Úterý 16. dubna 2024
Svátek slaví Irena, zítra Rudolf
Oblačno, déšť 10°C

ANO po bouřlivé debatě obnoví jednání s ČSSD. Okamura je zhrzený, plán s SPD padá

Video se připravuje ...
Autor: Jaroslav Šimáček - 
12. dubna 2018
20:25

Ráno byla podle Andreje Babiše jediná varianta, ležící na stole, spolupráce ANO s SPD a KSČM. Večer se však u Babišova hnutí situace změnila. Po bouřlivé tříhodinové diskuzi na jeho klubu padl verdikt, že chce ANO obnovit jednání s ČSSD. A jediným kandidátem na premiéra pak zůstává nadále Andrej Babiš. Překotný vývoj naštval Tomia Okamuru, který si dnes dojel pro podporu do Lán za Milošem Zemanem a věřil, že se nová vláda bude skládat za přispění SPD.

Poslanecký klub ANO rozdělil návrh na vládnutí s podporou KSČM a především SPD. „Paktovat“ se s okamurovci, to se nezamlouvalo řadě poslanců a také některým ministrům současné menšinové vlády. Po vášnivé tříhodinové diskuzi republikového republikového výboru ANO však padl jasný verdikt - ANO chce znovu jednat s ČSSD, se kterou předchozí jednání zkrachovala na požadavku sociálních demokratů na pět ministerstev včetně vnitra. Kandidátem na premiéra pak u ANO zůstává Andrej Babiš.

„Členové výboru se seznámili s vyjednáváním dopodrobna od vyjednávacího týmu. K tomu tématu proběhla i diskuze, která byla dlouhá, byla i místy bouřlivá, nicméně výbor přijal skoro jednomyslně - kromě jednoho hlasu - usnesení,“ uvedla po jednání Blesk Zprávám hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová. Vedle hejtmanů či primátorů se výboru účastnilo užší vedení ANO, ale třeba i europoslankyně.

Vokřál: Věříme, že se to dá dojednat

Místopředseda ANO a brněnský primátor Petr Vokřál ohledně usnesení sdělil: „Pověřili jsme vyjednávací tým ke znovuzahájení jednání se sociální demokracií, protože se domníváme, že je ještě prostor pro to, aby tato forma vládní spolupráce byla vyjednána. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet, pan předseda v nejkratší možné době osloví pana předsedu Hamáčka a zahájí se jednání. Uvidíme, jaké přijdou požadavky i ze strany sociální demokracie, uvidíme, zda i oni prošli nějakou reflexí těch zatím neúspěšných jednání.“

ČSSD v závěru zkrachovalých jednání považovala navzdory 15 poslaneckým křeslům ve Sněmovně pět resortů a zlomovým bodem se stalo vnitro mj. kvůli trestnímu stíhání Babiše v kauze Čapí hnízdo. Na to však z ANO nabídka nepřišla, Andrej Babiš přesto mluvil o tom, že nabídl ČSSD velkorysé podmínky. Napoprvé se nedohodli, ukončení jednání s ANO podpořil i víkendový sjezd sociálních demokratů. Vyjde to napodruhé? 

Faltýnek: Program je de facto hotový

První místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek zopakoval, že by chtěl mít premiér Babiš vládu do letních prázdnin. „Budeme samozřejmě ve Sněmovně hledat další subjekty, které by podpořily tady tento projekt. Primárně jsme dostali uloženo od výboru uloženo znovu je jednat se sociálními demokraty a dál hledat podporu pro vládu s programem, který vlastně dneska je de facto hotový,“ řekl po jednání výborům novinářům.

ANO tak chce projednat hlavně personální otázky. Poté se sejde znovu výbor ANO a situaci opět vyhodnotí. „Necháme to asi na to jednání, nebudeme vzkazovat přes média tyto věci,“ podotkl Faltýnek k tomu, zda nyní ANO vyjde vstříc ČSSD třeba s ministerstvem vnitra.

K tomu, že patrně nevyjde spolupráce s SPD, druhý muž ANO uvedl: „Já jsem nebyl příznivcem ničeho, my jsme respektovali usnesení výboru a budeme ho okamžitě plnit.“ Diskuzi nad tím označil Faltýnek za dlouhou. 

Zklamaný Okamura útočí na ČSSD

Tomio Okamura (SPD) naopak zažívá hořké chvilky. Nedlouho před koncem jednání výboru ANO se vrátil do Sněmovny, aby v televizi komentoval svou schůzku s Milošem Zemanem v Lánech.

Prezident dle něj vyjádřil přání, aby nová vládní spolupráce fungovala v konstelaci ANO, KSČM a právě SPD. Rozhodnutí výboru ANO ho muselo ranit. „Soudci tohoto kroku budou voliči. ČSSD je strana ověnčená skandály, nikdy neplnila sliby a dlouhodobě nemůže garantovat hlasy svých poslanců,“ zaútočil Okamura pro ČTK.

To lídři ČSSD nyní čekají, s čím přijde Babiš. A jaké podmínky sociálním demokratům nabídne nyní. „Předpokládám, že Andrej Babiš představí ČSSD nástin nových podmínek a teprve poté se rozhodneme, zda se vrátíme k jednacímu stolu,“ uvedl statutární místopředseda Jiří Zimola. ČSSD se tak ve vládních vyjednáváních opět vrací na koně.

„Pokud hnutí ANO stojí o obnovení jednání s ČSSD, představu si rádi vyslechneme. ČSSD je vždy otevřena serióznímu jednání ve prospěch této země a jejich obyvatel,“ podotkl taktéž na Twitteru šéf ČSSD Jan Hamáček. 

Spojení komunisté

Poměrně s klidem přitom mohou celou situaci sledovat komunisté. Hrají totiž nezanedbatelnou roli při obou možných vládních plánech. Do vlády s ANO přímo nechtějí (a Babiš nechce ve Strakově akademii ani je), ale za svou podporu si mohou klást různé požadavky. 

Jiří Dolejš (KSČM) k výsledku jednání přitom uvedl, že se Babiš nakonec „jen tak tak vysmekl z pasti závislosti na xenofobní SPD“. Předseda KSČM Vojtěch Filip označil rozhodnutí za pozitivní krok.

Divoké spekulace kolem Brabce

Během čtvrtka se přitom spekulovalo, že by ANO mohlo učinit i jeden velký ústupek - aby premiérem nebyl Andrej Babiš. Skloňovalo se jméno vicepremiéra Richarda Brabce. Právě na začátku zkrachovalého jednání se sociálními demokraty však Babiš tvrdil, že je jediným kandidátem ANO „až do smrti“, během vyjednávání s dalšími stranami opakoval také druhý muž ANO Jaroslav Faltýnek, že jediným kandidátem je Babiš a „přes to nejede vlak“.

Nyní však opět čelil Babiš otázkám, zda by ho mohl nahradit v čele kabinetu Brabec. „Ale pan Brabec to nechce dělat. On nechce dělat ani ministra financí. Ta varianta už vůbec nepřichází v úvahu,“ řekl Babiš čtvrteční MF Dnes.

Sám Brabec však při příchodu na jednání předsednictva a výboru ANO nevyloučil, že tuto variantu někdo navrhne. „Vzhledem k tomu, že o tom neustále někdo mluví, tak je možné, že to tam někdo řekne. Já se k tomu taky určitě hned na začátku vyjádřím,“ uvedl. 

Na tuto debatu prý ale nakonec vůbec nedošlo. „Pro nás je premiérem Andrej Babiš a tato otázka nebyla diskutována,“ řekl Blesk Zprávám po jednání výboru jednoznačně místopředseda Vokřál.

Bartoš: Babiš lpí na křesle premiéra

K tomu, aby se Babiš vzdal křesla premiéra, vyzývaly i v průběhu dne některé opoziční strany. „Největší překážkou pro sestavení většinové demokratické vlády je osobní sen Andreje Babiše o jednobarevné vládě ANO, která bude kontrolovat všechny složky státu a ve které bude zastávat post premiéra,“ uvedl dnes odpoledne na Facebooku šéf ODS Petr Fiala, který upozorňoval, že vláda ANO s podporou KSČM a SPD není jedinou možností.

„Andrej Babiš může mít vládu, ve které nebude mít většinu ministrů a ve které on nebude premiérem. Ale na to on ovšem přistoupit nechce. A skutečně mezikrok mezi tím by byl opravdu jenom ten fakt, kdyby on na postu premiéra nelpěl,“ řekl Blesk Zprávám šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Poslanec ANO Vyzula: SPD nás poškodí

Proti paktu s SPD byli přitom mj. ministři Robert Pelikán či Dan Ťok (Pelikán však ve vládě končí), nesouhlasí ani šéf resortu zahraničí Martin Stropnický a v minulosti se o okamurovcích jako „fašistické straně“ vyjádřila ministryně Karla Šlechtová, která se později omluvila a nyní je ve vyjádření opatrnější.

Označovat SPD za extremisty odmítli jak sám Babiš, tak třeba i ministryně Klára Dostálová a Alena Schillerová. Již samotné příchody na jednání ANO se ale neobešly bez emocí a varováních právě před spojenectvím s SPD.

Otevřeně vystoupil poslanec Rostislav Vyzula, podle kterého nebyly vyčerpány všechny možnosti jednání s ČSSD – a připomněl, že ANO nenabídlo sociálním demokratům právě kýžená ministerstva financí nebo vnitra, o které ČSSD stála. „SPD není dobrá varianta. To nás poškodí, poškodí to celou zemi, poškodí to ANO, to je prostě špatně. Já se s tím neumím srovnat,“ varoval. Také podle něj by však Babiš měl jednoznačně zůstat premiérem.

clesk ( 13. dubna 2018 13:22 )

To mělo být do sousedního článku s Murínem, nakonec proč né i sem k babišovinám.

clesk ( 13. dubna 2018 13:18 )

Prozradím vám že jsem z politiků jelen, bezradnost. Já si myslím změnit se prezident, odpadne vše co se k nelibosti národa děje. Dnes mluvil Duka, asi nepřímý vzkaz prezidentovi - Jednej předem tak, co vyřkneš, co uděláš musí být pro dobro bližních a národa.

joudajoudovy ( 13. dubna 2018 11:53 )

kopas, val na obed do ustavni jidelny.... bude cocka s parkem a okurek. mozna ti prdiky poslouzi k uvolneni blokace mozkovny. nakonec i kalousek soudruhoval s husakovou narodni frontou a kdy babis pobyval v zahranici, kalous od roku 1990 sedel na predsednictvu vlady a za flaterniky zapocal s rozkadackami i rozprodejem ceskoslovenska.

Milann ( 13. dubna 2018 10:01 )

To je odpovědnost těch kdo to referendum uskuteční.

smfs ( 13. dubna 2018 09:27 )

Tak to by bylo nejdražší referendum v historii. Zamyslel jste se k čemu by bylo, pokud by ho neschválil parlament_? Vyhazování peněz zbylých daňových poplatníků, kteří ještě tento cirkus financují.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa