Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Babiš chce hlavu šéfa GIBS. Zničený Murín skončil v nemocnici, nechali si ho tam

Autor: ČTK, kal - 
13. dubna 2018
09:31

Ředitel Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michal Murín (55) skončil kvůli vyčerpání z dlouhodobého stresu v nemocnici. Média spekulovala, že kvůli zdraví zvažuje rezignaci, mluvčí GIBS Ivo Mitáček to ale v pátečním vyjádření na webu inspekce popřel. Už několik týdnů trvá spor Murína s premiérem v demisi Andrejem Babišem (ANO), který oznámil úmysl Murína dočasně zprostit služby.

Murín je podle Mitáčka hospitalizován v Praze od poloviny tohoto týdne. „Tam odešel na pravidelnou kontrolu, ale po vyšetření mu bylo doporučeno v nemocnici zůstat. Důvodem byla celková vyčerpanost a slabost z dlouhotrvajícího stresu,“ sdělil mluvčí GIBS a doplnil: „Osobně se dnes také vyjádřil ke spekulacím k případné rezignaci, kterou v tuto chvíli nezvažuje.“

GIBS koncem února oznámila, že Babiš se několikrát s Murínem sešel a na schůzkách vyzval šéfa inspekce k rezignaci, což by se obešlo „bez skandálu“. Babiš to popřel, ale následně začal Murína veřejně kritizovat a zahájil s Murínem kázeňské řízení. Premiér uvedl, že nemá k řediteli inspekce důvěru a zpochybnil hospodaření GIBS.

Sněmovní opozice uvádí v souvislosti se snahami o odvolání Murína, že chce Babišova vláda získat kontrolu nad bezpečnostními sbory včetně GIBS. Premiérův postup kritizuje i kvůli trestnímu stíhání Babiše v případu údajného podvodu s dotací na farmu Čapí hnízdo.

clesk ( 13. dubna 2018 13:19 )

Prozradím vám že jsem z politiků jelen, bezradnost. Já si myslím změnit se prezident, odpadne vše co se k nelibosti národa děje. Dnes mluvil Duka, asi nepřímý vzkaz prezidentovi - Jednej předem tak, co vyřkneš, co uděláš musí být pro dobro bližních a národa.

joudajoudovy ( 13. dubna 2018 11:43 )

zatim kalouka ani nedohnal.... Miroslav Kalousek a 20 let jeho urednickych a politickych her _____ http://www.nfpk.cz/_userfiles/soubory/kauzy/MKalousekNFPKObsahla.pdf

pochcanycarmin ( 13. dubna 2018 11:22 )

Babiš má strach, aby se nerozkryly jeho další zlodějiny.

joudajoudovy ( 13. dubna 2018 11:10 )

lepsi mozek plny vzdelani, nez ani nevyvynuty a zbytek jeste vymyty...

tosto ( 13. dubna 2018 11:08 )

zdenekk: když se Murín narodil , tak se na Slovensko a Česko nehrálo - to byl jeden stát a všichni byli Čechoslováci.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa