Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

Naštvaný Babiš: Zeman mi nemusí radit. S ČSSD chci do týdne vyřešit posty

Autor: Jakub Veinlich, kal - 
15. dubna 2018
16:25

Podruhé v jednom týdnu přijel premiér v demisi Andrej Babiš (ANO) na lánský zámek za prezidentem Milošem Zemanem. Nedělní odpolední schůzku podnítil obrat ve vyjednávání o vládě, která by získala důvěru poslanců. Hnutí ANO totiž vyzvalo Babiše, aby místo vyjednávání s SPD znovu usedl k jednomu stolu s ČSSD. Zeman přitom v úterý doporučil premiérovi, aby hledal podporu u hnutí Tomia Okamury. Po hodině jednání Babiš oznámil, že chce mít s ČSSD posty ve vládě vyjasněné do týdne, prezident mu nemusí radit a že je naštvaný na vlastní poslance.

„Požádal jsem pana prezidenta o schůzku, abych mu vysvětlil obrat,“ řekl Babiš po jednání. Kvůli tomu, že měla ANO získat podporu pro vládu tím, že SPD odejde z jednacího sálu, zaryl šéf ANO i do vlastních řad: „Jsem trošku naštvanej na klub, že až na výboru jsme zaznamenali vyjádření některých poslanců do médií, že s tím mají zásadní problém.“

„ČSSD jsme nabídli vlajkovou loď, ministerstvo práce a sociálních věcí. Pan prezident dal termín panu Hamáčkovi ve čtvrtek. Budeme z naší strany spěchat. Potřebujeme mít do příštího pátku nějakou jasnou předběžnou dohodu,“ připojil Babiš k termínům dalších vládních jednáních.

Podle Babiše je teď na místě spěchat. „S ČSSD jsme vyjednávali dlouho. Program jsme víceméně domluvili, jak pan prezident, tak i já jsme byli překvapeni, že jednání minulý čtvrtek nedopadlo,“ řekl šéf ANO a dodal: „Pokud budeme zodpovědní, není důvod, abychom se během příštího týdne domluvili na resortech. A orgány ČSSD to buď schválí, nebo neschválí.“

„Pana prezidenta jsem informoval o tom, s čím jdeme do vyjednávání s ČSSD, jaká je naše strategie. Pan prezident mi nemusí radit, vím, jak to mám vyjednávat. Vzal to na vědomí. Znovu zopakoval, že zodpovědný za vyjednávání vlády jsem já, je to moje zodpovědnost,“ zmínil premiér v demisi, podle kterého bude teď s ČSSD řešit hlavně posty ve vládě.

Druhá schůzka během jediného týdne

Během tohoto týdne se Zeman a Babiš viděli už podruhé. Politická situace ale za posledních několik dnů dostala zcela jiný směr, než s jakým se oba politici poprvé rozcházeli. Členové hnutí ANO se totiž postavili proti variantě, že by se nová vláda měla opírat o jakoukoliv podporu od SPD.

„Jediná varianta, která byla tehdy na stole, byla nějaká eventuelně varianta, kde by SPD tolerovalo vznik vlády pasivně, nebo že by hlasovali nohama,“ řekl v pátek ve Sněmovně Babiš novinářům.

V praxi by to vypadalo, že by poslanci SPD při hlasování o důvěře vládě opustili jednací sál Sněmovny, čímž by se snížil potřebný počet hlasů, které vláda pro získání důvěry potřebuje ve dvousetčlenné komoře získat.  

Podle Tomia Okamury, který už si na vliv nového kabinetu brousil zuby, změna postoje hnutí ANO překvapila nejen jeho, ale i samotného prezidenta Miloše Zemana.

Už v pondělí večer by se přitom v Poslanecké sněmovně po krachu prvních vyjednávání měli potkat zástupci ANO s ČSSD. Zda Babiš přijde s novými podmínkami, není zatím jasné. „Byli jsme vyzvaní, abychom pokračovali,“ naznačil premiér v demisi, že pokračování budou pokračovat přesně v tom bodě, kde se minulý týden obě strany rozešly. Jestli přijde nakonec s nabídkou, že přenechá ČSSD ministerstvo vnitra, ale říct nechtěl.

Vondráček: Vnitro může být neutrální resort

Předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček ale v rozhovoru pro sobotní Právo naznačil, že by se hnutí ANO bylo ochotné bavit i o variantě, aby vnitro zůstalo neutrálním. „Třeba bychom se mohli bavit o tom, aby vnitro dostal někdo úplně jiný,“ řekl Vondráček deníku.  Resort by tak mohl obsadit někdo, nezávislý, na kom si se obě strany shodly. „To je ale jen moje myšlenka,“ dodal Vondráček.

Například bývalý volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ale varuje, před tím, aby se sociální demokraté hnali s ANO znovu do svazku. Blesk Zprávám ministr zahraničí Sobotkovy koaliční vlády řekl, že Babiš by musel nejdříve přestat ČSSD urážet a také se povahově změnit.

„Nepodařilo se vytvořit atmosféru pro společné vládnutí. Nahradit atmosféru handlování a kšeftů tím, že v této zemi je opravdu potřeba něco udělat. Pan Babiš mluví občas o své knize, ale já mám pocit, že on to v sobě nemá,“ uvedl Zaorálek.

Prezident Miloš Zeman přijme příští týden také další předsedy politických stran. V pondělí si dá prezident oddych, v úterý pak na Pražském hradě přijme na jejich žádost předsedu ODS Petra Fialu a šéfa Pirátů Ivana Bartoše, ve středu je v plánu schůzka s předsedou lidovců Pavlem Bělobrádkem a na čtvrtek dostal termín šéf ČSSD Jan Hamáček.

KOSCW ( 15. dubna 2018 20:48 )

bureš to je znamá udavačská firma! tomu bych nevěřila ani nos mezi prasečíma očima! a kolik lidi za československa bylo zabito díky němu!

clesk ( 15. dubna 2018 19:49 )

..to myslí všichni asi jinak, je to jistá známka a taky to psát nebudu.

jajas ( 15. dubna 2018 19:17 )

Ano, máš pravdu. Ale netuším, jaký vliv to má na sestavení vlády bez SPD, jak chce Babiš?

platykodon ( 15. dubna 2018 18:39 )

Pokud půjde ANO s ČSSD do koalice, má příští volby prohrané. ČSSD je profláknutá, zlodějská, prolhaná a zkorumpovaná strana.

havran2 ( 15. dubna 2018 18:34 )

Babiš-velký chytrolín,uvidíme jak dopadne ! ! !

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa