by si měl jít sednout do chládku Mládek.

Samo ( 15. dubna 2018 20:42 )

Copak Zeman podepíše všechno, co se mu zdá normální. A normální se mu zdá všechno, co se mu ještě nedávno normální nezdálo. Ale jinak, zase z něho vyletěla perlička. Prý útok Západu na Assadovu Sýrii byla kovbojská akce, která nebyla schválena Radou bezpečnosti OSN. A proč tedy Zeman držel klapačku, když Putinovo Rusko obsadilo část Moldavska Podněstří, když obsadilo část Gruzie Abcházii a Jižní Osetiji, když obsadilo Rusko Krym a východní Ukrajinu a byl dokonce tak neurvalý, že radil Ukrajincům, aby se s tím smířili, protože Zeman dobře ví, že co Rus zachvátí, v životě nenavrátí. Ani u jedné z těchto akcí neměli Rusové souhlas Rady bezpečnosti OSN. Tato Rada je k ničemu, když největší ničemové jsou stálí členové této rady Rusové.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa