Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Stropnický měl po hospitalizaci důležitý hovor z USA. Hrad to nepotěší

Autor: ČTK, jmik - 
15. dubna 2018
12:30

Spojené státy poděkovaly Česku za vyjádření podpory po útoku, který v noci na sobotu provedly americké, britské a francouzské síly v Sýrii. Informovalo o tom ministerstvo zahraničí. Ministr Martin Stropnický (ANO) o záležitosti v noci na neděli telefonoval s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem Sullivanem, který také ocenil, že Česko má v Damašku ambasádu, která zastupuje i americké zájmy. Pro Stropnického to byla vzpruha, čtvrtek a pátek strávil kvůli problémům s krční páteří v nemocnici. Akci spojenců naopak hodně nelibě nesou u prezidenta Miloše Zemana.

„Telefonicky jsem hovořil s úřadujícím ministrem zahraničí USA Johnem J. Sullivanem, který mě informoval o detailech vojenské akce. Poděkoval za vyjádření podpory a ČR označil za spolehlivého spojence,“ uvedl Stropnický.

Proti úderu se v Česku objevil i odpor

Český premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu označil zásah v Sýrii za nevyhnutelný. Stropnický uvedl, že bylo třeba dát najevo, že použití chemických zbraní je nepřípustné. Uvedl, že Rusko zablokovalo několik rezolucí Rady bezpečnosti OSN ohledně chemických zbraní v Sýrii, a proto byl podle něj zásah legitimní i bez mandátu Rady bezpečnosti.

Video  Rakety USA, Británie a Francie udeřily na Asadův režim  - Twitter / MohammadiRashid a ČTK
Video se připravuje ...

Útok už v sobotu podpořily opoziční ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a STAN. Zdrženlivější byli Piráti a ČSSD. Zásah důrazně odmítly i KSČM a SPD. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček v reakci na zásah uvedl, že vojenské řešení by mělo být až poslední v řadě. 

Američané vyzdvihli spolupráci spojenců

Sullivan v rozhovoru se Stropnickým podle ministra vyzdvihl význam toho, že zásah v Sýrii byl společnou operací spojenců a že reagoval na chemický útok v Dúmá. „(Sullivan) potvrdil, že závěry zpravodajských služeb USA jednoznačně prokázaly použití chlóru a sarinu v Dúmá, jak ostatně uvádí i zpráva WHO.

Dodal také, že cílem byly přesně vytipované objekty, kde se chemické zbraně vyráběly či skladovaly a že mise splnila svůj účel, tj. že syrské chemické kapacity utrpěly citelný zásah. Tím bylo vysláno jasné varování všem, kdo by chtěli chemické zbraně nadále používat. Nejsou známy žádné ztráty na životech," uvedl Stropnický.

Spojené státy, Británie a Francie v noci na sobotu podnikly koordinovaný vojenský úder proti Sýrii v reakci na možný chemický útok v povstalecké enklávě Dúmá u Damašku, který Západ přičítá režimu prezidenta Bašára Asada. Rusko i Sýrie taková obvinění odmítají. Útok podpořilo i NATO. Syrská státní média jej označila za flagrantní porušení mezinárodního práva. Moskva akci spojenců odsoudila a svolala kvůli ní mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Anketa
Souhlasíte s raketovým útokem USA, Británie a Francie na Sýrii?
počet hlasujících: 11173

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

cid2000 ( 16. dubna 2018 16:30 )

Škoda,že Stropnický neřekne,kolik těch raket by byla schopna sestřelit naše udatná armáda,naše PVO!!Možná nemáme skladem ani těch 100 raket na obranu naši země?Škoda,že se nikdo nezeptá z novinářů na stav naši PVO ani teplomet Moravec!

hades ( 15. dubna 2018 18:56 )

Tak co, rudá chátro? Moc vám to nechutná?

agfor ( 15. dubna 2018 16:52 )

Klidně na nás ty bombišky schoděj, když se jim to bude hodit. "Kamarádi Rusové" k nám taky vlítli s tankama, protože se jim to hodilo. Amíci jdou jen po prachách a dokud od nich kupujeme jejich šmejdy, tak nás nechají na pokoji.

montevideo ( 15. dubna 2018 16:38 )

Prostě komediant. Kam vítr, tam plášť.

Domda ( 15. dubna 2018 16:36 )

Ta pakaz z ANO jsou vlastizrádců kdo jich volí je zrůda debilni

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa