Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Nechat děti fetovat a chodit za školu? Ministerská příručka děsí odborníky, žádají stažení

Autor: Jitka Mikysková - 
17. dubna 2018
12:30

Podle nové příručky ministerstva práce a sociálních věcí určené sociálním pracovníkům se může patnáctileté dítě samo rozhodnout, že nebude dál studovat ani pracovat. Mladiství tak díky pokynům získávají mnohem větší práva, než měli dosud. Příručku kritizují sociální pracovníci i rodiče. Podle KDU-ČSL je dokument nejen v rozporu se současnou právní úpravou, ale i zdravým rozumem. Poslankyně Pavla Golasowská se tak chystá interpelovat ministryni práce a sociálních věcí Jaroslavu Němcovou (ANO) a žádá okamžité stažení příručky.

Pod metodickou příručkou pro kurátory pro děti a mládež o 249 stranách je podepsán tým ministerstva práce a sociálních věcí. Podle něj vychází dokument z konceptu, že ke každému dítěti má být přistupováno nikoli jako k předmětu péče a ochrany, ale jako k aktivnímu subjektu, nadanému vlastní osobností a vlastními právy. 

Seberizikovější projev dítěte je prý především projevem jeho osobní, rodinné či sociální potřeby, která zatím nedokázala být dostatečným způsobem uspokojena.

Dlouhodobé užívání návykových látek i úřad práce

Podle příručky se „dítě starší 15 let s dokončenou povinnou školní docházkou má plné právo rozhodnout, zda chce dál studovat či nikoliv. V případě, že se rozhodne nestudovat, má toto dítě stejné právo rozhodnout se nepracovat“.

Další metodologické doporučení z příručky praví, že „experimentování dítěte s návykovými látkami, ať již v podobě alkoholu či omamných a psychotropních látek, ještě samo o sobě nemusí nutně vést k jeho nepřiměřenému ohrožení. Rovněž některé látky, které bývají řazeny mezi návykové, nemusí nepřiměřeným způsobem ohrožovat život, zdraví a obecně příznivý vývoj dítěte ani v případě, že je dítě užívá dlouhodobě (jedná se především o tabák a THC)“.

Poslankyně Golasowská: Nejsou stanoveny hranice

Podle lidovecké poslankyně Pavly Golasowské to v praxi znamená, že pokud například dítě chodí takzvaně za školu, sociální pracovníci by mu v tom neměli bránit. Navíc dítě může podle příručky samo rozhodovat o svém zdraví – pokud bude brát drogy, má na takové rozhodnutí podle ministerstva právo.

Znepokojuje mě omezení činnosti kurátorů, kteří pracují s mladistvými od 15 do 18 let, že nemají zasahovat do jejich života. Nedávají se tam žádné hranice, děcka se nemají ani napomínat, když budou užívat návykové látky,“ uvedla Golasowská pro Blesk Zprávy.

Političku kontaktovali znepokojení pracovníci orgánu sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), kteří si přáli zůstat v anonymitě v obavě ze střetu s ministerstvem práce, aby se pokusila s příručkou něco udělat. 

Podle Golasowské vzrůstá podíl dětí závislých na návykových látkách a ze závislosti se těžko dostávají. Navíc se podle příručky problematizuje role rodiče, který je za dítě zodpovědný, ale současně by se dítěti neměl plést do života.

„To dítě, když se rozhodne, tak nemusí ani studovat, ale ani pracovat. A přitom rodič je jeho zákonný zástupce do 18 let a může proti němu být vzneseno trestní obvinění pro ohrožování mravní výchovy mládeže, pokud se o dítě nebude starat, takže se to trochu bije s občanským i trestním zákoníkem,“ dodala Golasowská.

Diví se ombudsmanka i exšéfka Klokánku

Do případu kritizované příručky o výchově teenagerů se vložila i ombudsmanka Anna Šabatová. Některé pasáže považuje za problematické, chce proto jednat s ministerstvem práce, ale konkrétní výhrady zatím neuvedla.

Na ministerstvo se obrátila i exšéfka Klokánku Marie Vodičková. S tím, že příručka je protizákonná a má se zrušit. „Patnáctileté děti potřebují výchovnou péči. Rodiče by měli klást větší důraz na jejich názor, netlačit je do školy, na kterou nechtějí, ale musí se respektovat rozumný názor a ne takový, který dítě poškodí. Tvrdit, že dítě nemusí chodit do žádné školy, nemusí pracovat a může být na ulici, tomu ani nevěřím, že někdo napsal,“ řekla iDnes.cz Vodičková.

Ministerstvo: Je to jen varianta přístupu

Ministerstvo práce a sociálních věcí dokument hájí. „Metodická příručka neuvádí, že orgány sociálně-právní ochrany dětí nemají intervenovat v případech, kdy děti starší patnácti let čelí nepříznivé sociální situaci. Oba metodické materiály pouze poukazují na to, že podoba intervence OSPOD v těchto případech se může v některých ohledech významným způsobem lišit od způsobu řešení případů mladších dětí,“ uvedla již dříve pro média Barbara Hanousek Eckhardová z tiskového oddělení úřadu.

Podle mluvčího MPSV Vladimíra Řepky příručku vydalo ministerstvo před rokem a půl za předchozího vedení. „Současné vedení ji nyní probírá a bude probírat s odbornou veřejností, s ministerstvem spravedlnosti a Advokátní komorou. Navíc aktuálně realizujeme setkání přímo s pracovníky OSPOD, na kterých jsou metodické pokyny z této oblasti vysvětlovány. V případě, že by se potvrdilo, že příručku je potřeba upravit, upravili bychom ji," vysvětlil Vladimír Řepka pro Blesk Zprávy.

Ministerstvo zdůrazňuje, že metodická příručka je určena pro pracovníky OSPOD a nepojednává o vztazích mezi rodiči a dětmi, ani neurčuje, jakým způsobem by rodiče měli své děti vychovávat.

 

 

 

  

flora ( 17. dubna 2018 18:33 )

Tu příručku sepsal evidentně někdo, kdo dostal doma "volnou výchovu", tatík s mamkou měli vlivné příbuzné , konexe a peníze a jejich nablblý potomek se dohrabal s koupeným titulem až na ministerstvo. A teď to vzal do svých rukou a všichni budete skákat jak on píská. Je na to od dětsví zvyklý .

0703 ( 17. dubna 2018 17:02 )

0703 ( 17. dubna 2018 17:00 )

Pod metodickou příručkou pro kurátory pro děti a mládež o 249 stranách je podepsán tým ministerstva práce a sociálních věcí. ========================================================================== No a takto pracují naši volení zástupci. Takový zmetek kdyby kdokoliv udělal v práci, tak jde na hodinu , bez platu a ještě bude doplácet.Toto už opravdu není možné a ani normální.

sores ( 17. dubna 2018 13:05 )

Přesně tak,bohužel v českých zákonech vítězí blbost nad rozumem!!! Řeší takové věci ohledně mládeže které v minulosti nikdo nikdy neřešil!!!Rodič aby se bál dát svému drzému potomkovi přes pusu aby ho děcko neudalo pro týrání! Učitel také,jinak dostane vyhazov.To zkoušelo USA v 60tých letech,naprostou volnost dětem,žádné zákazy a příkazy ani pohlavek. Po letech zjistili že to byla velká výchovná chyba, mládež byla nezvladatelná, tak to opět bylo zrušeno. A u nás se na to najelo jako před lety USA!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa